Translate

onsdag den 2. april 2014

Køkultur.

Der står på skiltet at herfra er der 4 timers kø til målet.

Igår var så første dag med 8% moms. Det har fået nogle til at hamstre og købe ind af de lidt dyre varer, især elektronik.
Men ved en del togstationer har der i dagene op til 1. april også været lange køer af folk det skulle have fornyet deres pendlerkort. I Japan kan man købe pendlerkort helt op til 6 mdr. så der kunne være mange penge at spare ved at forny det inden den 1. april. Men folk stiller sig gerne op i lang køer for at få det man er ude efter. I Japan er det en del af kulturen at kunne stå i kø. At skulle med toget i Japan kan godt være lidt af et kulturchok hvis man kommer fra et land hvor det er alle kamp mod alle at komme ind eller ud af toget inden døren bliver lukket igen, men sådan er det ikke i Japan. Parronen er afmærket med lister om hvilket tog der kører herfra og det stille folk sig pænt op i kø efter alt efter hvilket tog de skal med. Når så toget kommer ind og holder stille går man hen og stille sig i kø ved siden af døren, mens man venter på at dem der skal af går ud først, først derefter går man selv ind. På den måde kan dem der skal ud hurtig komme væk, så der ikke opstår tumult ligende scener for at komme ind og ud at toget. Det er en rigtig dejlig ting og noget mange kunne lære noget af. 
Et andet eks. er rulletrappen. Japan er et samfund der består af rulletrapper/rullefortorv, men her er det heller ikke lige meget hvilken side man benytter. Vil man hurtig ned, det vil sige gå ned at rulletrappen så benytter man venstre side. Har man ikke så travlt og bare vil stå og lade rulletrappen gøre arbejdet er det højre side man benytter og man står pænt i kø og venter til man kan komme hen til rulletrappen og få sit trin. Det samme gælder for rullefortorv. Selv de almindelige trapper har klistermærker der fortæller hvilken side man går op af eller går ned af, det er faktisk en rigtig dejlig ting når det overholdes, men det gør det det meste af tiden. Men af en eller anden grund så er det omvendt i Osaka og kun Osaka, jeg ved ikke hvorfor de skal være på tværs af resten af landet.
Men for lige at vende tilbage til det med momsstigningen, så har der idag og igår været en del interview med folk om hvordan deres budget vil se ud i fremtiden. Der var et interview med et ældre ægtepar der blev spurgt om om momsstigningen fik nogen betydning for hvordan de handlede ind, hvortil konen svarede at de var vandt til at få 3 retter til aftensmad hver aften, men nu måtte de nøjes med 2 retter mad så budgettet kunne hænge sammen. Der blev jeg virkelig harm over for helt ærlig hvem spiser 3 retter mad til aftensmad hver dag. Så er det altså ikke penge hun mangler men sund fornuft. 1 ret til aftensmad burde være nok ellers må man spise noget mere salat. Men ud over det virker de flestes holdning til at være at de lige skal vende sig til de forhøjet priser og så rette ind efter det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar