Translate

torsdag den 4. juli 2019

15 favorit souvenir fra Japan.

Vi kender det alle, når man er på ferie vil man gerne have noget med hjem til minde om sin tur. Men hvad skal man lige købe. Personligt er jeg ikke den store souvenir køber. Jeg synes ofte souvenir er gyselige og så er det et eller andet der er masse produceret på en fabrik i Kina hvor de ansatte er underbetalt. Jeg gidder ikke at købe en masse små ting til billige penge, så vil jeg hellere købe en dyr ting, men så er det til gengæld også kvalitet. Så ja, jeg er ret kræsen hvad angår souvenir. Men souvenir kan jo også være gode minder om et eller andet man har oplevet. 
Men hvad er egentlig gode souvenir fra Japan?? Det giver jeg mit bud på her.

 Kokeshi.

Kokeshi er træ-dukker der er hånd-skåret og malet. De fåes i mange størrelser og former og er unike til Japan. Oprindeligt var de ment som legetøj til børn af mindre velhavende forældre, idet de er lavet af et stykke træ og en rest maling. Men i dag er de samle-objekter og kan koste rigtig mange penge for især gamle kokeshier i god stand. Heldigvis laves de stadig og i ny tilstand er de langt mere prisvenlig.
Furin.

Furin er nemmest at finde om sommeren for det er her folk bruger dem. Furin betyder vind klokke og meningen er at man hænger dem op om sommeren hvor det er stegende hedt og luftfugtigheden er høj. Når man så hører lyden af metal der står mod glas skal lyden få det til at løbe koldt ned at ryggen på en og køle en ned. De er meget dekorative og hver egn i Japan har sin egen tradition for hvordan de laves.

 Matcha.

Matcha er grøn te pulver der giver en tyk cremet te. Matcha er den te man bruger ved te cermonier. Matcha og grøn te er meget populært i Japan og man kan besøge te plantager hvor man også kan købe lokalt grøn te.
Sensu.

Sensu er det japanske ord for en folde vifte. Besøger man Japan om sommeren kan den gå hen og blive ens bedste ven. Vifter er meget dekorative med farvestrålende mønstere. De er lavet enten af pair eller med tyndt stof. 

Senbei.

Senbei er snacks af ris der er stegt i olie. De fåes i mange forskellige smags variationer så som soya, karry, salt, tang, sesam, peanuts og sukker. Langt de fleste senbei er meget sprøde, men man kan også få nogen der er bløde. Personligt synes jeg dog ikke de er så gode som de sprøde.

KitKat.

Japanerne elsker KitKat og de fåes i et hav af smags variationer. Jordbær, hindbær, grøn te, æble, rom og rosiner, cheese cake, sake og wasabi, blot for at nævne nogle få og der er mange flere. Nogen af dem kan man få hele året rundt og andre kun på bestemte tidspunkter af året.


Tenugui.

Tenugui er små håndklæder med traditionelle japanske mønstere. Ligesom viften kan de om sommeren gå hen og blive ens bedste ven. Japanerne bruger dem til mange ting, ikke kun som håndklæde, men også til at have om halsen efter de er vredet op i koldt vand eller til at vikle om hovedet. De bruges også til at pakke gaver ind i eller som en måtte til at sidde på ude i naturen. 


Yukata.

Yukata er en tynd bomulds kimono der bruges om sommeren. Man kan købe dem brugt i specielle genbrugsforretninger der kun sælger yukata og kimono. Yukata kan købes for et overskueligt beløb som brugt, men selv kimonoer kan være ret dyre at købe også selv om de kommer fra genbrug. 

Edo Tsumami Kanzashi.

Har man nu investeret i en yukata eller kimono hvad så med hårpynt der passer til. Hår pynt er en hel anden verden end det vi kender i Europa. Især når man har kimono på til festlige lejligheder har pigerne gerne store overdådige hårspænder i håret lavet af stof. Mindre kan også gøre det og man kan få dem som elastikker, hår spænder eller hårnåle.

Strømper.

Strømper med plads til hver tå er typiske japanske strømper. Første gang jeg selv havde et par på føltes det lidt mærkeligt, men nu synes jeg faktisk de er dejligt at have på og det er rart at der er plads til at vrikke med tæerne.

Tabi sokker.

En anden variation er tabi sokker hvor storetåen er adskildt fra resten af tæerne. Tabi sokker bruges normalt til kimono når man bærer zori som er den sko man traditionelt vil bruge til en kimono.

Omamori.

Omamori er små lykke amuletter man kan købe i templer og shrines. Japanerne tror der bor en lille gud inden i som vil bringe lykke til dig, derfor må man ikke åbne amuletten så han slipper ud for så tager han lykken med sig. Man kan købe mange forskellige lykke amuletter for mange ting, godt ægteskab, at finde en kæreste, et godt eksamens resultat, sikkerhed i trafikken o.s.v

Spisepinde og hashi oki.

Holder man af asiatisk mad og ofte laver det kan spisepinde være en oplagt souvenir. Hashi oki er små holdere man lægger spisepindene på. Man kan købe sæt der indeholder begge dele. 

Sake.

Sake er japansk brændevin lavet på ris. Man kan få flasker fra 100 ml og op til 2 l. Sake er mild i smagen og har ikke en skarb eftersmag som vi kender det fra eks. snaps, så selv om man ikke kan lide snaps kan det godt være man kan lide sake. Personligt kan jeg ikke lide snaps, men jeg elsker sake. 

Sake sæt.

Og har man købt sake skal man selvfølgelig også have nogle kopper til at drikke det af og en sake flaske til at servere det i. Og når man er ved at kigge på keramik kan det jo også være man finder nogen te kopper eller ris skåle. 

Maneki Neko.

Japanerne elsker katte og derfor skal Japans mest solgte lykke ammulet selvfølgelig også være en kat.
Selv om man måske ikke lige er til katte kan det være svært ikke at falde for en maneki neko. 


Origami papir.

Origami papir og en bog om hvordan man folder origami kan være en god souvenir til børn og kreative sjæle. Og så er det bare virkelig flot og farverigt papir.
Da min mand og jeg skulle giftes brugte jeg origami papir til at lave indbydelserne så de var alle sammen forskellige. Det var et stort arbejde, men de blev flotte og personlige. Så origami papir kan bruges til meget, kun fantasien sætter grænser.


Hvordan har du det med souvenirs ?? Køber du mange eller få souvenirs når du er ude at rejse ??

Ingen kommentarer:

Send en kommentar