Translate

mandag den 21. april 2014

Kokeshi dukker.Vi har lige været en tur i Fukushima. Der var flere grunde til at jeg havde ønskede at besøge området, de har nogle helt fantastiske kirsebærtræer, rigtige gode spa og så er det stedet hvor kokeshi dukker kommer fra.
Helt præcis kommer kokeshi dukker fra Tohoku som består af Akita, Aomori, Fukushima, Iwate, Miyagi og Yamagata prefecture. Kokeshi dukkerne er forskellige fra område til område, men nogen af dem kommer orginalt fra et sted i Fukushima der hedder Tsuchiyu Onsen, som er en lille landsby oppe i bjergene som er mest kendt for onsen (spa) og kokeshi dukker. Det var i øvrigt også der vi overnattede, på et onsen hotel der er mest kendt for sin samling af kokeshi dukker i alle størrelser.
Kokeshi dukker er lavet af kirsebærtræ, dogwood ( som jeg nok tror er magnoliatræ) eller japansk løn træ som har lagt og tørrede i 3 til 4 år inden det bliver udståret og formet til en dukke. I dag bliver de fleste lavet på en drejebænk, men i gamle dage var de håndskåret.
Kokeshi dukker kan dateres helt tilbage til Edo-perioden (1600-1868). Det siges at det var fattige bønner der startede med at lave dem som legetøj til deres døtre, fordi de ikke havde råd til at købe rigtige dukker. Men et stykke træ og en rest maling havde man altid. De blev hurtig populære og var en ekstra indtægt for bønnerne da spa hoteller begyndte at sælge dem til gæster fra storbyerne. I dag laves de ikke som legetøj mere, det er samle objekter. De kommer i alle mulig størrelser fra 10 cm og op. Nu størrere de er nu dyrer er de selvføldig også for der laves ikke så mange af de helt store.
Rejser man rundt i Japan og vil gerne have en souvenir med hjem men ikke gidder alt det billige tourist skrammel kan jeg varmt anbefale at betale lidt mere og så købe en kokeshi dukke for de er helt unike for Japan. De er ikke særlige tunge så man behøves heller ikke være nervøs for at få overvægt i kufferten.

www.facebook.com/pages/Dagbog-fra-Japan/145441282241967

Du kan se nogle flere billeder af kokeshi dukker jeg tog på den onsen hvor vi overnattede over på Dagbog fra Japan Facebook side.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar