Translate

onsdag den 10. august 2016

At spise på budget.

Jeg høre ofte at folk fravælger at besøge Japan fordi de synes det er for dyrt i forhold til mange andre lande i sydøst Asien. Skal man samlinge Japan med andre lande i sydøst Asien ja så ligger Japan i den dyre ende. Men hvis man samligner med lande og byer i Europa så er det faktisk ikke dyrere en eks. London eller Milano. 
Når man besøger et sted hvor man ikke er stedkendt er det altid svært at finder rundt, hvor er de billige spisesteder og hvor er de billige hoteller osv. Efterhånden som de fleste kan komme på nettet også i udlandet uden at blive ruineret er det også blevet nemmere at finde ud af hvor man kan spise til rimelige penge. 
Alligevel høre jeg ofte om folk der har spist på MacDonald hele ferien for at spare penge og fordi de ikke rigtig kunne finde nogen restauranter. 
Personligt har jeg aldrig helt forstået hvorfor man rejser ud for at møde fremmede kulturer og så kun spiser på MacDonald. For mig er det at rejse ud også at smage på mad jeg ikke kan få der hvor jeg bor. Madkultur er en stor del at et lands identitet og jeg synes man kan få mange gode oplevelser ved ikke at være bange for at smage på nyt mad. 

I Tokyo er der over 20.000 restauranter. Og det er alt lige fra billige familie restauranter til dyre kaiseki restauranter. 
I Japan er mange restauranter lokaliseret i nærheden af tog stationer. Man kan også finder mange restauranter i stor magasiner, de har gerne 1 eller 2 etagerne kun med restauranter. Disse restauranter ligger som regel i prisklassen middel til dyr. 
Shopping centere har også mange restauranter og de er knap så dyre som i stor magasinerne. Her kan man også ofte finde buffet restauranter hvor man kan spise alt man kan i op til 2 timer. Pris niveauet variere meget alt efter hvad de har i deres buffet. 

Izakaya er japanske pubber. De ligger ofte omkring togstationer. De servere ofte alt fra sushi og sashimi til varme retter. Det er et rigtig godt sted at smage på forskellige japanske retter og der er massere af drikkevare så som sake at skylle det hele ned med. De findes i alle pris niveauer så det er bare at prøve sig frem. Kan man ikke lide meget af det de har på kortet kan man bare betale for det man allerede har bestilt og gå videre til næste sted. Det er meget normalt at er man på izakaya er man rundt til flere forskellige steder. 

Sushi er et must når man er i Japan. Går man på sushi bar er det i prisklassen middel til dyr. Her vil sushi kokken ofte stå at lave din sushi foran dig som du bestiller den. De vil ofte have nogen specialiteter som kun serveres dette sted. 
Går man på sushi-go-around er det meget billigere. Det er en slags restaurant hvor man sidder ved et kørebånd og så kører det små tallerkner rundt med sushi man kan tage. Man kan også bestille det man gerne vil have via en computer og så kommer det kørende ned til en på et andet bånd lige oven over det bånd der køre rundt i hele restauranten. Det er meget populære restauranter og først på aften skal man ofte vente på at få plads. 

I den dyr ende ligger keiseki restauranter. Det er meget traditionelt japansk. Keiseki er en masse små retter der bliver serveret i en bestemt rækkefølge. Prisen variere selvfølgelig alt efter hvilken menu man vælger og hvor mange retter den indeholder. En typisk startpris ligger omkring 300-400 kr pr. person og op. Men så får man altså også virkelig lækker mad der er smukt anrettet og serveret.

Bento er en japansk madpakke. De kan købes alle steder fra kiosker til stormagasiner. Det er færdig mad klar til at spise. Det er nok det billigste måltid man kan købe i Japan, især hvis man køber dem man kan få i kiosker. Vil man have noget billigere må man købe cup noodles. Når man køber en bento i en kiosk har de ofte en mikro ovn hvor de kan varme den op for dig og spisepinde medfølger. En bento koster typisk mellem 20-30 kroner og de indeholder ris, grøntsager og kød. 

Shojin-Ryori er når man spiser i et tempel. Man får den mad munke typisk spiser. Det er ikke alle templer der tilbyder shojin-ryori og det er nødvendigt at bestille bord. Man sidder på gulvet i skrædderstilling når man spiser og fordi bordet er så lavt er det ofte ret besværligt at strække benene. Men maden vejer op for det hele. Desuden er det bare en speciel oplevelse og maden er lækker og elegant. Det er ikke helt billigt, men helt klart en oplevelse værd.


Denny's er en amerikansk kæde restaurant der er ret populær i Japan. Det er en familie restaurant så støj niveauet kan nogen gange være ret højt når der sidder en gruppe mødre med deres børn. 
Maden er alt fra hamburger til kylling og svinekoteletter. Der er også forskellige salater og desserter og man kan ved mange retter vælge om man vil have ris eller brød. De skifter ofte menu og følger årstiden råvarer. Desuden har de ofte forskellige kampagner hvor de servere mad fra forskellige lande eller regioner i Japan. 
Denny's betegnes som en billig restaurant og man kan sagtens få et måltid mad og blive mæt for 50-60 kr. 


Sukiya er en anden populær restaurant kæde i Japan. De servere ris med oksekød kaldet gyodon og man kan vælge med flere forskellige tilbehør. Desuden kan man vælge flere forskellige størrelser og om man vil have extra ris eller extra kød. Start priserne ligger omkring 30 kr. Man kan vælge mellem at spise i restauranten eller man kan bede om at få det pakket til at tage med. Sukiya's konkurrent hedder Yoshinoya og de har stort set samme menu. 


Jonathan's er en anden populær familie restaurant i den billige ende. Mad mæssigt er det meget det samme som man kan få hos Denny's. Altså hamburger, kylling og koteletter. Priserne er også meget ens. Den eneste forskel er at Jonathan's har drikke bar og hvor man for et par 100 yen mere kan drikke alt man kan mens man spiser. De har både kolde og varme drikke. 

I Japan er det meget populært at spise ud. Især hvis man er single kan det bedre betale sig at spise ude frem for selv at købe ind og lave mad. Selv når man er 2 personer kan det betale sig at spise ude hvis man holder sig til billige eller mellem niveau restauranter. 
Japanerne har ikke tradition for at invitere folk indenfor i deres private hjem som vi gør i Danmark. Så når man skal mødes med venner, familie eller kollegaer så foregår det på en restaurant. Af samme grund har mange restauranter derfor "party rooms" man kan leje så man kan være lidt mere privat. 
Men der er nok at vælge imellem og hvis man spørger lidt ind til hvor de billige steder er så kan man sagtens få gode og billige mad oplevelser i Japan der ikke involvere cup noddles.

Hvilken type er du når du er ude at rejse?? Den er går på MacDonald for at spare penge eller den der skal udforske det lokale køkken???
Jeg tilhører helt klart den der skal udforske det lokale køkken. 

6 kommentarer:

 1. Super spændende indlæg med gode informationer. For en som ikke har været i Japan endnu, giver det et godt indblik. Synes det er sjovt at der findes Denny``s i Japan, det havde jeg slet ikke regnet med:-)
  Jeg spare aldrig på pengene i forhold til mad. Jeg kan nogle gange vælge den nemme løsning pga. tid eller at der ikke lige er noget ordentlig i nærheden.
  Jeg er helt klar til det lokale køkken, det er jo en del af at rejse på samme niveau som attraktioner.
  /Annette

  SvarSlet
 2. Sikke en fin beskrivelse, med et godt overblik til, at du rent faktisk ikke behøver vælge fastfood kæderne, fordi det er det trygge valg.
  Jeg går langt udenom kæder, og spiser det lokale til hver en tid.

  SvarSlet
 3. Hej Annette,
  jo der findes en del amerikanske restaurant kæder i Japan. Mange af dem er familie restauranter i den billige ende.
  Jeg er helt enig med dig i at det lokale køkken er en del af rejsen lige som attraktioner er det.
  Jeg er super glad for at høre du synes det var god information, tak :-)

  SvarSlet
 4. Hej K,
  Tak fordi du kunne lide indlæget.
  Nej du behøves overhovedet ikke at vælge fastfood på en rejse til Japan.Du ville gå glip af så meget hvis du gjore. Og så er der endda mad jeg ikke har nævnt i indlæget, så som nudler og karry.

  SvarSlet
 5. Hay tak for al din info. Jeg glæder mig til at spise mig igennem Tokyo. Jeg SKAL smage Kobe kød, har du en go anbefaling til hvor man finder det gode sted? Anette

  SvarSlet
 6. Hej Anette,
  ja Kobe beef kan man ikke komme uden om når man taler om finere japansk madlavning.
  Jeg kender til 2 steder som ofte anbefales hvis man gerne vil spise Kobe beef i Tokyo. Jeg må indrømme jeg ikke selv har spist på nogen af restauranterne da de ligger i den særdeles dyre ende. Desuden kan det være en god ide at resavere bord på forhånd så man ikke går forgæves.

  http://www.a511.jp/en/

  Denne restaurant hedder 511 Kobe Beef Kaiseki. Ud over set menu som er til en meget rimelig pris hvis man ser på hvad man får har de også a la carte servering.

  https://tokyo.park.hyatt.com/en/hotel/dining/NewYorkGrill.html

  Den anden restaurant er New York Grill på Park Hyatt Hotel.
  De har flere forskellige kød at vælge imellem og 1 af dem er Kobe beef. Restauranten ligger 52 etager oppe med en fantastisk udsigt over Tokyo. Her er det også en rigtig god ide at bestille bord på forhånd.

  Håber mine forslag kan give dig noget inspiration.

  SvarSlet