Translate

mandag den 23. juni 2014

Racisme i Japan.





Efter at have set denne video synes du måske at den er meget overdrevet. Den er da også lavet med en del humor, men den bygger også på hvordan udlændinge bliver behandlet i Japan og hvordan japanerne har det med udlændinge.

Mange opfatter Japan og japanerne som meget venlige og høflige og det kan man også sagtens sige om rigtig mange af dem. Men når man har været her længe nok og bagsiden af medaljen begynder at vise sig vil man nok få en anden opfattelse.

Hvis man følger nogle af siderne om Japan inde på Facebook vil man måske være stødt på en artikel der hedder The Gaijin Complex. Gaijin er det ord japanrne bruger om udlændinge og det bliver nogen gange brugt i ret negative betydning.

Artiklen er skrevet af en japaner og prøver at forklarer hvorfor mange japaner ikke har det så godt med udlændinge. Artiklen bruger argumentet at det er en del af japanernes kultur og mangel på engelsk kundskaber at mange japaner ikke bryder sig om at have med udlændinge at gøre.

Der er bl.a. en historie om 2 udlændinge på rejse i Japan der kommer ind på en mindre japansk restaurant fordi de gerne vil spise rigtig japansk mad, men tjenerne vifter af dem og siger No No (åbenbart det eneste hun kan på engelsk) og de 2 udlændinge må gå med uforurettet sag fordi de ikke var velkommen. Forfatteren af artiklen bruger nu det argument at det ikke er racisme, men tjenerens måde at gøre de 2 udlændinge opmærksom på at her er der ingen der kan tale engelsk og dermed hjælpe jer og for at undgå ubehagligheder og misforståelser er det bedre at i går. Den japanske tjener mener jo hun har gjort noget godt i at afvise dem p.g.a manglende evner til at håntere sån en situation, men uanset hvordan man vender og drejer den så er det racisme. Jeg har hørt mange ligende historier som denne, men jeg har aldrig selv oplevet lige denne her situation. Det skyldes nok at når jeg spiser på restaurant er det i følge med min mand og det er ham der står for alt kommunikationen.

Du kan læse hele artiklen her.

http://blog.gaijinpot.com/gaijin-complex/



Nu har jeg efterhånden boet herude i over 3 år og jeg kender meget til bagsiden af medaljen og jeg har personligt selv været udsat for racisme flere gange.

Dette er nogle af de situationer jeg har været udsat for.

På en togstation er jeg på vej ud af betalingsscaneren da jeg pludselig bliver rykket i bagfra af en fremmed mand. Jeg finder det meget ubehageligt at blive rykket i på den måde, men heldigvis går min mand lige foran mig og da jeg højlydt gør opmærksom på situationen er han heldigvis meget hurtig til at reagere. Det er tydeligt at manden bliver meget forskrækket da det går op for ham at jeg ikke er alene og ikke bare er en udlænding på rejse i Japan. Han undskylder sig med at han bare ville spørge om vej til et universitet (der er ingen universiteter i området). Nu kan det godt være det lyder meget uskyldigt, men man er nødt til at forstå at han aldrig ville have gjort det samme mod en japansk kvinde for det er uhøfligt og det ville have givet ham meget store problemer at have lagt hånd på en fremmede kvinde/en anden mands kvinde. Mange japanske mænd ved simpelthen ikke hvordan de skal opføre sig over for kvinder. Mange mænd læser manga ofte med pornografiske undertoner som ikke har noget med virkelighedens verden at gøre og p.g.a det har de ingen relation til virkelighedens kvinder. I Japan er der mange grader af høflighed og regler for hvordan man gør ting, men det kan man nemt undgå ved at henvende sig til udenlandske kvinder, for chanchen for at de kender til japansk edikette er ikke så stor. Problemet for japanske mænd er så bare at også udenlanske kvinder ikke ønsker at blive rykket i, gramset på og behandlet dårligt og derfor reagere som jeg også gjore ved at blive vred og protestere højlydt. At japanske kvinder ikke er som de manga figurer de læser om har de forstået, de har så bare ikke forstået at det også gælder for udenlandske kvinder.



En dag skulle jeg med bussen og jeg gik derfor naturligt ned til bus stoppestedet. Cirka halv vejs passerer jeg en ældre dame, men jeg fortsætter bare og går ned til stoppestedet hvor jeg stiller mig i kø. Nogle minutter efter bliver jeg skubbet til side bagfra og slået med en paraply. Det er den ældre dame der er sur over at jeg har taget hendes plads i køen. Hun stiller sig foran mig og slår sin paraply op så jeg er ved at få stukket øjnene ud. Dette var en af de første episoder jeg oplevet og jeg var så forskrækket og lamslået at jeg overhovedet ikke vidste hvordan jeg skulle reagere eller hvad jeg skulle gøre af mig selv. Det skete nok efter at jeg havde boet herude i cirka 6-7 mdr.



Jeg holder meget af at gå turer. En dag ville jeg gå fra hvor vi bor og ned til næste station hvor der ligger et supermarkede. En gåtur på cirka 30 minutter hver vej. På vej ned  til supermarkedet får jeg øje på en ældre mand der er lidt gangbesværet, så jeg går til siden for ham. Da jeg kommer tættere på er han stoppede op og stirre på mig med onde øjne. Da jeg passere ham begynder han at råbe ad mig. Jeg er ikke 100 % sikker på hvad han sagde, men det var meget klart at han antog mig for at være amerikaner og at han var meget generet og utilfreds med min tilstedeværelse. Lidt længere oppe stod der en ung dame, der var stoppet op for at iagttage situationen, men hun vendte sig bare om og fortsatte som om ingen ting var sket. Jeg var grædefærdig da jeg kom hjem og så snart jeg var kommet inden for døren tud brølet jeg bare. Det var så ubehagelig og da jeg endelig fik mig hulket igennem hvad der var sket var min mand fuldstændig ude af sig selv af raseri og var klar til at anmelde det til politiet, men hvad hjælper det når jeg ikke var 100% sikker på hvad der blev sagt og jeg ikke aner hvem manden var og den unge dame helt sikkert vil sige at det kendte hun ikke noget til.



Hjemme i Danmark siger vi altid det er unge mennesker der er respektløse og ingen manere har. I Japan er det babyboomer generationer der er respektløse og ingen manere har. Babyboomer generationen er den generation der er født i slutningen af eller lige efter 2 verdenskrig. På det tidspunkt var Japan et meget andet land end det er idag. Dengang lå landet i ruiner efter at være bombede, der var hungersnød og stor fattigdom.

Mange fra den generation og ældre har derfor et meget negativt forhold til udlændning og det er også den generation hvor flest mener at Japan burde forblive et lukket land som det engang var og at Japan har nok i sig selv og ikke behøves være en del af globaliseringen.

Nu er det selvføldig ikke alle japanerne der opfører sig på denne måde. Langt de fleste opfører sig pænt og ordneligt, selv om de har et meget anstrængende forhold til udlændinge og de oftes undskylder det med deres dårlige engelsk kundskaber.

Jeg har hørt mange andre historier om udlændinge der bor eller har boet i Japan og om hvordan de bliver behandlet. Racisme findes alle steder også i Japan selv om japanerne helst vil pakke det ind som en undskyldning for ikke at skabe misforståelser og ubehagligheder. Jeg føler ofte at de også bruger det som en undskyldning for ikke at håntere og gøre noget ved problemet.



Da mig og min mand stadig boede i Danmark var han også flere gange udsat for racisme. Han oplevede bl.a. 3 gange at folk spyttede efter ham på gaden. Jeg har aldrig tænkt over hvor meget racisme egentlig er omkring os indtil jeg selv skulle tage stilling til det og stod midt i det. Jeg var virkelig vred, flov og ked af det at min mand skulle udsættes for det, lige som han er det over de ting jeg har været udsat for her i Japan. Heldigvis er der langt mellem de episoder der er virkelig ubehagelige og som sætter sig sine spor.

Jeg er nået til et punkt hvor jeg ikke vil lade racisme vinde over mig eller ødelægge den positive og glade person jeg for det meste er. Lige når det sker bliver jeg først vred og derefter ked af det fordi jeg ikke forstår hvad jeg har gjort der udløser sån et had. Racisme har ikke noget med ens personlighed at gøre selv om det er sån man føler det. Racisme skabes fordi de fleste har et billede af steriotyper i deres hoved og ikke ved hvordan de i virkeligheden er. Racisme skabes af uvidenhed og frygt for det man ikke kender. Racisme skabes af ens egen manglende evne til at sætte sig ind i hvordan et andet menneske føler og tænker. Fordi et menneske tænker eller reagere anderledes end en selv gør  ikke det menneske til et forkert menneske. Det betyder bare at man selv ikke har forståelse for andres situation.



Hvad kan man så gøre for at stoppe racisme. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg tror det altid vil eksistere fordi folk er udvidende og ikke ved hvordan de skal håntere en uvant situation. Der vil altid være nogen der har noget imod andre enten p.g.a noget de selv har oplevet eller nogen de kender har oplevet. Fordomme er en meget farlig ting, det gør en ude af stand til at lære og tage imod  nye ting. Ting som man måske kan have glæde af.

Men desværre er det menneskers natur at dømme alle over en kam og være forbeholden over for det man ikke kender.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar