Translate

onsdag den 18. juni 2014

Noh vs Kabuki.

Jeg vil prøve at forklare lidt om hvad Noh og Kabuki er og hvad forskellen på de 2 theater former er. I Japan finder der 2 meget traditionelle former for theater, Noh som er den ældste og Kabuki som nok er den mest berømte. Umiddelbart ser der ikke ud til at være nogen forskel hvis man ikke har kendskab til nogen af dem, men der er faktisk en del forskelle. I tidernes morgen kunne kvinder også være skuespillere både i Noh og Kabuki, men idag spilles alle rolle kun af mænd.


 Kabuki skuespiller Bando Tamasaburo som er en af de bedste kabuki skuespiller i øjeblikket.
Det er også ham du kan se i den lille video lidt længere nede, hvor han udfører en dans der hedder Yamanba, som betyder Bjerg Heks.En af de største forskelle på Noh og Kabuki er at i Noh bruger man masker til at udtrykke hvad det er for en person man har med at gøre. I Kabuki bruger man ansigtsmaling.
Noh er den ældste form af de 2 og kan dateres helt tilbage til 1400 tallet mens Kabuki først kommer til omkring 200 år senere.
Noh fokusere på musik, sang, dans og poesi og det tøj de har på er mere hverdags tøj end egentlige kostumere. Idag vil de blive betragtede som kostumere fordi man ikke går i den slags tøj til daglig mere, men dengang i 1400 tallet var det hverdagstøj. I Kabuki fokusere man på dans og musik og de bruger kostumer i form af pragtige kimonoer.


 Kabuki skuespillere.De scenere man bruger er også meget forskellige.
I Noh brugte man oprindelig en udendørs scene. De var ofte i forbindelse med shrines som er en shinto helligdom og datidens religion. Skuespillerne kommer ind til scenen fra en gang der symbolisere en bro, selve scenen består af et trægulv med tag der støttes af 4 træpæle. Den eneste form for dekoration på en Noh scene er et grantræ der er malet på vægen lige bagved scenen. Scenerne man bruger til Noh er meget simpel i forhold til den man bruger til Kabuki.
Kabuki scenere minder mere om dem vi kender fra almindelig theater hvor man har mulighed for at gøre brug af rekvisitter så som liner der kan spænds fast til en person så det ser ud som om personen flyver.
Noh henvendte sig til de rige folk, det vil sige samuraier eller andre personer med form for magt. Kabuki var mere simpel og henvendte sig til mere almindelige eller fattige i samfundet.


 Forskellige former for Noh masker. Idag sælges de ofte som souvenirs og især omkring Obon
og andre festivaller kan man købe billige plastic udgaver som børn ofte går med.Idag er Kabuki klart den mest populære. Det henvender sig ikke længere til almindelige eller fattige folk i samfundet. Billetpriserne starter gerne omkring 1000 kr. Der findes Kabuki theater i Tokyo, Kyoto, Osaka og Nagoya. Hvis man vil se et helt stykke tager det 5-6 timer, det er derfor delt op i akter og man kan købe billeter alt efter hvilken akt man ønsker at se.
Noh er også opdelt i akter, men alt i alt tager det omkring et par timer. Da Noh oftes er en udendørs forestilling er det især i sommer halvåret de opføres, men der findes også Noh theatere til indendørs forestillingere bare ikke lige så mange som til  Kabuki forestillingere.
Noh er optaget på UNESCO liste over Intagible Culture Heritage of Humanity.

Personligt har jeg aldrig set Kabuki eller Noh. Jeg vil egentlig gerne se en Kabuki optræden men billetterne er meget dyre. Jeg vil heller vente til jeg har mere forståelse for hvordan man fortolker sån en optræden så jeg kan gå alene for det interessere overhovedet ikke min mand. Jeg er sikker på han vil finde det meget kedeligt og hurtig blive restløs. Jeg er der imod meget optaget af det og kan falde helt i staver. Det kan godt være jeg sprogligt ikke forstår så meget men ansigts udtryk og kropssprog kan også fortælle meget, ligesom man ud fra musikken kan fornemme en følelse. Jeg synes især Kabuki er en meget flot form for sceneoptrædende og jeg sidder ofte og ser videoer på YouTube med Kabuki.


Forskellige former for Noh masker.

1 kommentar:

  1. Hej Inger-Marie
    Hvor er det en spændende artikel, fordi jeg vidste ikke forskel på de to typer af teaterforme. Jeg troede bare det hele var Kabuki. Da vi var i Japan ville min mand rigtig gerne have os til at se en forestilling, men med 5 billetter det krævede for os droppede vi det igen og børnene mente heller ikke rigtig, at det var noget for dem. Tror først jeg kommer ind og se det engang vi skal rejse alene til Japan.

    SvarSlet