Translate

søndag den 11. marts 2012

1 års mindedag.

Ja, så er der gået 1 år siden Japan blev rystede af et jordskælv på 9.0 der blev efterfulgt af en tsunami på over 10 meter.
Utroligt at der allerede er gået 1 år, jeg kan stadig huske det som var det igår.
Det har været en stille dag, i mere end 1 forstand. Der har heldigvis ingen jordskælv været idag.
Vi bor et sted på vi ofte kan høre mange biler køre forbi, men idag har været næsten uhyggelig stille. Især fra omkring kl 14.00 til omkring 16.00. Jeg tror stort set alle har set mindehøjtidlighederne på TV.
Jeg har også set meget af det, især mindehøjtidligheden her fra Tokyo hvor kejserparet deltog. Det var meget enkelt, men alligevel meget smukt.
I det sidste år er der sket meget hvad angår oprydning og genopbygning. Japanere har en utrolig ukulighed til ikke at give op i modgang, snarre det modsatte. Nu mere modgang gør det bare vigtigere at det lykkes.
Når man sidder og ser på før og efter billeder gør det bare endnu mere utroligt at det kun er 1 år siden.
Men selvføldig er der også meget der skal gøres endnu og samfund der skal genopbygges at de folk der overlevede.
Hvad angår atomkræftværkerne, så er det også noget der virkelig har skabt debat blandt japanerne og tvunget dem til at tage stilling og have en holdning omkring det.
Størstedelen er imod og synes Japan skal finde andre energi kilder og det er de også godt igang med. Det er noget der kommer til at tage tid og overgangsperioden bliver dyr for os forbrugere, men det må vi jo bare indordne os efter.
Hver 3. mdr skal et atomkraftværk igennem et omfattende sikkerhedseftersyn hvor det hele bliver lykket ned. Siden ulykken skete i Fukushima er de a-kræftværker der har været til eftersyn ikke blevet åbnet igen. Ikke fordi de er dumpet, men fordi frygten for en ny ulykke er stor og vi nu ved hvad omkostningerne er. Der er kun 2 a-kræftværker i hele Japan der ikke er lukket ned endnu, men det sker i april. Det er på tale at 1 eller 2 skal stå på standby, hvis sommeren bliver varm og luftfugtigheden høj, så der er strøm nok til airconditionerne. Men derudover som det ser ud lige nu og her bliver de ikke genåbnet og det kan man jo kun være glad for.
For mig har det været en hård dag, jeg har været alene hjemme da min mand har dagvagt. Især kl 14.46 havde jeg meget svært ved ikke at græde. For 1 år siden blev Japan oversvømmet af en tsunami idag blev Japan oversvømmet af tåre til minde om de over 15.000 der omkom.
Imorgen kommer atter en dag, men på dage som i dag er det godt at blive mindet om hvor meget man egentlig har at være taknemlig for.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar