Translate

lørdag den 6. august 2011

Hiroshima.

Her til morgen kl 08.15 er det 66 år siden amerikanerne smed en Atom bombe over Hiroshima. Jeg har lige siddet og set mindehøjtidligheden direkte og jeg synes altid sådan noget er meget bevægende. Det blev selvføldig afholdt ved ground zero, hvor der idag ligger et freds museum og hvor den evige flamme tændt af ilden skabt af bomben stadig brænder og først vil blive slukket den dag der ikke eksistere atom våben mere.
Der var en del talere, byens borgmester talte, 2 børn oplæste en freds deklaration og selvføldig talte Preminere minister Kane også. Selvføldig blev der draget samligninger til den situation vi står i idag og Kane sagde det var Japans mål i fremtiden at blive uafhængig af atom kraft.
Dengang i 1945 fik Japan faktisk en chance for at overgive sig ved at underskrive Potsdam Traktaten som er udarbejdet af den amerikanske præsident Truman og andre allierede, men Japan afviser den. Der står bare ikke noget om følgerne hvis deafviser at underskrive.
Der er flere mulige valg, Kyoto, Niigata, Yokohama, Kohura og så selvføldig Hiroshima. Hiroshima bliver valgt p.g.a militær og industri beliggenhed men også fordi her vil den kunne gøre mest mulig skade fordi der er nogle bjerge omkring byen der vil holde eksplotionen inde og derved gøre skaden større.
Så fordi Japan ikke ville overgive sig ved at underskrive Potsdam Traktaten bliver der mandag morgen den 6. august 1945 klokken 08.15 smidt en atombombe over Hiroshima kaldet Little Boy.
I de første 2-4 mdr efter dør mellem 90.000-166.000 som direkte følger deraf. Over halvdelen dør den første dag, 60 procent af lyset/ilden, 30 procent af den sorte regn der kommer sener på dagen og 10 procent af andre grunde. Størstedelen af dem der dør er uskyldige civille.
Little boy er ladet med beriget uran og er 300 cm lang, 71 cm i diameter og vejer omkring 4.400 kg. Den eksplodere med et tryk der svare til 13-18 ton TNT.
På tirsdag er det så årsdag for A-bomben over Nagasaki og der vil også blive afholdt mindehøjtidlighed som også bliver sendt på TV.
I Europa sluttede 2. verdenskrig da Tyskland overgav sig den 7 maj, herude slutter den den 2 september da Japan overgiver sig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar