Translate

lørdag den 4. januar 2020

Guide til Chiang Mai.

Under vores tur til Thailand havde vi 3 dag i Chiang Mai og 4 dage i Bangkok. Chiang Mai var ny for os begge så vi havde kigget en del hjemmefra hvad der var af seværdigheder i byen og hvad vi gerne ville opleve og om vi skulle tage på 1-dags ture fra Chiang Mai. Eftersom det var vores første besøg i byen valgte vi at koncentrere os om seværdighederne i Chiang Mai og droppe 1-dags ture, vi havde jo trods alt kun 3 dage og det virkede til at der var rigtig mange ting at opleve i selve Chiang Mai. 
Vi valgte nogle templer ud som vi gerne ville besøge og resten af tiden ville vi bare gå rundt og opleve byen, spise lækker thailandsk mad og få massage. 

Vi ankom til lufthavnen i Bangkok tidligt om morgen. Vi havde et par timers venten inden vi skulle videre med Bangkok Airway. Vi valgte at gå ned i Bangkok Airways lounge som man automatisk har adgang til med en gyldig flybillet, uanset hvilken klasse man flyver på. Her kan du få noget at drikke og spise mens du venter. Det var også her vi fandt ud af at jeg havde mistet min mobil, men de var rigtig søde og hjælpsomme med hvem vi skulle henvende os til i forsøget på at få min telefon tilbage. Det lykkes bare aldrig at finde den, men jeg har fået en ny. 
Bangkok Airway flyver indenrigs i Thailand og til nabolandene omkring Thailand. Jeg kan kun sige de har en virkelig god service. Både min mand og jeg var overrasket over at vi fik både mad og drikke serveret på en flyvning der kun varede lige omkring 1 time. Det tror jeg aldrig jeg har oplevet før på så kort en rute. Jeg vil ikke have nogen betænkligheder ved at bruge Bangkok Airway igen.

Wat Phra Singha.

Vi havde ikke bestilt nogen ture hjemmefra eftersom vi havde valgt at blive i byen og ikke tage på 1-dags ture. Vi endte dog med at hyre en chauffør til at køre os op til Doi Suthep og ud til Baan Tong Luang. Vi havde først tjekket prisen for en chauffør på vores hotel, de ville have 4000 bath per person men så var det også inclusive entre priser og frokost. Vi synes det var lige i overkanten så vi sagde at det ville vi lige tænke over. Det måtte klart kunne gøres billigere. Helt tilfældigt faldt vi i snak med en lokal der sad inde ved et tempel vi var gået ind for at kigge på. Han spurgte hvad vi gerne ville opleve mens vi var her og han anbefalede nogle steder af historisk betydning. På en eller anden måde kom vi til at snakke om det at leje en chauffør for en halv dag og da vi fortalte vores hotel ville have 4000 bath for det var han nær faldet bag over. Nej nej nej nærmeste råbte han, det må I ikke sige ja til for det er over dobbelt overpris, hvilket vi også godt havde på fornemmelsen det var.  Så tog han et stykke papir frem og så begyndte han ellers bare at ryste det ene guldkorn efter det andet ud som han skrev ned til os. 
Vi skulle gå ned til noget der hedder DAT, det er en slags offentlig turist bureau der ejes af den thailandske stat og de sælger billige ture både 1-dags ture og flere-dags ture i det nordlige Thailand og man kan også hyre en chauffør hvis man har brug for det. Vi kunne også gå ned til Chiang Mai turist bureau som solgt ture i samme prisleje som DAT, men bare vi holdt os væk fra de private tilbud man ofte får på gaden for der er ture i overpris som kun turister hopper på fordi de højst sandsynligt ikke kender det lokale prisleje. Efter en længere samtale om Chiang Mai bukkede og takkede vi mange gange for hans venlighed og så gik vi ud for at finde DAT som skulle ligge omkring 10 minutter fra hvor vi var. Det var rigtig nemt at finde for han havde også tegnet et kort til os der fortalte hvor vi skulle dreje. Vi nåede ikke at kigge ret længe udenfor før en af de ansatte kom ud og spurgte om vi søgte noget bestemt. Vi sagde vi var blevet anbefalet stedet her af en lokal og at man kunne hyre en chauffør her. Det kunne vi helt bestemt og vi blev budt indenfor. Vi fortalt at vi gerne ville besøge Doi Suthep og Baan Tong Luang landsbyen og om det kunne blive dagen efter for vi havde kun 3 dage i byen. Der blev hurtig ringede rundt og inden for 5 minutter havde de fundet en chauffør der kunne køre dagen efter. Nu var vi jo lidt spændt på prisen og om det var så meget billigere som den lokale i templet havde sagt. De begyndte at taste nogen tal ind på en lommeregner og tallet der kom ud var 1500 bath for en chauffør i en halv dag med 3 stop. Eftersom vi kun havde 2 stop kunne vi vælge et sted mere. Vi troede at de 1500 bath var per person, men det var det ikke, det var for os begge, men prisen var så ikke inclusive entre, men det hjalp chaufføren os selvfølgelig med på stedet. Vi var overrasket over den store prisforskel. Det var langt under halv pris i forhold til det vores hotel tilbød også selv om DATs pris ikke var inklusive entre. Vi takkede ja og aftalte at chaufføren kom og hentede os klokken 8 på hotellet og så kunne vi jo tænke over hvad 3 stop skulle være og så snakke med chaufføren om det i morgen. 


Doi Suthep.

Næste morgen blev vi hentet præcis kl 8 som aftalt. Chaufføren var underrettet om at vi skulle vælge et 3. stop på turen og vi fik straks et kort over steder i området vi kunne vælge imellem. Der var desværre ikke rigtig noget der virkede interessant og tiltalte os. Der var et sted med nogle tigere og det blevet det aldrig for jeg er meget imod at vilde dyr skal holder i fangeskab udelukket for at underholde turister. Af samme grund var vi heller ikke særlig vilde med ideen om at besøge et elefant hjem. De andre steder var mere forretninger der solgte håndværker af forskellige arter og da vi ikke er de helt store souvenir samlere ud over magneter endte vi med at vælge frokost på en restaurant der ligger i et traditionelt thailands hus med orkide og sommerfuglehave. Det var buffet og der var over 20 forskellige retter og det smagte ret godt, især deres carry og Tom Yum suppe. Vores chauffør var super venlig og snaksalig og vi havde en rigtig god halv dag sammen med ham. 

Baan Tong Luang. 

Når man er ude at rejse kan man jo ikke undgå engang imellem at der er noget der ikke lever op til ens forventninger. For os denne gang var det Baan Tong Luang. Det var ellers mig der rigtig gerne ville besøge landsbyen hvor mange af bjergstammerne fra det nordlige Thailand bor. Mange af disse stammefolk er ikke anderkendt af den thailanske regering og har det derfor hårdt i det de har meget få eller slet ingen rettigheder. Jeg ville gerne besøge stedet fordi jeg gerne ville møde nogen fra den stamme der hedder Kayan eller Karen Long Neck stammen. Det specielle ved denne stamme er kvinderne. Fra de er ganske unge for de hvert år sat en ring om halsen og nu flere de får sat på med alderen nu længer bliver deres hals. Vælger pigerne af følge denne skik er konsekvensen at de aldrig kan tage ringene af igen for det kan deres hals ikke holde til, den brækker simpelthen fordi den er blevet strukket så meget. 
Det koster 500 bath per person at komme ind i landsbyen, men stedet var slet ikke som jeg havde forventet. Der var meget få informationer om de forskellige stammer, faktisk var der bare et lille skilt der fortalte hvad der kendetegner netop denne stamme. Der bor omkring 12 forskellige stammer i landsbyen. De tjener penge ved at lave forskelligt håndarbejde der kendetegner den stamme de kommer fra og de er rigtig gode til det, især vævede tørklæder. 
Jeg var skuffet over den manglende information og at det bare var husene hvor de boede. Der var ingen form for aktiviteter, det er der måske på andre tidspunkter bare ikke lige da vi var der. 
Jeg har rigtig mange blanded følelser om steder fordi det var lidt dyrt med 500 bath i entre og det at det ikke var hvad jeg forventede. Samtidig vil jeg også rigtig gerne støtte disse stammen fordi de har det så hårdt og er meget fattige. Jeg er rigtig glad for tørklæder så selvfølgelig købte jeg et tørklæde fra en af dem med de lange halse. Hun skulle have 250 bath for et lille halstørklæde og 350 bath for et stort halstørklæde. Da vi senere kom til Bangkok og jeg igen igen igen så på tørklæder var prisen 600 bath for et lille og 800 bath for et stort. Jeg var overrasket over prisforskellen og tænkte at det vist var godt jeg jeg købte de tørklæder jeg skulle have i Chiang Mai og ikke ventede til vi kom til Bangkok.

Wat Chedi Luang. 

Chiang Mai kaldes for hovedstaden i det nordlige Thailand. Det er en gammel by så der er rigtig mange templer. Man kan opdele byen i 2 dele, det der ligger inden for den gamle bymur og det der ligger uden for bymuren. Som turist er de mest spændende steder inden for bymuren, det er her mange af de historiske templer ligger, men der ligger selvfølgelig også nogen udenfor muren. 
Der er ingen tog eller metro i Chiang Mai og faktisk mindes jeg heller ikke lige at vi så nogen busser. Både lokale og turister kommer rundt ved hjælp af tuktuk eller songthaew som er røde mini vans. Det kan være lidt svært at forstå systemet for jeg tror det er forskelligt fra chauffør til chauffør. Nogen kører først når der er fyldt op og nogen kører kun bestemte ruter. Men ellers er det ikke så svært at komme rundt i byen og man kan sagtens gå rundt til langt de fleste serværdigheder. 


Wat Chedi Luang. 

Både min mand og jeg nåede at blive rigtig glad for Chiang Mai på de 3 dage vi var det. Tempoet og atmosfæren er så anderlede i forhold til Bangkok. Meget langsommere og i modsætning til de lokale i Bangkok så er de lokale i Chiang Mai meget snaksaglige og venlige. 
Der er rigtig meget at se og opleve i byen. Der er mange templer, der nord thailanske køkken er anderledes fra det i Bangkok og naturen er bare skøn. Der er så mange dejlige oplevelser i Chiang Mai. 

Min top 5 over templer vi besøgte.

Vi besøgte en del templer. Den første dag gik vi bare rundt i den gamle bydel for at få et overblik over byen. Vi gik ind rigtig mange steder bare for at kigge. Nogen var ganske interessante og andre var vi hurtig videre igen. Men de her 5 templer gjore et særlig indtryk på mig endten fordi vi oplevede noget specielt på stedet eller fordi der bare var en dejlig atmosfære.

1) Wat Phra Singha. 
    Et af de meget populære og historiske steder. Forsøg at kom på et tidspunkt hvor der ikke holder          store turist busser ude på parkerings pladsen. 
    Du kan læse mere om Wat Phra Singha her. 


2) Doi Suthep.
    Vi var ellers blevet anbefalet af nogen lokale at vi skulle spring stedet over, men vi er glade for at 
    vi valgte at tage derop alligevel. Templet ligger i national parken af samme navn lige uden for byen
    og det tager ikke ret meget mere end 40 minutter at komme derop. Det er et af de helligeste steder i
    Chiang Mai. I godt vejr har man en fantastisk udsigt ud over Chiang Mai, men da vi var der var det
    diset og tåget og vi kunne overhovedet ingenting se. Men det fik stedet til at virke magisk og 
    mystisk på samme tid. 
    Du kan læse mere om Doi Suthep her.

3) Wat Chedi Luang. 
    Også et af de historiske steder der er værd at besøge. Det er nok det tætteste sted man kommer på 
    stedet hvor Chiang Mai blev grundlagt i tidernes morgen. Både templet og den gamle stupa bag 
    ved templet er helt klart værd at ligge vejen forbi. 
    Du kan læse mere om Wat Chedi Luang her.

4) Wat Chiang Man. 
    Vi faldt lidt tilfældigt over dette sted mens vi gik rundt og skulle have tiden til at gå indtil vi skulle
    have massage. Her var virkelig en dejlig atmosfære og duften af jasmin hang tykt i luften fra 
    buskene rundt omkring. Her er mange statuer og kan godt minde lidt om Doi Suthep bare i meget 
    mindre skala. Der var også rigtig mange Buddha statuer oppe ved Doi Suthep. 

5) Wat Buppharam
    Dette tempel ligger ikke inden for den gamle bymur, men gåturen der ned til er ikke så lang, 
    omkring 10 minutter.  Vi så det en aften vi gik forbi på vej ned til aftenmarkedet og bestemte os for
    at vende tilbage næste dag når der igen var åben. Det var en god beslutning for det var det rigtig 
    flot tempel. En ting jeg synes var lidt sjovt var at samme med Buddha statuer og andre religiøse 
    statuer og elefanter så står der en statue af Anders And. Den virkede lidt malplaceret, men jeg 
    kunne ikke lade værd med at grine. 

Wat Chiang Man 

Maden i det nordlige Thailand er anderledes end den man får eks. i Bangkok. En af de retter jeg virkelig kan anbefale er Khao Soi som er nærmest umulig at opdrive i Bangkok. Khao Soi er en nuddel suppe med stykker af enten oksekød eller kylling. Retten stammer fra Burma og Laos, men er også vidt udbredt i det nordlige Thailand. Der er selvfølgelig flere variationer af retten alt efter hvor man får den serveret, men det er et must eat i det nordligt Thailand. Men generalt er maden rigtig god som den er alle steder i Thailand. 

Wat Buppharam

Vil man gerne have en omgang massage er der mange templer der tilbyder massage til en ret billig pris, mest fordi det foregår udenfor og ikke indenfor i et A/C nedkølet rum. Vil man dermod prøve noget lidt anderledes kan man få massage i et kvindefængsel. I Chiang Mai bliver kvinder der kommer i fængsel tilbudt en uddannelse som massør hvis de opfylder nogle specielle kriterier. Når de så har gennemgået et kursus hvor de lærer massage og kundeservice kommer de over at arbejde i et hus hvor de ansatte er fængselsvagter og de indsatte arbejder. Så du booker faktisk din tid hos en fængselsvagt. Når de så bliver løsladt kan de få arbejde på massage klinikker for tidligere ansatte eller andre massage klinikker rundt om i byen. Jeg synes det er et rigtig godt koncept. At hjælpe dem videre i livet og give dem en mulighed for at forsørge sig selv i stedet for de evt. ender tilbage i den kriminalitet der sendte dem i fængsel. Sådan en god sag støtter vi gerne så her bookede vi selvfølgelig en tid, det er et meget populært sted at få massage og vi måtte vente omkring 2 timer inden vi kunne få en tid. Både min mand og jeg fik 1 times fodmassage. De gjore det virkelig godt for jeg var så afslappet at jeg faldt i søvn. Jeg kan varmt anbefale stedet, pigerne ( de indsatte ) er rigtig søde og gør et godt stykke arbejde og hygiejnen er i orden. 

Vi havde nogen fantastiske dage i Chiang Mai, vi faldt virkelig for det nordlige Thailand og jeg er ret sikker på det ikke er sidste gang vi har besøgt området. Næste besøg kan meget vel gå til Chiang Rai som er endnu mere nordlig end Chiang Mai og ligger oppe ved grænsen til Burma og Laos og så kunne det jo kombineres med en tur over grænsen til Burma. Men hvornår det evt. sker har vi ingen planer om lige i øjeblikket. Verden er jo fuld af dejlige steder der er værd at besøge. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar