Translate

lørdag den 26. juni 2021

Hiyashi Chuka - Kolde ramen nudler.

Temperaturen stiger dag for dag og inden længe vil den nå over de 30 grader, ja tættere på de 40 grader. Lige nu er vi midt i regn-sæsonen og jeg har lært at holde af den med de overskyet dage og temperature der er til at holde ud på omkring de 25 - 30 grader for jeg ved at det der følger efter nå regn-sæsonen slutter er endnu højre temperature, en stegende sol fra en skyfri himmel og en luftfugtighed der får en til at ligne en der har været i bad med tøj på. 
Når temperaturen stiger på den måde daler lysten til at stå i et køkken og lave varm mad, det gør den hvert fald for mig. Men heldigvis findes der jo mange kolde eller lette retter som er hurtig og nemme at lave her i heden. De fleste har en ret som de forbinder med sommer og varmt vejr og som man bare ikke kan få nok af, koldskål med kammajunker, jordbær med fløde og mælk, kartoffelsalat med grill pølser, nye kartofler med røget makrel osv. Det er dansk sommermad når det er bedst og der kan helt sikkert føjes mange flere retter til listen. 
Men hvad spiser japanerne når varmen bliver for meget og man mister appetitten, hvad er japansk sommermad ??
Lige som hjemme i Danmark har japanerne også mange retter de spiser om sommeren hovedsaglig fordi de er kolde. Tofu, kolde nudler, Rei-shabu, grillede fisk, kakigori og vandmeloner, bare for at nævne nogen få. 
En af mine personlige favoritter er en ret med kolde nudler der hedder Hiyashi Chuka, en ret som er inspireret fra det kinesiske køkken men som japanerne har taget til sig med stor glæde. Man kan egentlig godt kalde det for en kold nudelsalat med sesam dressing. Denne ret hører absolut til i toppen af japanernes favorit spise her om sommeren og det er også en af mine ynglingsretter. Desuden er det nemt og hurtigt at lave, det hele kan laves i forvejen da det jo er koldt. Hiyashi Chaku ( 2 - 3 portioner ). 

Start med at lave dressingen. Til det skal du bruge følgende. 

6 spsk soya
2 spsk sukker
3 spsk riseddike
2 spsk sesam olie
2 spsk vand
1 spsk hvide sesam frø ( jeg blander ofte hvide og sorte sesam frø ) 
1/2 tsk la-yu ( la-yu er en japansk chili olie man ofte finder i restauranter der servere nudler ) 

Sesamfrøene males kort i en krydderimølle. Alle ingredienserne blandes godt og dressingen stilles til side. 

Herefter laves æggestrimlerne så de har tid til at køle ned. Til det skal du bruge følgende. 

2 æg
2 tsk sukker 
salt
1 spsk olie til panden

Pisk æg, sukker og salt godt. Varm en pande med olie op. Hæld æg på panden. Du skal have en tynd pandekage, det tager kun få minutter at lave så hold godt øje med det ikke brænder på. Ryst gerne panden. Når æggene er størknet hældes pandekagen over på et spækbræt. Skær pandekagen i 2 og læg dem oven på hinanden og skær det i tynde strimler. Sæt det gerne i køleskabet indtil brug. 

Kog nudlerne efter anvisningen på pakken, men beregner omkring 150 - 170 g pr. person. Så snart nudlerne er kogt hældes de i en si og derefter i en skål med kold vand så de hurtigst muligt kan køle ned. Når de er kølet ned hældes de tilbage i sien så de kan dryppe godt af. 


Til fyldet skal du bruge følgende,

6 store rejer
1/4 iceberg i fine strimler
1/4 agurk i fine strimler
1/2 tomat skåret i både
4 skiver skinke skåret i tynde strimler
Krabbekød

Læg de kolde nudler i en skål. Anret fyldet oven på nudlerne og hæld lidt dressing over. Spis det som det er eller mix det hele. Velbekomme. 


Har du en ynglings sommer-ret som du bare skal have når temperaturene begynder at stige, men normalt ikke spiser resten af året? 

For mig er det helt klart koldskål. Man kan ikke få kærnemælk i Japan, så jeg laver det selv af mælk og citron. Jeg bager også selv kammajunker, et kæmpe arbejde nå de skal halveres halv-vejs i bagetiden. Det er lidt besværglig at skære dem i halv for de er ret varme at stå med i hånden, men de smager også bare så gode når de er færdig. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar