Translate

søndag den 20. juni 2021

Japan Coast Guard Museum - Yokohama.

Forholdet mellem Japan og Korea, især Nordkorea, er en historie der er en James Bond film værdig. Ud over diverse trusler om raket-angreb af enhver art omhandler det også kidnapninger af op til 880 japanere. Nogen kidnapninger ved man med sikkerhed har fundet sted, andre sager hvor folk er forsvundet sporløs og man ikke har fundet nogen spor af dem høre også til sager hvor man har en stærk mistanke om at de kan være kidnappet af Nordkoreansk spioner. Men hvor mange japanere der rent faktisk er i Nordkorea ufrivilligt ved man ganske enkelt ikke med sikkerhed. 
I september 2002 var den daværende japanske premiere minister Junichiro Koizumi som den første japanske statsleder i Nordkorea for at forhandle med Kim Jong-il om firgivelsen af de kidnappede japanere. Selvfølgelig benægter Nordkorea mange af kidnapningerne, men der er flere som de ikke benægter. Men det lykkes faktisk Koizumi at få en aftale i stand om at 5 kidnappede japanere kunne få lov at retunere til Japan på besøg med løftet om at de skulle retunere til Nordkorea. Selvfølgelig er de ikke retuneret til Nordkorea, hvilket Nordkorea jo ser som løftebrud og siden har der ikke været nogen nye forhandlinger selv om Japan mange gange har prøvet også gennem andre lande som eks. USA. Bl.a. var der mange forhandlinger mellem USA og Japan da Donald Trump var i Korea og mødtes med den nordkoreanske leder om at han skulle ligge pres på Nordkorea angående de kidnappede japanere.
Så i oktober 2002 kommer 5 af de kidnappede japanere hjem til Japan, senere i juli 2004 får 3 børn af 2 af de hjemvendt japanere lov til at rejse til Japan for at blive genforenet med deres forældre. Alle 3 børn er født og opvokset i Nordkorea, så det har været noget af en omvæltning for dem at komme til Japan, hvor de stadig bor den dag i dag. 
Der har også været en udvæksling af knogler som nordkoreanerne påstår var de jordiske rester af en japaner, men DNA test af knoglerne og familien til afdøde her i Japan slog 100 % fast at der ikke var nogen familiemæssig relation, så knoglerne blev retuneret til Nordkorea. 
Så der er ikke noget at sige til at forholdet mellem Japan og Nordkorea mildest talt er spræng farligt.
Det er et meget ømtåligt emne for rigtig mange japanere, så så snart der er bare de mindste trusler fra Nordkorea mod Japan tages det meget alvorligt. 

Indgangen til museet. 

I december 2001 blev en af disse trusler pludselig meget virkelig, da et uidentificeret skib nærmer sig den japanske kyst nær Kyushu. Man kan ikke få radiokontakt med skibet og derfor bliver JCG strakt sendt til området. Da JCG når til området bliver de beskudt med maskinpistoler fra det nu identificeret Nordkoreanske skib. Herefter følger en 4 minutter skududvæksling inden besætningen på det Nordkoreanske skib sprænger deres skib i lufter og besætningen omkommer og skibet synker. 

Våben fundet på det Nordkoreanske spionskib. 

I juni 2002 begynder japanerne arbejdet med at hæve skibet og undersøge det. Om bord på skibet finder de bl.a. en masse våben og andre Nordkoreanske ting og udstyr. Skibet bliver det næste års tid undersøgt grundigt af eksperter og der bliver skrevet den ene rapport efter den anden. I september anderkender Nordkorea at skibet var Nordkoreansk, men hvad det skulle i japansk farvand kommer der aldrig en egentlig afklaring på, men mange japanere har på baggrund af de mange kidnapninger dannet den mening at det var deres hensigt at igen kidnappe japanere, forståligt nok, når man kender til de 2 landes forhold. 

Selve skibet. 

Skibet set indefra. 

Våben fundet på skibet. 

Den 10. december 2004 åbner JCG museum en stor hal stor nok til at huse selve skibet og de ting man fandt på og omkring skibet da man hævede det. Det er et lille museum, men virkelig spændende. Man bliver virkelig konfronteret med virkelighede om forholde mellem de 2 lande og jeg synes selv jeg har fået en langt bedre forståelse for hvorfor japanerne har så  meget had overfor Nordkorea. 
Selv den dag i dag er kidnapningerne en varm kartoffel i Japan og det er noget der gentagende gange dukker op i nyhederne, når internationelle leder med gode kontakter til Korea besøger Japan eller når der kommer en ny premiere minister. Så presser organisationer til støtte for de kidnappede japanere i Nordkorea på i forsøget på at nogen taler deres sag over for Korea, men også for at de ikke må blive glemt. 

Skudhuller i det Nordkoreanske skib.

  


Denne Youtube video er optagelser fra JCG under hele episoden. I starten anråber de skibet på japansk, kinesisk, koreansk og engelsk uden svar. På et tidspunkt råber en af de Nordkoreanske besætninger at de skal forsvinde. Man ser også eksplotionen på det Nordkoreansk skib der i sidste ende er hovedeårsag til at skibet synker. Når man ser en video som denne kan jeg godt forstå at japanerne ikke tager let på at andre trænger ind i deres farvand, især når det er uidentificeret skibe, man ikke kan skabe kontakt til. 

Museet ligger i MinatoMirai området og er gratis at besøge. Der er åben alle dage fra 10 - 17 undtaget mandag hvor der er lukket. Det er et lille museum der ikke tager meget mere end 30 minutter at besøge, men det er et meget lærerigt sted der giver et indblik i de mange spændinger der er mellem Japan og Korea, især Nordkorea.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar