Translate

lørdag den 15. juli 2017

Opskrifter med aubergine.

Da jeg stadig boede i Danmark spiste jeg ikke særlig mange auberginer, med mindre menuen da lige stod på græsk moussaka. Men efter jeg er kommet til Japan har jeg fået smag for den. Den er meget populær i japansk madlavning og den tilberedes på mange forskellige måder både for tilbehør og i hovedretter. 
Nu ved jeg ikke lige hvordan du har det med auberginer, men jeg har på fornemmelsen det ikke er en særlig meget brugt grøntsag hjemme i Danmark og det er egentlig lidt synd synes jeg for den smager egentlig rigtig godt. Så i dag er hovedingrediensen auberginer, men menuen er ikke græsk moussaka.

Hvad synes du om auberginer ?? Er det noget du ofte spiser ?? 


Første ret er en hovedret med hakket svinekød og karry som ikke kræver den helt store indkøbs tur da det er få og simple ingrediensesr der er brugt. Auberginer med svinekød og karry.

3 auberginer
1 lille løg
1/2 forårsløg
150-200 gram hakket svinekød
1 tsk karrypulver
salt og peber
1/2 dl vand
1 spsk soya
1 spsk kartoffelmel
1 tsk sukker
olie


Start med at skære auberginerne i tykke skiver og steg dem i olie på en pande til de er gyldenbrune på hver side. Lig dem til side på en tallerken.
Skræl løget og skær det i tynde både. Svits kødet på panden hvor du også svitsede auberginerne. Tilsæt løgene og svits det hele. Tilsæt salt, peber og karry. Bland det hele godt.
Rør kartoffelmel, vand, soya og sukker sammen i en lille skål og rør det i kød og løgblandingen. Det kan være du skal tilsætte lidt mere vand hvis det bliver for tykt. 
I den orginale opskrift står der man nu skal hælde kødet over auberginerne, men jeg synes altså ikke det gør noget at man blandet auberginerne i kødet, man skal bare passe på når man røre rundt at auberginerne ikke går i stykker. Serevers med finthakket forårsløg drysset over og ris.
 For et par uger siden lavede jeg marineret auberginer. Jeg var ærlig talt noget spændt på resultatet for det har jeg aldrig prøvet at lave før, men hold nu op det smagte godt. Det serveres koldt og er mere tænkt som tilbehør til en i forvejen let aftensmad, men det passer virkelig også fint til en varm sommerdag hvor man ikke har den store appetit.


Marinerede auberginer.

4 auberginer
130 ml ponzu
150 ml vand
2 spsk sake
1 spsk tørret rød chili ( ikke pulver )
1 1/2 tsk yuzupeber ( du kan bruge wasabi eller grøn chili pure i steder for )
kinaradis og hakket forårsløg

Halver auberginerne og skæl rille i skindsiden så væsken kan trænge godt ind og give smag. Læg dem i vand indtil de skal bruges.
Kog ponzu, vand og sake. Når det har kogt et par minutter tages det fra varmen og yuzupeber og chili tilsættes. Rør godt rundt indtil yuzupeberen er helt opløst.
Læg auberginerne over i en beholder der kan lukkes tæt. Hæld væsken over mens den stadig er varm. Luk beholderen og sæt det i køleskaber i mindst 12 timer og gerne natten over.

Når de skal serveres lægges de op på en tallerken og fintrevet kinaradis og finthakket forårsløg ligges over. Hæld lidt af væsken over og server.
Ponzu er en tynd sovs der bruges til rigtig mange ting i japansk madlavning, desuden bruges det også til at dyppe mange ting i eks nabe for at give noget smag. Man kan købe mange forskellige i de japanske supermarkeder, men det er også rigtig nemt at lave selv. 
Du kan se her hvordan 

Yuzupeber er noget der kommer fra Kyushu og hvis du synes warsabi er for stærkt skal du ikke prøve yuzupeber. Er du til gengæld vild med noget der er virkelig stærkt vil du elske yuzupeber. 
En af mine elever havde et glas med hjem til mig efter en forretningsrejse til Kyushu, så det var lidt af et tilfælde at jeg faktisk havde det. Jeg er vild med det. Første gang jeg smagte det blev jeg overrasket over hvor stærkt det egentlig var, men nu hvor jeg ved det og kan dosere derefter så smager det bare så godt. Du skal forestille dig en form for grøn chilipure med smag af citrus. Yuzu er en japansk citrusfrugt der minder lidt om en grapefrugt, men det er hovedsalig den tykke skræl man bruger. Den bruges til alle mulige former for madlavning og bagning til skønheds produkter fordi den dufter helt fantastisk. 
En ting jeg ikke forstår vedrørende yuzu er at den er hammer dyr at købe hvis man vil købe den som en frugt, men produkter hvor yuzu indgår er ikke særlig dyre, så jeg må ærlig indrømme jeg aldrig har købt selve frugten, men jeg køber mange produkter hvor den indgår.
Man kan få noget marmelade der er beregnet til at blande op med varmt vand så det bliver en sød citrus te og det smager så godt. Vi kommer ikke gennem vinteren uden et glas til te i køleskabet. 
I nogen onsen kan man også bade i specielle bade med yuzu i, så det er brugt til mange forskellige ting.

Men jeg håber jeg har kunne inspirere dig til at bruge auberginer i din madlavning, for de smager virkelig godt når man først finder ud af at bruge dem.

2 kommentarer:

 1. Jeg ELSKER auberginer, og jeg skal da prøve de lækre opskrifter. Tak for dem ��

  SvarSlet
 2. Hej Hanne,
  Tusind tak for din kommentar.
  Hvor er jeg glad for at høre jeg ikke er den eneste der er vild med auberginer.
  God fornøjelse med opskrifterne, håber du kan lide dem.

  SvarSlet