Translate

lørdag den 8. juli 2017

Kyoto og masseturisme.

Sommerferien står for døren og mange skal ud at rejse. Nogen er måske allerede taget afsted med bagagen fuld af forventninger om en masse spændende oplevelser i en fremmede kultur. 
Men for mange kan det godt gå hen og blive lidt et mareridt når ferien står for døren og mange mennesker skal afsted på samme tid. Her tænker jeg ikke kun få turisterne, men så sandlig også på de lokale der for deres dagligdag invaderet af fremmede fra alverdens lande. 
I de seneste år har det aldrig været billiger at komme ud at rejse og besøge fjerne horisonter og priskrigen mellem de mange flyselskaber og de rekort lave oliepriser for få år tilbage gjore også sit til at mange tog en ekstra rejse.
Men hvornår bliver turisme og især masseturisme for meget og hvornår er det nok. For et stykke tid siden fandt jeg denne for nylig skrevet artikel som er et nødråb fra indbyggerne i Kyoto. 


Her er smertegrænsen for længest nået. Kyoto er yderst populær blandt turister og med god grund for det er en flot by med meget historie. Desuden er byen flere år i træk blevet kåret som det bedste turistmål for sin historie og charme. Men charme er der desværre ikke så meget tilbage af, det der gjore byen så populær er druknet i horderne af turister og mange steder er det næsten blevet umuligt at komme frem eller tilbage. Turister med selfi-sticks og højtråbende kinesere der har glemt at medbring godt manere da de pakkede kufferten præger desværre gadebilledet så meget at byens indbyggere har fået nok og i stor stil indgiver klager over turister. Kyotos indbyggere har et meget ambivalent forhold til byens mange gæster for på den ene side vil de jo gerne have pengene og de jobs turisterne medfører, men på den anden side ønsker de heller ikke at se deres by blive ødelagt.



 Det gyldne tempel.

 Kiyomizudera tempel.


Kyoto er efter japanske forhold en mindre by. Problemet er at byen er omgivet af bjerge og det gør det yderst svært og problamatisk at udvide byen, for der er simpelthen ikke jord nok til at gøre det på.
Desuden er mange bygninger fredet hvilket betyder de ikke må rives ned, men skal restaureres efter gamle metoder for at bevare det orginale så meget som overhovedet muligt.
Hvis man så er så heldig at vinde i lotteriet og rent faktisk får en byggetilladelse så medfølger der en masse krav om hvordan man må bygge og her er højden på det man gerne vil bygge en ret så vigtig faktor, for man må nemlig ikke bygge over et vist antal etager alt efter hvor man gerne vil bygge. 
Det gør det virkelig svært at bygge nye hoteller til de mange turister for et af Kyotos største problemer er at de ikke har nok hoteller.
I Nara som ligger syd for Kyoto har man samme problem med at man ikke har nok hoteller og det har fået bystyret til at tænke ud-af-boxen og her er man ved at ombygge et fængsel til hotel. Kyoto er nødt til at tænke på samme utraditionelle måde for at løse problemet.


Et andet ret så væsentligt problem er at det er svært at udbygge og forbedre togsystemet og der er en del steder hvor man ikke kan komme til med toget. Her er man nødt til at tage en bus eller en taxa. At komme med en bus i Kyoto kan godt være noget af en udfordring. Ikke fordi det er svært eller forvirrende, men fordi køerne ved busstoppestederne er så lange at man kan risikere at skulle vente 3-4 busser inden man kommer så langt frem i køen at man kan komme med bussen, det er ret tidskrævende. Selve turen med bussen er også ret tidskrævende fordi bussen er nødt til at stoppe ved hvert busstop fordi folk skal af og på. Så det kan godt være bussen kører til tiden fra sit startsted, men tiden skrider hurtigt og det der er afsat til at være en 20 minutters bustur kan godt ende med at vare 40-45 minutter.

 Nonomiya shrine.

 Den berømte stenhave ved Ryoanji templet.



Sidste gang jeg var i Kyoto var for et par år siden. Det var en god tur, men jeg kunne godt fornemme at horderne af turister nogen steder var lige i overkanten. Vi besøgte en del mindre berømte steder hvor der flere steder ikke var så mange turister og et par steder var der faktisk ikke andre end os. Det var faktisk ret dejligt lige at få en pause fra andre turister. 
Jeg kan huske at på et tidspunkt tog vi bussen for at komme tilbage til centrum og inden vi var nået ret langt på ruten var bussen så proppet med mennesker, flest turister at mange især lokale opgav at komme med bussen. Jeg kan faktisk godt forstå at de lokale er træt af at de ikke kan komme med offentlig transport i deres egen by og må opgive at komme ud og handle ind, besøge venner og familie eller bare generalt komme ud af deres bolig. Kyoto by burde seriøst overveje at indsætte turist busser til turisterne der køre rundt uden alle mulig mellemstop til de berømte steder så de lokale kan få deres bybusser tilbage.
Jeg har efterhånden besøgt kyoto 4-5 gange og jeg holder virkelig meget af byen, men jeg har faktisk ikke lyst til at vende tilbage lige forløbig. Ikke før byen forhåblig går lidt i glemmebogen og masseturismen flytter vidrer til andre byer et andet sted i verden og det igen er til at komme frem og tilbage uden at blive slået ned af selfi-sticks.
Jeg tror desværre ikke det stilner af i den nærmeste fremtid. Hvertfald ikke før efter OL i 2020.

 Skulptur fra Tale of Genji.

 Okachi Sanso Haven.

Fushimi Inari.


Jeg har læst flere historier om turister der er kommet galt afsted i Kyoto, hovedsalig fordi de har glemt at medbringe gode manere og almen fornuftighed. Mange af episoderne involvere geishaer. Problemet er at mange turister ikke forstår hvad en geisha faktisk er og tror at de kan omringe hende og at hun har tid til at tage billeder med turister. Hvis man er så heldig at se en geisha i gadebilledet er hun på vej på arbejde og har IKKE tid til at tage billeder med turiste. Hvis hun har og gerne stiller op til det kan du være 100% sikker på hun ikke er rigtig geisha og bare en der er klædt ud. 
Sidste år var der en sag hvor kinesiske turister omringede en geisha for at ville tage billeder med hende og da hun forsøgt at undslippe greb de fat i hende og hendes kimono gik i stykker. En kimono er et klædestykker der koster flere 100.000 kroner fordi det er håndlavet silke. Det er bare ikke noget man gør uanset hvilket land og kultur man besøger og det er total mangel på sund fornuft og respekt.
De blev efterfølgende anholdt og sagsøgt for et ret så stort erstatningskrav.
Så når du lige om lidt skal på ferie og ud og besøge fremmede kulturer så husk på at du er gæst i et fremmede land og selvfølgelig skal du ud at se og opleve noget, men det er ikke ensbetydningen med at man skal glemme den sunde fornuft og de gode manere. 
Langt de fleste byder gerne turister velkommen med et smil på læben, så giv dem en grund til at de skal blive ved med at smile. 

 Issælger i Kyotos gader.

Byodoin tempel. 



I Japan er der en rute der betegnes som Den Gyldne Rute. Det er ruten Tokyo - Kyoto - Hiroshima.
Det er en rute hvor der er masser af ting at se og opleve, hvis man altså ikke har noget imod at det orginale og det det engang var berømt for er forsvundet i strømmen af turister.
Men der er så mange andre steder i Japan hvor man kan få lige så store oplevelser bare uden alle turisterne. 
Eks. Hokkaido som er berømt for sin flotte natur og super lækker mad. Der er bare ikke så mange turister der begiver sig hele vejen op til Hokkaido og det er egentlig synd for de går glip af en masse.
Det samme kan siges om Akita, Gunma, Tottori, Shikoku og mange andre steder i Japan. Sidste år besøgte min mand og jeg Ise i Mie hvor vi besøgte Ise Jingu som er et af de mest hellige steder i Japan og som har en enestående arkitektur. Der var andre japanske turister fordi mange japanere mener at mindst 1 gang i livet skal man aflægge besøg og bede her, men jeg var den eneste udlændinge. Og sådan var det under hele vores besøg i Mie, jeg var den eneste udlænding. Da vi var ved Iga slot var vi de eneste 2 der var der og de havde den flotteste udstilling om hinadukker fordi det var omkring det tidspunkt hvor japanerne fejre Pigernes Dag. Og jeg kunne gå og fotografere dukkerne uden at skulle tage hensyn til andre end min mand.
Så der er masser af steder man kan besøge og undgå horderne af turister.

Hvad synes du ?? Har turismen mange steder taget overhånd og ødelagt det stedet var kendt for. 
Er vores manere dårligere når vi er ude at rejse end når vi er hjemme?? Måske fordi vi tror at når vi nu betaler for hotel, restaurant besøg og entre biletter så har vi ret til mere end de lokale og vi glemmer lidt at vi er gæster hos de lokale, det er jo deres hjem vi besøger. Hvordan ønsker du selv at andre besøger dit hjem ??  Både det land hvor bor og den by hvor du bor, jeg synes det i høj grad er værd at tænke over nu her hvor sommerferien står for døren.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar