Translate

onsdag den 26. marts 2014

Taiko.


Taiko betyder trommer på japansk, men det spænder over trommer i mange forskellige størrelser. Alt efter størrelsen har de også et mere specifikt navn, men Taiko kan bruges om dem alle sammen.
Taiko kom til Japan via koreansk og kinesisk kultur, men der findes ligende trommer i det meste af syd øst Asien.
Taiko har haft mange forskellige funktioner gennem historien så som en måde at kommunikere på, militær, teather, religiøse cermonier, festivaller og underholdning.
Nu er Taiko ikke bare at slå løs på nogle store trommer, man skal have en stor rythmisk sans og man skal vide hvordan man skal slå på trommerne alt efter størrelsen. Dem der slår på de helt store trommer skal desuden være meget veltrænet for det er noget der kræver virkelig stor gennemslagskraft.
Man ved ikke med sikkerhed hvor eller hvordan Taiko er opstået, derfor findes der en del oprindelses myter.
En af dem handler om solens gudinde Amaterasu og hendes bror Susanoo som er gud for havet og storm. En dag blev Susanoo så utilfreds med sin plads i havet at han sendte en flødbølge ind over land. Amaterasu blev så bange over hans opførelse at hun flygtede ind i en klippehule som hun forseglede med klippesten.
Alle de andre guder samles i forsøget på at få Amaterasu til at komme ud fordi de vidste at uden sol kan livet på jorden ikke eksistere, men de har ingen held, Amaterasu nægter at komme ud.
Til sidst træder den ældre gudinde Ame no Uzume (gudinde for morgengry) frem og siger hun kan få Amaterasu til at komme ud. De andre guder griner af hende, men hun fortsætter ufortrødent med sin plan og hælder en tønde med sake (japansk risbrændevin) ud på jorden og begynder at hoppe i vandpytten af sake, mens hun skaber en form for rythmisk musik. Snart begynder de andre guder at klappe og synge i takt med Ame no Uzumes hoppen i vandpytten. Lyden af sang og musik får Amaterasu til forsigtigt at lure ud af hulen og da hun ser den lille fest de har udenfor kommer hun ud af hulen for at være med.
Susanoo bliver forvist tilbage til havet og solen skinner atter over jorden. Det er fra Ame no Uzumes hoppen i vandpytten af sake man siger at Taiko musik blev skabt.
Der findes over 5000 aktive Taiko grupper i Japan og hvis man gerne vil opleve nogen af dem er sommerens festivaller et rigtig godt udgangspunkt. Især tiden omkring O-bon kan man høre trommernes ekko over hele Japan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar