Translate

lørdag den 29. marts 2014

Iwao Hakamada - Verdens længeste overlevende på dødsgangen.

Iwao Hakamada og hans søster, der har brugt hendes liv på at kæmpe hans sag.

For tiden køre der en sag der totalt kan rykke tæppet væk under det japanske retssystem og få store konsekvenser hvis sagen går vidre.
Det drejer sig om Iwao Hakamada sagen. Vi skal helt tilbage til 1966, hvor sagen begynder. I 1966 bliver Hakamada-san chef og dennes familie myrdede. Det er en sag der ryster Japan dybt og der ligger et stort pres på politiet for at finde morderen og få denne dømt. Det ender med at Hakamada-san bliver anholdt, retsforfuldt og dømt til døden for mordet på chefen og dennes familie. Men men men historien slutter langt fra her for under retsagen og lige siden har han hvædet at han er uskyldig, det har bare ikke kunne bevises. Men nu kan det måske bevises med hjælp fra moderne DNA teknologi.
Sagen kom på alles læber igen da Shizuoka District Court gav tilladelse til ud fra nye beviser at sagen kunne gå om. Den beslutning er blevet anket af den offentlige anklager her i Japan og det er nu den højeste retsinstans der skal tage stilling til om de vil give retten i Shizuoka medhold i at sagen kan gå om eller ej. Det er hvad man venter på at få at vide lige i øjeblikket.
Dengang i 1966 havde man slet ikke mulighed for DNA analyser som man har i dag og andre høj teknologisk analyse metoder, det er det der nu peger i retningen af at han måske er uskyldig og har siddet i fængsel i over 50 år, det meste af tiden på dødsgangen, for noget han slet ikke har gjort.
Det de har fundet ud af ved hjælp af moderne DNA analyse er at Hakamada-san DNA slet ikke er på de beviser der i første omgang fældede ham. Dengang var det en meget omtalt sag der skabte frygt i befolkningen og der var brug for hurtige resultater, derfor er der nu diskutioner om hvor vidt beviserne mod Hakamada-san blev plantede. Og der er flere ting der nu tyder på at det var tilfældet, hvad det helt præcist er vil de ikke ud med til offentligheden endnu, når de nu skal bruges i en evt. ny retsag.
Tidligere på dagen læste jeg en artikel om sagen og der stod noget jeg har undret mig dybt over lige siden.
De dommere der i sin tid dømte Hakamada-san var ikke enige om hvor vidt han var skyldig eller ej. En af dommerne mente der var noget underligt ved hele sagen og at han var uskyldig, men der var ikke nogen af de andre dommere der var enig med ham og derfor kunne han ikke gøre noget. Nu mener jeg jo så (uden at have nogen form for retsvidenskablig baggrund) at allerede her skulle sagen have gået om og undersøges igen, nå ikke engang de dommere der skal dømme ham er enig. Når man dømmer nogen til døden for så alvorlig en forbrydelse burde alle dommere skulle være enig, ellers skal sagen gå om.
Der er noget der tyder på at Hakamada-san forsvarsadvokat har fat i den længeste ende, fordi i torsdags blev han nemlig løsladt efter at have siddet i fængsel i mere end 50 år. Han er nu en ældre herre på 78 år og en lægeundersøgelse viser tegn på at han har Alzheimer og at han er stresset både psykisk og fysisk, men ud over det skulle han efter omstændighederne have det godt. Hvor han befinder sig lige i øjeblikke ved jeg faktisk ikke, enten er han stadig på et hotel i Tokyo sammen med hans søster eller også er de taget hjem til Shizuoka hvor han kommer fra.
Men en ting er sikkert, hvis det viser sig at han faktisk er uskyldig så får det store konsekvenser. Hvad det helt præcis bliver er for tidligt at spå om.
Når der sker nogle nye udviklinger i sagen vil jeg følge op på dem her på bloggen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar