Translate

tirsdag den 15. januar 2019

Boganmeldelse af Drømmen om byen bag murene.


Titel: Drømmen om byen bag murene

Forfatter: Lisa Huang Fleischman

Antal sider: 599

Udgivet: 2000

Forlag: Viva


Jeg har i mange år været vild med kinesiske forfattere. Jeg tror det er en blanding af at jeg godt kan lide kinesisk kultur og historie, især den historie der er omkring Kultur revolutionen og Mao og den tidsperiode hvor Kejserens magt endegyldigt er forbi og Kina skal finde sig selv og en ny fremtid. Derfor handler langt de fleste bøger jeg har læst om Kina om disse perioder og denne bog er ingen undtagelse da begge perioder er en del af historien i bogen.

Bogens hovedeperson hedder Jade Dyd og det er gennem hendes øjne hele historien spænder fra hun som ganske ung pige mister sin far til den dag hun må flygte til Taiwan for at undslippe kommunisterne. En periode på omkring 55 år. 

Jade Dyds far er en højtrangerende embedsmand for Kejseren så hendes barndom er i et stort og fint hus med mange tjenestefolk. Men da hendes far pludselig bliver syg og dør under mystiske forhold er hendes mor tvunget til at sælge alt og flytte til et hus under meget trænge vilkår for at overleve. 
Jade Dyd har 2 søskende, 1 bror og 1 søster. Det er kun broren der får lov at komme i skole og senere på universitetet. Broren går militærets veje og det skal få stor betydning gennem Jade Dyds liv.

I en ung alder ser Jade Dyd sig nødsaget til at gifte sig ind i en rig familie for at skaffe penge til sin bror så han kan bestikke sig til en større post ved militæret.
Jade Dyds mand hedder Wang Mang Pan og kommer fra en rig og velanset familie. Men ikke længe efter bryllupet da Jade Dyd prøver at låne penge til sin bror finder hun ud af at det er længe siden at familien Pan var rig. Tilværelsen bliver ikke bedre af at hendes mand drikker og spiller de få penge op de har til rådighed hver månede og da han bliver afhængig af opium se Jade Dyd sig nødsaget til at finde et job så hun kan skaffe mad til sig selv og sine svigerforældre.
Ved hjælp fra en barndomsveninde Jin Yu får hun arbejde på en pigeskole hvor hun underviser i matematik. Jade Dyd er nemlig godt begavet, især hvad angår tal. Skolen bliver hendes frirum og her møder hun andre lærer som åbner en hel ny verden for hende. Især lærer Liang i hvis hus hun deltager i studiegrupper sammen med frisindet og nytænkende lærer og universitets studerende. En af dem er Mao Zedong, der senere bliver gift med lærer Liangs datter, Kai Hui. 

Efter nogle år død Jade Dyds mand som følger af hans opium misbrug og Jade Dyd tager den beslutning at flytte på et kollegium for kvinder især pga hendes dårlige forhold til sine svigerforældre. Men trods det dårlige forhold føler hun det er hendes pligt at komme og give dem mad hver dag som hun stiller uden for porten til deres hus.
Tiden går og Jade Dyd er glad for sit job som lærer. Men samtidig glider hun mere og mere fra hendes barndomsveninde Jin Yu der er kommunist og stærkt revolutionær i modsætning til Jade Dyd selv der mere tænker på penge og på at spare penge op til at kunne købe et hus.

Da Jade Dyds svigerforældre begge død samtidig kommer hun under mistanke for at have slået dem ihjel, men med hjælp fra sin bror Li Shi, der har klaret sig ganske godt i militæret og som får fat i en uvildig undersøger til at forske sagen mod Jade Dyd bliver hun frifundet. Han finder ganske enkelt en flaske med gift som de også finder spor af i den mad svigerforælderne har spist, de har ganske enkelt begået selvmord. 
Efter Jade Dyd er blevet frifundet begynder hun at tilbringe mere tid sammen med den uvildige undersøger Guai. Efter noget tid bliver de gift af kærlighed og ikke pligt som det er normalt på denne tid. Guai arbejder for regeringen og er meget vestlig orienteret. Jade Dyd har endelig sparet nok penge op til at kunne bygge et stort hus som hun og Guai kan flytte ind i. Her får hun endelig de børn hun ikke fik med sin første ægtemand og hun bliver hjemmegående husmor. Men det er ikke nok for Jade Dyd, hun køber ejendomme som hun lejer ud så hun stadig kan tjene penge. 
Mens Jade Dyd og Guai lever et nogenlunde lykkeligt liv er verden rundt om dem ved at falde sammen. Den kinesiske kejser er afsat, japanerne har invaderet landet og der er interne magtkampe om hvem der skal styre Kina og hvad landets fremtid skal være. 

Bogen slutter  med at Jade Dyd og hendes familie flygter fra Kina til Taiwan da det står klart at kommunisterne er ved at vinde over militæret og regeringen. Jade Dyd mister alt hun har brugt sit liv på at opbygge, sit hus og sine egendomme. Hvordan det går dem får vi ikke at vide for bogen ender på skibet mod Taiwan hvor kun Jade Dyd er om bord. Hendes Mand Guai er taget afsted for at hente sin gigt ramte bror der ikke kan klare sig alene for også at få ham med til Taiwan. Så om de igen bliver forenet på Taiwan kan vi kun gisne om. 


Jeg synes det er en rigtig god bog. Den er velskrevet og man føler den smerte Jade Dyd til tider må gennemleve. De 2 historier i bog, den om hvad der sker i og med Kina i denne periode er fint flettet sammen med historien om Jade Dyd og hendes familie og hvordan de oplever det hele på godt og ondt. Selv om bogen er ret lang var den for mig ikke svær at komme igennem. Jeg holder meget af bøger og film der bygger på virkelige hændelser og begivenheder. Jeg synes de er meget lærerige og disse mere personlige øjenvidne beretninger er vigtige at samle så fortiden ikke bliver glemt.

Historien er en sandfærdig historie, Jade Dyd er bedstemor til forfatteren. Lisa Huang Fleischman er født og opvokset på Taiwan af en kinesisk mor og en amerikansk far der er af italiensk og tysk/jødisk
afstamning. I 1998 var Lisa i Kina hvor hun deltog i protesterne på Den Himmelske Fredsplads. Da hun senere rejste ind i Hong Kong blev hun frarøvet alle sine negativer og billeder. I dag bor hun i New York hvor hun er advokat og menneskerettigheds forkæmper. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar