Translate

onsdag den 1. oktober 2014

Vulkan udbrudet på Ontake.

Som de fleste nok har fundet ud af gik vulkanen Ontake i udbrud i lørdags lige omkring middags tid.
Det skete uden varsel, d.v.s 11 minutter før det skete blev der registreret mindre jordskælv og ændringer i vulkanen men man nåede ikke at gøre så meget før det var for sent og vulkanen begyndte at spytte aske, sten og giftige gasser ud 3 forskellige steder. Ontake er det 2. største vulkan bjerg i Japan, kun Fuji er større. Ontake er et helligt bjerg ligesom Fuji er det. Da det jo skete uden varsel var der mange hikere på bjerget da varsels niveauet for et vulkan udbrud kun var på 1 som er det lavest niveau. Forår og efterår er meget populære sæsoner for hiking i Japan og hiking i sig selv er en meget populær sportsgren fordi der er så mange bjerge i Japan. Der var mange på bjerget da det skete fordi det er over 3000 meter højt og derfor kan man allerede nu begynde at se de skiftende efterårsfarver omkring toppen og fordi det var weekend var der en del flere end på en almindelig hverdag.
De fleste var heldigvis i stand til selv at komme ned, men mange blev også fanget omkring toppen og ved det shrine der ligger nær toppen. Mange søgte tilflugt i de hytter der ligger på bjergsiden mens regnen af sten og aske haglede ned over dem.


Det går meget langsomt med rednings arbejdet fordi niveauet af giftige gasser og aske vulkanen spytter ud er meget højt. Her onsdag aften er dødstallet sat til 47 personer, hvoraf kun 13 er indetificeret med sikkerhed. Mange lig befinder sig stadig på bjerget og de giftige gasser gør det meget svært at bjerge dem og finde dem. Idag har 1000 redningsfolk arbejdet på at bjerge dem man har fundet. Området minder mest af alt om et månelandskab, da det hele er dækket af 15 cm aske der igen gør det svært at finde stiger og kravle rundt på stene. Mange af stene ligger meget løse fordi det er nye sten som vulkanen har spyttet ud og det gør det svært for redningsfolkene at finde fodfæste.


Redningsfolkene ved ikke med sikkerhed hvor mange de leder efter, fordi der er ikke noget system med at når man klatre eller hiker i bjergene så kan man ikke registrere sig nogen steder og fortælle hvilken rute man planligger at følge og hvor man har til hensigt at slutte. Derfor er flere først meldt savnet efter mandag fordi de ikke mødte op på arbejde. Så vi må nok forvente at dødstallet bliver større end de 47 på nuværende tidspunkt.
Der snakkes meget om at der nu skal oprettes en form for system om hvem der færdes i bjergene, især de bjerge der betegnes som aktive vulkaner og der skal være større og bedre overvågning af dem, netop fordi de er så populære mål for hikere.


Mig og min mand hiker selv, men vi har endnu ikke prøvet krafter med de høje tinder, da vi stadig er relativ begyndere og det kræver en god fysik og noget erfarring at tage de høje bjerge. Men jeg vil bestemt ikke udelukke at vi en dag gør det. Til den tid vil jeg da ønske der er en form for registrering ved ruterne så folk ved hvem der befinder sig på bjerget. Min svigerfar er også selv hiker og vi plejer at vide hvornår han er afsted og hvor og min mand plejer at skrive til ham hvor og hvornår vi er afsted, så vi ved at hvis vi lige pludselig ikke høre noget fra hinanden så kan der evt. være noget galt. Så på den måde "registrere " vi os ved hinanden, men der er jo mange der ikke har den mulighed.


 15 cm aske får Ontake til at ligne et månelandskab.


Der findes mange aktive vulkaner i Japan og mange af dem er populære turist områder eller populære som hiking ruter. Jeg har selv gået rundt blandt aktive vulkaner på Hokkaido. Jeg har sågar badet i vand ude midt i en skov der kom direkte fra en vulkan. Lugten fra en vulkan kan bedst beskrives som lugten af råden æg. 
Da vi var i Kumamoto besøgte vi Aso vulkanen som havde et varsels niveau på 2 hvilket er meget normalt for Aso. Mens vi var der gik alarmen igang der betyder at folk skal gå ned i indgangs hallen til parken fordi de giftige gasser er for høje til at man kan være i nærheden. Aso vulkanen er hoved attraktion i Aso National Park og man kan komme så tæt på at man kan stå og kigge ned i et af kraterne hvor dampene kommer op fra, derfor har de den alarm der konstant måler gas niveauet og går i gang når den når et bestemt niveau.
Jeg har altid fundet det facinerende at kunne komme så tæt på naturens mega krafter, men det her udbrud har også fået mig til at tænke ekstra meget over hvor farligt det rent faktisk er og hvor hurtigt det kan gå fra ren idyl til katestrofe.
Jeg vil stadig hike også i bjergene hvor der er vulkaner, men jeg vil nok lave forundersøgelser lidt mere hvis der er aktive vulkaner i nærheden, men ellers er der heldigvis så mange andre steder man kan hike.
Et kort over aktive vulkaner i Japan, det er kun Aso, Kusatsu-Shirase og Kirishima der har et varsels niveau på 2.
Resten ligger for det meste altid omkring 1.
Så er der en vulkan der hedder Sakurajima der konstant er i udbrud. Den ligger nær Kagoshima og har et varsels niveau på 3.
Højeste niveau er 5 og det svare til et alt ødeliggende vulkanudbrud svarende til det i Pompei i Italien.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar