Translate

fredag den 20. december 2019

Wat Chedi Luang i Chiang Mai.

Selv om klokken ikke er ret meget mere end 9 er der allerede ret varmt da vi gå ud fra vores hotel og  ned af den smalle gade bag om vores hotel. Vi hilser på en middelalderig dame der har en lille butik hvor hun vasker tøj. Hun vasker sikkert for hotellets gæster og det er derfor hun hilser og siger godmorgen. Vi fortsætter ned af den smalle gade indtil vi kommer til den store vej. Vi stopper for at tjekke vores GPS for at se om vi skal til højre eller venster. Vi skal til højre viser kortet os. Vores første mål for dagen er at finde den sidevej der fører op til Wat Chedi Luang. Et af de ældste og mest betydningsfulde templer i Chiang Mai. Faktisk stammer det helt tilbage fra dengang det nordligt Thailand var en del af Lanna Riget og ikke Thailand som det er i dag, det er over 600 år siden. Vi fortsætter ned af gaden, scootere og knallerter drøner forbi. Der er ikke så meget at kigge på andet end små butikker hvor af mange ikke har åben endnu eller først lige er begyndt at gøre klar til at åbne. Vores kort siger vi skal finde en skole og så skulle side gaden være i nærheden og Chedi Luang skulle ligge sån nogenlunde i midten af gaden. Vi fortsætter ned af gaden og hurtigt finder vi skolen som er en stor hvid bygning. Vi drejer ned af første sidegade og ganske rigtig, der cirka midt på gaden ligger den store port som er indgangen. Et kort øjeblik er vi lidt forvirret over hvilken en vi skal ind af for der er 3 indgange. En til køretøjer, en til turister ( fordi de skal betale ) og en til de lokale ( som ikke skal betale ). Men da vi nærmer os bliver der hurtigt peget på hvilken indgang vi skal brugt så vi kan betale for vores billet. Området er stort og der er så meget at se og opleve her. Det er nok noget af det tættest man kan komme på Chiang Mais fødested, det er her byens søjler er opbevaret, det er det her sted byen er bygget op omkring. Det er det mest historiske sted i Chiang Mai.
Vi går over mod templet, den store hvide bygning præget af guld. Inden vi går ind vælger jeg hurtigt at tage et af de fremlagte tørklæder over mine skuldre, jeg har kjole på og jeg er ret sikker på mine ærmer på kjolen er lidt for korte. Tanketorsk og dårlig valg af tøj, jeg skulle have taget min tunika på i stedet for, for den har lange ærmer. 
Inden for er der så smukt. Et kæmpe rødt tæppe ligger over hele gulvet og søjler i guld står hele vejen ned i hver side af rummet. Jeg er mundlam over rummets skønhed. Efter at have gået lidt rundt og kigget på alle de udstillet statuer og andre ting sætter jeg mig på gulvet oppe ved altret og bare forsøger at suge så meget til mig som overhovedet muligt af dette sted. Men efter et stykke tid er vi nødt til at skulle vidre, der er stadig en del udenfor vi ikke har set endnu. Vi gik rundt om templet og kom ned i området bag ved hvor man finden det der er tilbage af den store stupa. Selv om der mangler over halvdelen er den alligevel ret imponerende. Den må have været kæmpe stor når man ser soklen og omkredsen, men jeg synes det er lidt svært at forestille hvordan den har set ud for jeg kender stort set intet til Lanna kultur, ja faktisk havde jeg aldrig hørt om Lanna før vi kom til Chiang Mai. Men ud fra bygningerne må Lanna have været en meget kultur-rig periode. Desværre nåede vi ikke at besøge lokal-historisk museum, hvor vi kunne have lært mere om Lanna kulturen, men så har vi en god grund til at rejse tilbage. Vi tog os rigtig god til til at gå rundt om stupaen og kigge på og indenfor i de nærliggende bygninger. Der var også et sted hvor man kunne tale med munkene, men der sad ingen da vi var der så vi fik ikke snakket med nogen af dem. Vi ville ellers gerne have haft en lille snak om forskellen på buddhisme i Thailand og Japan, nu min svigermor er buddhistisk munk i Japan. Da vi havde været hele vejen rundt satte vi os på en bænk i skyggen, det var for alvort blevet varmt nu og solen stegte fra en skyfri himmel. Vi sad og snakkede lidt om stedet og hvad vi synes, helt klart et must hvis man er i Chiang Mai og vi kunne begge godt lide steder rigtig meget. Da vi havde kølet lidt ned, så godt som man nu kan i 35 graders varme, blev vi enig om at prøve at finde det kvindefængsel hvor man kan få massage for det skulle ligge i nærheden sagde vores GPS. 
Eftersom vi havde været rundt både i templet og ved stupaen besluttede vi det var på tide at komme vidre, så vi gik ud og fortsatte op af vejen, krydsede hovedevejen og fortsatte indtil vi igen skulle dreje ned af en sidevej for at komme til kvindefængslet. Vi var forberdt på at vi nok ikke kunne komme til med det samme for det er et meget populæt sted og ganske rigtig, den næste ledige tid til fod massage var først 2 1/2 time sener, men det passede os egentlig fint for så havde vi tid til at få noget frokost, vi var nemlig ved at være ret sultne. 
Efter at have bookede en tid gik vi ud for at finde et spisested. Vi fandt en samling gade-restauranter hvor der sad en del lokale så vi tænkte at det er nok et godt sted så vi gik indenfor og blev hurtig bænket på nogen plastik stole ved et langbord hvor der i forvejen sad et par andre kunder og spiste. 
Vi forstod ikke rigtig hvad der stod på menu-kortet, men en af de ansatte kunne heldigvis engelsk og forklarede os hvad de havde. Det blev til en omgang nudler med and og en omgang nudler med svinekød. Det smagte simpelthen så godt, godt med chili og friske koriander, men ikke så det tog smagen fra suppen. Det er nok en af de bedste omgang nudler jeg har fået og kødet var bare så saftigt og mørt. Man spiser rigtig godt i Thailand og jeg elsker thai mad. Efter vi havde spist gik vi lidt rundt i området for vi havde stadig noget tid inden vi skulle have fod massage. Det var et rigtig hyggeligt område med masser af mindre templer, stadig i den gamle bydel inden for bymuren, men et område hvor der ikke var særlig mange turister som vi havde oplevet oppe ved Chedi Luang. Så vi havde stort set det hele for os selv. Det var virkelig fredsfyldt og meget afslappende. Efter at have gået rundt i en times tid var det på tide at gå tilbage til kvindefængslet så vi ikke kom for sent til vores massage. Det var alt i alt den helt perfekte dag, sightseeing, lækker mad og selvforkælelse. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar