Translate

tirsdag den 25. juni 2019

Kaiseki.

Dagens indlæg om japansk mad skal handle om det ypperste inden for japansk kogekunst, nemlig kaiseki. Keiseki har rødder tilbage til det kejserlige hof og Kyoto. Keiseki kan bestå af op til 14 retter der er enkelt og elegant anrettet for at fremhæve råvaren og smagen. Keiseki laves kun af sæsonens råvare og kun friske råvare anvendes. Kaiseki består altid af en ret der er kogt, stegt, grillet og dampet. 
Det er ikke billigt af spise keiseki, start priser ligger omkring 5000 yen ( omkring 300 dkr ) per person og op. Langt de fleste kaiseki restauranter kræver resavation så hvis det er noget man har lyst til at prøve er det en god ide at bede ens hotel om hjælp til at lave en resavation. 
Som sagt kan keiseki bestå bestå af op til 14 retter så lad os se på hvad det egentlig er man får for pengene.

 Sakizuke.

Sakizuke er en appetitvækker der serveres med et glas sake.

 Hassun.

Hassun er en tallerken der består af retter lavet af sæsonens råvare.

Mukozuke

Mukozuke er skiver af sashimi fra fisk der er i sæson. Sashimi er skiver af rå fisk der serveres uden ris.


Takiawase.

Takiawase er grøntsager der serveres med enten fisk, kød eller tofu.

Futamono.

Futamono er suppe. Ofte en klar suppe med grøntsager.


Yakimono

Yakimono er grillet fisk serveret med forskellige grøntsager.

Su-zakana er syltede grøntsager som man spiser for at rense smagsløgene.

Hiyashi-bashi er kolde kogte grøntsager. Denne ret serveres kun om sommeren.

Naka-choko er en suppe men en syrlig smag der ligesom su-zakana renser smagsløgene.


Shiizakana

Hvis der er nogen hovedret i kaiseki så er det shiizakana. Det er en hotpot som består kød, grøntsager, tofu kogt i en mild suppe.


Gohan.

Gohan er ris med sæsonens grøntsager.

Ko-no-mono og Tomo-wan

Ko-no-mono er syltet grøntsager og Tomo-wan er ris og miso suppe.

Mizumono.

Mizumono er dessert som oftes består af frisk frugt og is. Normalt kommer desserten med en kop te.


Hvis man overnatter på en ryokan her i Japan er aftensmad og morgenmad ofte med i prisen. Mange steder består aftensmaden af keiseki. Og hvem kan ikke lide at blive forkælet med god mad og spa.
Har man råd til det kan jeg varmt anbefale at prøve keiseki. Det smager himelsk og det er en oplevelse og inspiration for madelskere at se hvordan det er anrettet, nærmest kunsterisk. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar