Translate

mandag den 24. juni 2019

Nudler.

Når de fleste tænker på nudler tænker de nok mest på insta-nudler i en kop. Det kan man selvfølgelig også få her i Japan, men nudler er så meget mere end det. Det er næsten en hel videnskab. Nudler er noget man spiser på en lille baggårds restaurant på vej hjem fra en druktur, men det kan også være noget man spiser på restauranter der har brugt flere år på af afprøve og udvikle deres egen helt specialle suppe og hjemmelavet nudler.

Udon.

Udon er tykke nudler lavet af hvedemel. De serveres både kolde og varme. De serveres oftes i en suppe kaldet kakejiru som er lavet af dashi, soya og mirin. Mange vælger tempura til deres udon, ofte rejer eller kagiage som er blandet grøntsager der er friturestegt. Udon kommer også ofte med aburaage som er en tynd skive stegt tofu og kamaboku som er en presset fiskefars der er dampet. 
Der findes så mange rette med udon og mange egne af Japan har deres egen specialitet, bl.a Biei på Hokkaido som er kendt for karry udon som er udon i karry sovs med grøntsager og kød. 

Soba.

Soba er nudler lavet af boghvede. Ligesom udon serveres de både kolde og varme. Soba serveres oftes med en suppe kaldet tsuyu som er lavet af sake, soya, mirin, konbu ( tørrede tang ) og katsuobushi ( flager af tørrede fisk ).
Soba serveres stort set på samme måde som udon med bl.a tempura. 
Man kan få grønne soba nudler som er tilsat grøn te.


Sōmen.

Sōmen er meget tynde nudler der er lavet af hvedemel. Sōmen serveres på samme måde som soba.

Ramen. 

Ramen er kinesiske hvede nudler. Grund-suppen til ramen er lavet på ben fra grisen. Man kan vælge mellem 3 forskellige supper, soya, salt eller miso.
Ramen serveres ofte med tynde skiver af kød, kogt æg, tang og forårsløg, men det kan også være mange andre ting. 
Tan tan nudler.

Tan tan nudler er en af de mest populære ramen retter. Nudlerne serveres i en suppe lavet med chili, sesamolie og toppet med stegt hakket svinekød. Tantan nudler er ret spicy så hvis man ikke er til spicy mad vil jeg ikke anbefale disse nudler. Nogen restauranter giver dog mulighed for at bestille en mildere variation.


Hiyashi Chaku.

Hiyashi Chaku er kolde ramen der serveres med forskellige grøntsager så som agurk, tomater, bønnespire og kylling eller skiver af kogt skinke overhældt med en dressing af soya, eddike, sukker, ingefær og sesam. Det er en klassisk sommerret som man kan få over alt og det smager bare så godt.


Houtou.

Houtou er en specicialitet fra Yamanashi. Det er flade brede nudler der serveres i en suppe med masser af grøntsager og kød. Jeg kan kun anbefale at man prøver houtou nudler hvis man er i Yamanashi. Desværre kan de godt være lidt svære at finde uden for Yamanashi.

Yakisoba.

Yakisoba er stegte soba nudler der er blandet med stegt hvidkål, forårsløg, gulerødder, bønnespirer og svinekød i skiver. 

Når man går ind på en nudel restaurant vil man høre en masse sluprende. I Japan når man spiser nudler er det helt normalt at slupre.
Mange nudel restauranter er meget små og har ikke et menukort, men de har en billetmaskine hvor man køber en billet til den nudelret man gerne vil have og så aflevere man billetten til tjernen. Da mange nudel restauranter er ret små er det gode manere at når man er færdig så går man, så den næste i køen kan aflevere sin billet og få sin mad. Der ud over er det bare at slupre løs og prøve alle de forskellige nudler og supper der er i Japan.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar