Translate

lørdag den 4. februar 2017

Verdner af mad.

Jeg er nu vel hjemme i Japan igen og hverdagen er småt ved at indfinde sig igen oven på det jetlag jeg har haft. Mens jeg var hjemme i Danmark fik jeg ideen til at skrive dette indlæg om hvad jeg savner alt efter om jeg er i Danmark eller Japan. Når man har hjem 2 forskellige steder vil der altid være noget man ikke kan få enten det ene eller andet sted og jeg har lagt mærke til for manges vedkommende så har savnet ud over familien altid noget med mad at gøre. Fremmede kulturer byder på mange spændende ting også mad, men på et tidspunkt når man der til hvor man mere eller mindre vil give sin højre arm for et eller andet man savner der hjemme fra. Det er selvfølgelig forskelligt fra person til person, men den madkultur man er vokset op med vil altid sidde i en uanset hvor i verden man befinder sig og det er den madkultur man hælder til når man står i et supermarkede i et fremmede land og ikke aner hvad halvdelen er eller hvordan de skal bruges. Så har de fleste en tendens til at vælge det de kender og det der minder om det der hjemme. 
Jeg kan tydeligt huske første gang jeg skulle handle ind alene her i Japan og for at være helt ærlig havde jeg aldrig følt mig så lost som jeg gjore lige der hvor jeg ikke kunne læse hvad der stod på varedeklarationen og jeg i øvrigt aldrig havde set mange af de vare de havde. 
Men stille og roligt finder man nye favoritter og man bliver bekendt med varene i ens lokale supermarkede og man finder måske steder der har nogen af de ting man savner hjemme fra eller bare noget der kommer fra ens hjemland og det ryger i indkøbs kurven uanset prisen fordi det er bare lige det man har brug for.
Her i Japan er der internationelle supermarkeder der sælger vare fra hele verden til en mildest talt ret peberet pris i forhold til japanske supermarkeder, hvor udenlandske vare kan være svære at finde.
Eks. ligger der et supermarkede ikke så langt fra hvor vi bor og jeg handler der kun for en speciel ting; Fynbo Marmelade. I starten blev det solgt under det danske navn men det har åbenbart ikke rigtig slået an blande japanske kunder måske fordi de ikke forstod navnet eller kunne udtale det, så nu har det skiftet navn til Royal som er nemmere at forstå og udtale for japanerne, men jeg har tjekket og det kommer samme sted fra. Dansk solbær marmelade på nybagt franskbrød på en regnvejrsdag det kan nu godt få humøret til at gå ret meget op.
En ting jeg til gengæld ikke savner så meget er rugbrød og det er der mange der har svært ved at forstå. Jeg har bare aldrig været den store rugbrøds spiser, heller ikke da jeg stadig boet i Danmark. Jeg kan godt lide det hvis det er et ordneligt stykke smørrebrød med det hele, men den der tørre skive rugbrød med en skive pålæg på der har lagt i en madkasse i flere timer, nej tak. Jeg kan godt finde tysk rugbrød eller få en brødblanding i IKEA til selv at bage, men lige som hjemme i Danmark så får jeg det bare aldrig spist. 
Sovs og kartofler er en anden ting jeg heller ikke savner. Jeg synes det er meget tungt mad og jeg er bare mere til let mad hovedsalig bestående af grøntsager. Jeg bliver ofte spurgt om hvordan jeg kan undvære flæskesteg med brun sovs og ærlig talt så er det ikke det store problem.En ting jeg til gengæld savner er knækbrød. Bevares, det kan da fåes i IKEA men de har altså kun 1 slags og selv om jeg elsker knækbrød ville jeg nu ønske de havde et liiidt større udvalg. Så når jeg er i Danmark og den første gang jeg er inde i et supermarkede er det første jeg leder efter sektionen med knækbrød. Åhh alle de dejlige forskellige knækbrød man kan købe. Jeg har forsøgt mig med selv at bage knækbrød, men det blev bare ikke rigtig sprødt og giver ikke det der knæk som det helst skal give.

Så efter jeg har udvalgt flere pakker knækbrød er det næste sted jeg styrer direkte mod køledisken med ost. Jeg har ikke særlig meget til overs for det der sælges som ost i Japan, det er alt for plastik agtigt. Jeg ved ikke hvad f..... de gør ved det eller tilsætter men det er ikke blød cremet ost som vi kender det fra Frankrig eller Italien det er bogstavelig talt lige som gummi. Når man så endelig finder noget ordneligt ost herude så kan man blive helt svimmel af prisen eller også er stykket så lille at der kun lige er til 1 skive knækbrød, måske to men så skal man også  ligger det med mellemrum. 


Når jeg så er i Danmark savner jeg te. Nu synes du måske det lyder underligt for man kan da få masser af te i Danmark. Men det jeg ikke kan undvære er iste. Jeg kan ikke fordrage det der i Danmark sælges som iste. Det er lavet på sukker, ekstragter og kunstige tilsætningsstoffer. Den første tid jeg var i Japan nægtede jeg at drikke iste fordi jeg forbandt det med noget der ikke smagte godt. Men jeg lærte efter nogen tid at iste i Japan er lavet af rigtig og ægte te uden sukker og tilsætningsstoffer. Langt størstedelen af  te i Japan er te der kan drikkes både varmt og koldt, men nogen er dyrket specielt med henblik på at det skal smage godt når det er koldt. Så når jeg tager hjem til Danmark har jeg min egen te med hjem så jeg kan lave iste. Det er gerne mugicha eller gobocha jeg har med hjem for det er det jeg bedst kan lide og nogen gange har jeg også jasmin te med hjem. Når det kommer til varm te køber jeg hvad de nu har på tilbud i supermarkede der hjemme, det er kun iste jeg har med hjem fra Japan.


Hvad savner du når du har været væk fra Danmark i længere tid ?? 
Er der noget specielt mad du altid har med i kufferten når du rejser ud ??

2 kommentarer:

 1. Ja det har jeg ofte og jeg har ikke noget mad med når jeg rejser ud. Synes at en af oplevelserne ved at rejse er at spise landets mad og lære den kultur at kende.
  Ja, jeg kan godt savne rugbrød og god ost. Synes Danmark har nogle af de bedste oste i verden. Dem ude i verden smager ikke af en dyt.
  Haha det er da meget sjov, den med knæbrød. Det er nu en af mine ynglings spiser.

  /Annette

  SvarSlet
 2. Hej Annette,
  Tak for din kommentar :-)
  Nej, hvis man bare er ude at rejse i en uges tid så har jeg heller ikke noget med. Der er jeg helt enig i at man skal udforske den lokale madkultur.
  Men det er bare noget andet når man bor fast et andet sted. Der kommer et tidspunkt hvor man har udforsket det lokal køkken nok og så begynder man at tage det bedste fra ens 2 verdner, men desværre er der altid noget man må se sig nødsaget til at undværre enten det ene eller andet sted også selv om man finder nye favoritter.

  Inger-Marie :-)

  SvarSlet