Translate

tirsdag den 4. december 2012

Juletræer og valg.

Historien om juletræet, der blev nedstemt af muslimerne er også nået til Japan. Min mand kom og fortalte han havde set et indslag i nyhederne på hans arbejde sammen med hans kolleager.
For det første var han blevet noget overrasket over at det overhoved kunne ske i et land som Danmark og hans kolleager var noget uforstående over hvorfor danskerne overhovet ville tillade det, det er jo et kristen land og julen er vores tradition. Så hvorfor fremmede skal bestemme hvordan danskere skal holde deres traditioner kunne de bare ikke forstå. Vi snakkede en del om det under aftensmaden og da jeg fortalte ham om episode sidste år, hvor 1 skole havde valgt ikke at gå i kirke til juleafslutningen for ikke at støde muslimerne, blev forståelse bare endnu mindre. Hvorfor finder de sig i det??????
Danmark er et kristen land, hvor jul og alt der høre dertil er en tradition og det kan man ikke lave om på bare fordi nogle fremmede synes noget andet. Det havde ikke fået lov at ske her i Japan. Japanerne værner om deres traditioner og er man ikke intresseret kan man jo bare lade værd med at fejre det. Den største helligdag her i Japan er nytår og det vare i 3 dage, det er helt frivilligt  hvor meget man vil gøre ud af det, men der er godt nok ikke nogen der skal komme og sige de ikke må fejre nytår, for så bliver de sat på plads.
Japan er et buddhistisk land og de går meget op i deres traditioner. Men til trods for at Japan ikke er et kristen land, bliver vestlige traditioner som jul, hallowen og valentins dag stadig mere og mere populære. Nogle japanerne fejre da også julen, bare ikke på samme måde som os. Den 24/25 er ikke helligdag her i Japan, men nogle giver stadig hinanden gaver om morgen, inden de haster vidre på arbejde, for mange japanere er det bare en ganske almindelig dag. I forhold til de ikke fejre jul er der dog ikke mangel på juletræer eller andet julepynt. Nogle af de juletræer jeg har set er så overhængt med julepynte at der højest sandsynligt er extra stivere på grenene for at de ikke skal knække af. Og så er der lys i snart alle træer på gader og stræder. I forhold til at de normalt ikke fejre jul, må man sige at de gør virkelig meget ud af det. Det sjove ved det er at hjemme i Danmark bliver julepynt fjerner straks efter nytår, men herude får det bogstavlig talt lov til at pynte, næsten indtil påske, ihvertfald indtil starten af marts. Jeg synes det er at overdrive lige lovlig meget.


Der er udskrev valg i Japan, den 16 december. Valgkampen startede idag, men jeg synes ikke man mærkede meget til det her den første dag. Nogle politikere kan være meget aggrasive i deres måde at føre valgkamp på, det er meget anderledes end i Danmark. I boligkvartere køre biler rundt med megafoner på taget og holder taler dagen lang, man bliver godt ør i hovedet til sidst. Men det er fuldt lovligt at føre valgkamp på den måde. Andre steder hvor der føres valgkamp er omkring stationer, hvor der altid er mange menneske. Nogen gange kan man næsten ikke komme ud for politikere der står og uddeler brochurer.
Denne gang skal der kun vælges ny regering, det er ret sikkert at Noda ikke vil vinde, da han er rimelig upopulær blandt befolkningen og kun har opbakning fra omkring 20 procent.
Der er 3 ting der især optagere japanerne i denne valgkamp. Nr. 1 er hvad skal der ske med Fukushima og atomkraftværket og hvor skal vi få energi fra i fremtiden. Grøn energi er blevet noget japanerne fokusere rigtig meget på og folk der støtter atomkraft bliver mindre og mindre.
Nr. 2 er den såkaldte paragraf 9 i den japanske grundlov, som rigtig mange gerne vil have fjernet. Japan har ikke selv skrevt sin grundlov, det har USA, England og Frankrig efter de tabte 2. verdenskrig og japanerne blev tvunget til at underskrive den. Derefter rykkede amerikanerne ind i Japan og har været her siden og er det endnu. Men det der står i paragraf 9 er at Japan ikke må have noget militær og det vil mange japanere af med for de vil have retten til selv at bestemme uden først at skulle spørge USA om lov først. Det er især blevet et hedt emne efter alle problemerne med Kina over Senkoku øerne, som begge lande hævde er deres. Lovmæssigt er det nu afgjort ved United Nations at de tilhøre Japan, det vil Kina bare ikke acceptere og bliver ved med at invadere øerne og der er jævnligt mindre sammenstød mellem kinesiske fartøjer og japanske fartøjer i området.
Men Japan har faktisk militære styrker, det hedder bare Selvforsvarsstyrkere. De har samme uddanelse som andre landes militær og har samme udstyr og alt muligt andet, det må bare ikke hedde militæret p.g.a paragraf 9, så den vil mange gerne have fjernet så de lovligt kan kalde sig for en militær styrke.
Den 3. ting er forholdet til USA. På det seneste har der været mange uheldige episodere med amerikanske soldater, det der fik lavinen til at rulle er at 2 amerikanske soldater voldtog en japansk pige på Okinawa, der har siden hen været episoder med fulde soldater der er brudt ind i private hjem og har lagt sig til at sove i familiens seng og seneste episode fandt sted her i Yokohama hvor nogle fulde soldater randte nøgen rundt i gaderne, sådan en opførelse kan japanerne ikke tolerere og tålmodigheden hos japanerne over deres opførsel og mangel på respekt er ved at være brugt op, så japanerne vil helst have så mange soldater sendt hjem som overhovedet muligt. I kølvandet på de nævnte episoder har amerikanske soldater nu fået udgange forbud fra deres base fra kl 23.00 til 05.00 og de må i samme tidsrum heller ikke indtage alkohold. Det gælder dog kun soldaterne og ikke de privat ansatte der er udstationeret her.
Der tegner sig endnu ikke nogen favorit til at vinde valget, men med det jeg kan forstå bliver det ikke en kedlig valgkamp.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar