Translate

torsdag den 10. august 2017

Dejlig dansk hygge.

Der ligger en del supermarkeder i det område hvor vi bor og jeg er gået hen og blevet særdeles glad for et af dem efter at jeg har fundet ud af at de sælger Amamda torskerogn fra Frederikshavn som er min hjemby i Danmark. Det er bare noget specielt når man kan gå ind i et supermarkede omme på den anden side af jorden og så kan man finde et produkt fra sin hjemby. 
Så efter jeg har fundet ud af hvor jeg kan købe torskerogn er jeg begyndt at bage en del rugbrød. Så når min mand ikke er hjemme til aftensmad og jeg ikke rigtig gidder lave mad står den på hjemmebagt rugbrød med torskerogn med hjemmelavet remoulade. 
Jeg må indrømme jeg foretrækker at bage mit rugbrød selv, selv om jeg har fundet et sted hvor jeg kan købe tysk rugbrød. Det smager bare ikke nær så godt som når det er hjemmebagt. En ting man lærer når man bor et sted man ikke kan få de ting og madvare man er vandt til er hvordan man laver dem selv og så finder ud af at det bare smager så meget bedre end det man man normalt køber.
En ting jeg ofte har tænk over når man sådan flytter langt væk er at man må lære at lave mad på en helt ny måde. For det første skal man lære at bruge de nye ingredienser der er der hvor man er flyttet hen, men man lærer også hvordan man laver mange af de ting man er vant til at købe hjemme i supermarkedet fra bunden, så som rugbrød og remulade :-)
Jeg møder ofte mennesker der slet ikke ved hvordan man laver mad. Jeg kalder dem for Take-out generationen. Jeg synes det er synd at så mange ikke lærer at lave mad og ikke ved hvordan mange ingredienser laves eller hvordan nogen grøntsager ser ud. Så jeg vil egentlig gerne have lov at slå et slag for at lære at lave mad fra bunden med friske råvare sådan som Katrine og Laura gjore det i Matador for det er egentlig ikke så svært hvis man bruger 5 minutter på lige at læse opskriften igennem.


 Hjemmebagt rugbrød.

Hvis man søger på nettet efter opskrifter på hjemmebagt rugbrød så kommer der tusind af resultater op, så det er bare at gå i gang og prøve sig frem og bliver man helt bidt af det kan man jo gå i gang med at lave surdej til sine brød. 
Jeg har efterhånden fået sammensat en opskrift der fungere i forhold til de ingredienser jeg kan få herude og det bliver et rigtig godt resultat.

Hjemmebagt rugbrød.

2 dl yoghurt
5 dl varmt vand ( fra kogekedlen )
25 gram gær
1 spsk honning
2 tsk salt
1 dl solsikkekerner
600 gram rugmel
ca 250 gram hvedemel
olie til pensling

Bland yoghurt og varmt vand. Rør gæren ud i den lunkne blanding sammen med honning og salt.
Rør solsikkekernerne og rugmel i. Tilsæt hvedemel lidt efter lidt til dejen kan æltes, men stadig er klistret.
Lad dejen hæve 1 time på et lunt sted.
Del dejen i 2 og kom dejen i 2 smurte rugbrødsforme på 1 1/2 L. Pensel med olie og drys evt. med solsikkekerner.
Lad rugbrødene efterhæve 50 minutter og bag dem herefter 1 time ved 190 grader.

Nogen gange tilsætter jeg også lidt revet gulerødder eller jeg bruger halvt solsikkekerner og halvt græskarkerner.
 Min aftensmad. 

Hjemmelavet remoulade.

Hvis man først 1 gang har smagt hjemmelavet remoulade vil man ikke kunne lide det man køber på tube og det er så nemt selv at lave.
Ligesom med rugbrød findes der et hav af opskrifter hvis man søger på nettet, så her er det også bare at prøve sig frem til man finder den man bedst kan lide.

2 dl mayonnaise
2 tsk karry
1 spsk kapers
2 cornichoner ( små syltede agurker )
3 skiver kogte gulerødder
salt og peber

Mayonnaise røres med kary, salt og peber.
Kapers, cornichoner og gulerødder hakkes fint og blandes i mayonnaisen. 


Og når der nu skal hygges med alt muligt hjemmelavet til aftensmad så kan man jo lige så godt lave en dessert også. Normalt bager jeg ikke så meget kage, men en gang imellem kan jeg nu godt få lyst alligevel og eftersom jeg er ret glad for æbler bliver det ofte denne æblekage fordi denne her er min mand også ret vild med. 

Æblekage med citron.

3 æg
125 gram sukker
175 gram mel
2 tsk bagepulver
3 æbler
1 citron
50 gram smeltet smør

Perlesukker og hakket mandler til drys.

Pisk æg og sukker grundigt. Sigt mel og bagepulver og rør det i æggene sammen med 1 revet æble. Revet skal og saft fra citronen røres i skiftevis med smeltet smør.
Dejen hældes i en smurt tærteform. Skær resten af æblerne i både og stik dem ned i dejen. Drys med perlesukker og mandler og bag kagen ved 200 grader i 30 minutter.
Så er der kun tilbage at sætte Olsenbanden i DVD-spilleren og så er der dømt råhygge på god gammeldags dansk maner.

Håber jeg har kunne give lidt inspiration til selv at gå i køkknet og lære at lave rigtig mad fra bunden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar