Translate

søndag den 11. september 2016

De 4 årstiden.

Det spørgsmål jeg oftes bliver stillet omkring Japan er om årstiderne, hvordan de er og hvilken årstid det er bedst at besøge Japan.
Som de fleste nok ved er Japan et meget aflangt land og det spiller en stor rolle i klimaet. Den nordlige del har lange kolde vintere med enormt meget sne, men samtidig kommer den sydlige del af Japan sjældent under 18 grader om vinteren. Omvendt er sommeren lang og meget varm i det sydlige Japan og kort og mere behagelig i den nordlige del. Så man kan sagtens opholde sig i troperne om vinteren i Japan, men man kan også finde nogen af de bedste skisports steder i verden. Så det kommer meget an på hvilken del af Japan man gerne vil besøge og på hvilket tidspunkt af året man kommer hvilket klima man kan blive udsat for.

 Forår.

Forår er et virkelig dejligt tidspunkt at besøge Japan på. Det er lunt uden at være alt for varmt og luftfugtigheden er stadig normal. Desuden er det om foråret kirsebær blomsterne blomster. De første kirsebær blomster springer som regel ud i den sydlige del af Japan omkring slutningen af marts eller starten af april. Man siger at fra de første blomster på et træ springer ud indtil træet står i fuld blomst går der 4-5 dage, men det afhænger meget af vejret. Er det koldt kan det tage lidt længere er det varmt går det lidt hurtigere. Herefter springer de langsom ud hele vejen op gennem Japan. Omkring Tokyo springer de gerne ud i midten af april og i Tohoku områden omkring slutningen af april og på Hokkaido i starten af maj. Vejret kan stadig vise sig fra sin lunefulde side og vi har dage med regn, men vi kan også have dage hvor vi når op på 20 grader. I det nordlige Japan kan der stadig ligge sne indtil april og det kan være ret så koldt i bjerg områderne. 


 Sommer.

Sommeren er lang og meget varm langt de fleste steder i Japan. I Tokyo området kan vi i slutning af maj allerede ligge på de 25 grader. Det er stadig behageligt for den høje luftfugtighed kommer ikke før regnsæsonen slutter og det for alvor bliver stegende hedt. Regn sæsonen strækker sig fra juni til juli alt efter hvor man befinder sig. Nogen gange regner det voldsomt og i meget lang tid og andre gange er det mere begrænset hvad der kommer af regn. Men en ting er sikkert og det er af temperaturen siger voldsomt når regnsæsonen er over. August betegnes som den mest hede månede i Japan og det er her vi ofte sætter varmerekord og det er gerne over 40 grader. De varmeste steder i Japan er områderne Gunma og Saitama nord for Tokyo. Grunden er at især Gunma er meget bjergrigt område og mange byer ligger i dale omringet af bjerge hvor solen steger ned og der ingen vind er. Det samme gælder for Kyoto som også er en by der ligger i en dal omringet af bjerge og temperaturen i Kyoto om sommeren ligger gerne på 38-40 grader. Den høje luftfugtighede begynder normalt at falde i midten af september, men det gælder dog ikke temperaturen som stadig vil være høj indtil oktober. Herefter er det varmt om dagen, men kan være køligt om aften og natten. Vil man have en noget mere behagelig sommer i Japan er det Hokkaido man skal besøge. Her når de sjældent over 30 grader og der er ingen høj luftfugtighede som man oplever det i Tokyo. Sommeren er kort på Hokkaido og den første sne begynder gerne at falde i bjergene i oktober og i november har de første byer gerne fået sne.
September er tyfon sæson her i Japan. De kan opstå meget pludselig og være ret så kraftige og ødelæggende. De medføre gerne enorme mængder regn og det er også i samme periode man oplever de voldsomme oversvømmelser Japan ofte rammes af. De sidste par år er tyfonerne kommet tidligere og tidligere og de bliver kraftigere for hvert år. Vi har i august i år haft nogen tyfoner der har været ret så voldsomme og kostede menneske liv og enorme øddelæggelser.
Så starten af sommeren kan være ret så behagelig, men slutningen af sommeren kan være ret så voldsom.

 Efterår.

Efteråret er ligesom foråret en meget behagelig årstid. Efteråret og de skiftende farver starter som regl i det nordlige Japan i slutningen af september eller starten af oktober. Derefter spreder det sig ned over lande fra nord-vest og som rosinen i pølse enden rammer efteråret og de skiftende farver Tokyo i slutningen af november eller starten af december. Efteråret er ligesom foråret meget lunefuldt og vi kan have dejlige sensommerdage, men vi kan også have dage med regn og blæst. 

Vinter.

I den nordlige og vestlige del af Japan har man lange kolde og hårde vintre med meget sne. Og når jeg siger meget sne mener jeg fra 5 meter og op i de områder hvor der kommer mest. Den første sne begynder gerne at falde i oktober og den sidste sne er væk i marts eller starten af april. Den sydlige del af Japan får sjældent sne, men mindre der er bjerg områder. Vinteren er mild, men vinden kan være meget kold hvis den kommer fra nord. Tokyo området får sjældent sne og hvis vi gør er det gerne i februar og det er mere slud end det er sne og det ligger højest 2 dage så er det som regel væk igen. Det er i vinter perioden hvor man har størst sansynlighed for at se Mt. Fuji fra Tokyo hvis man finder de rigtige steder. Vejret er klart, men stadig køligt. 


Selvfølgelig er der ingen regler uden undtagelser og med de store klima forandringer vi oplever rundt om i verden så oplever vi også at vejret og klimaet forandre sig omkring os. Men det er sådan nogenlunde hvordan vejret og klimaet er i Japan. Man kan sagtens stå på ski i Nagano den ene dag og næste dag tage et fly til Okinawa for at ligge i badetøj og sole sig på en strand. 
Så man kan opleve det hele i Japan. Det gælder bare om at vælge det rigtige sted for det man gerne vil opleve. Om det er skiferie eller badeferie om vinteren kan sagtens lade sig gøre, det er bare i hver sin ende af landet og så er der selvfølgelig alt det imellem.

Jeg håber mit lille indlæg her har givet en større forståelse af klimaet og vejret i Japan og hvilken del af landet du skal vælge alt efter hvad du vil opleve på dit rejsetidspunkt.
Ellers er du/I som altid velkommen til at skrive en kommentar eller sende mig en besked så skal jeg gøre mit bedste for at være behjælplig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar