Translate

lørdag den 30. juni 2012

Iris
En anden ting der også blomstre lige for tiden er Iris, de kan findes i enhver park hvor der er en sø eller bare et lille vandhul, så dem har vi selvføldig også været på rundtur for at kigge på.
Der er mange parker rundt omkring i Japan og der er blomstre der følger hele året rundt. Det starter gerne når fersken træerne begyndre at blomstre i marts og slutter når efterårets røde farver kommer. Japanerne elsker deres parker, jeg tror fordi mange bor i lejlighed og fordi husene ligger så tæt at der ikke er plade til en have, har man en have anses man for meget heldig, men størstedelen af haven består af blomster plantet i krukker. Så fra tidlig forår til sen efterår er parkerne altid fyldt med familier på skovtur og amatør fotografer der er ved at falde over deres stativer og kameraer af bare begejstring over hvor flot det hele står i forhold til sidste år eller andre steder.
Når man kommer til en park er det første der slår en hvor velholdt og enkelt det er, men ved nærmere eftersyn finder man en masse detaljer. En ting jeg især godt kan lide er japanernes respekt for naturen, eks når et træ bliver gammelt og begynder at hælde, så bliver det ikke bare fældet til fordel for et nyt, nej de laver ganske enkelt krykker til det, som de sætter ind hvor der er brug for ekstra støtte og så bliver det ellers passet og plejet efter alle kunstens regler. Jeg har set nogle grandtræer, der menes at være over 100 år gamle og japanerne kunne aldrig drømme om at fælde det, så heller give det nogle krykker. Træet har været der i længre tid end nogle af os højst sansynligt får lov til så det skal det blive ved med. Selvføldig kan der gå sygedom i træerne, der gør at de er nødt til at fælde dem for at det ikke skal brede sig til resten af pakens træer. Nu er Japan kendt for at have extreme naturkrafter og under en tyfon eller tsunami er der selvføldig træer der bliver ødelagt. Men så gør japanerne det at de tager grene fra det ødelagte træ og passer og plejer det i håb om at det vil slå rødder og vokse ind til et nyt træ, så det på den måde overlever. Jeg har læst at det har de gjort mange steder i Fukushima og andre steder der blev hårdt ramt af tusnamien sidste år og med stor succes endda.

Mange kunne virkelig lære noget af japanerne og den måde de værner om naturen på.

1 kommentar:

  1. du skal jo vere gartner,med alle de blomster du planter ud.men godt ser det ud

    SvarSlet