Translate

torsdag den 2. maj 2019

Fra Heisei til Reiwa, den nye Kejser er trådt til.

Der sker noget ganske specielt i Japan i disse dag. Faktisk er det så specielt at der er ingen nulevende japanere der har oplevet det før. De siddende Kejser har abdiceret og vidregivet den traditionsrige Krysantemumtrone til sin søn, den 59 årige Naruhito.
Det er over 200 år siden at det sidst skete at en Kejser trådte tilbage, de sidder normalt på tronen indtil deres død. I 2016 da han gav til kende at han ønskede at abdicere var der da også meget furore om han overhovedet kunne få lov til det, hvordan man skulle forholde sig til det og hvordan man praktisk greb det an. Men det endte med sidst på året at Kejseren ved lov fik lov at trække sig tilbage, men det var ikke uden gevaldige torvtrækkerier. Næste skridt blev så at finde ud af hvordan man greb det an rent praktisk for der er jo ingen der har overværet sådan en cermoni før. Så en masse kloge hoveder og historikere har været igennem tonsvis af gamle bøger og skrifter for at finde ud af hvordan man overdrager tronen uden at den siddende Kejser er afgået ved døden. 


Den 1 april startede det for alvor. Her blev det nemlig offentliggjort hvad den nye ære skulle hedde og det gik for alvor op for det japanske folk at om 1 månede får de ny Kejser.
Den nye ære kommer til at hedde Reiwa. Jeg sad og så det live på TV da det blev offentliggjort og jeg kan huske der var stor forvirring om betydningen og mange kunne ikke lide det til at begynde med fordi de 2 kanji tegn kan betyde kommando eller ordre og det var ikke noget der faldt i god jord hos japanerne. Efter en pressemeddelse fra regeringer og baggrund og betydning af Reiwa er gemytterne faldet lidt til ro. 
Så hvad betyder det egentligt ???  Ordet stammer fra en meget gammel japansk bog der hedder Man'yōshū som er en samling af digte der stammer fra 800-tallet eller Nara-perioden. 
Ordet Reiwa stammer fra følgende digt.

It was in new spring, in a fair ( Rei ) month
When the air was clear and the wind a gentle (Wa ) breeze.
Plum flowers blossomed a beauty's charming white
And the fragrance of the orchids was their sweet perfume.

Ifølge pressemeddelsen skal betydningen forståes som Smuk Harmoni.  Det er i øvrigt også første gang at en æres navn stammer fra klassisk japansk litteratur og ikke som førhen fra klassisk kinesisk litteratur. 
Jeg var selv lidt i tvivl om hvad jeg synes om navnet lige da jeg hørte det. Også fordi der var så stor forvirring om betydningen der gjore at der var en negativ stemning for navnet gjore at jeg ikke rigtig kunne finde ud af om jeg kunne lide det eller ej. Men efter jeg fik forklaringen om betydningen er jeg langt mere positiv over for navnet. Om ikke andet så er det et smukt digt det stammer fra.
I Japan har de 2 måder at regne tiden på. De bruger den gregorianske kalender som vi også bruger, men mange bruger også et system hvor man tæller årene som en Kejser sidder på tronen, eks. så er 2019 Reiwa 1 og 2018 var Heisei 30 fordi den afgående Kejser sad 30 år på tronen. Det kan godt være lidt forvirrende og for at kunne bruge den kræver det at man kan rækken af japanske kejsere. Kejser Naruhito er nummer 126 i rækken. Jeg har sån nogenlunde styr på de sidste 5 kejsere, alt derefter har jeg opgivet at lære på nuværende tidspunkt. 

Der har været flere cermonier i forbindelssen med Kejser Akihitos
fratrædelse af Krysantemumkronen.

Fra cermonien i går hvor Kejseren træder tilbage.

Der skulle gå 3 år fra Kejseren lækkede til pressen at han ønskede at abdicere til det rent faktisk skete. Han ønske om at træde tilbage skyldes han alder ( 85 ) og at hans helbrede ikke er så godt og det derfor er meget hårdt for ham at udføre de pligter det forventes af ham. Hans søn Naruhito har længe udført mange af de opgaver der egentlig var Kejserens opgave for at aflaste ham så meget som muligt. Men nu er han ikke Kejser længere og kan slappe af og nyde den tid han har tilbage sommen med hans smukke og yndefulde kone kejserinde Michiko. 

Den nye Kejser Naruhito og hans kone Kejserinde Masako.

Men hvem er det nye kejser par af Japan ??? 
Naruhito er jo født ind i familien og har vidst fra barns ben af at han en dag ville blive Kejser. Han er 59 år gammel, historiker, vandtransport forsker og miljø aktivist i det omfang man nu kan være det som Kejser. Han har studeret på Tokyo Universitet og Oxford Universitet.
I 1993 blev han gift med Masako Owada som han første gang havde mødt i 1986. Masako kommer fra en diplomat familie og har boet i både Moskva og New York med sine forældre da hun var barn.
Masako har læst økonomi på Harvard Universitet med henblik på selv at arbejde i den diplomatiske verden. Ud over at hun selvfølgelig taler japansk skulle hun også tale nået nær flydende engelsk, tysk og fransk. 
I 1999 blev det offentliggjort at parret ventede deres første barn, men lykke varede kort for Masako tabte barnet ved en spontan abort. I 2001 var hun dog gravid igen og de fik en pige, som også er det eneste barn parret har. Det har taget meget hårdt på Masako at hun mistede sit første barn og at hun ikke har kunne få en søn, da piger ikke kan overtage tronen i Japan. Som følger der af og også det faktum at hun har haft meget svært ved at tilpasse sig livet ved hoffet har hun trukket sig mere og mere tilbage og ses kun sjældent ved Naruhitos side. Det er en ting der har gjort hende knap så populær i Japan, de fleste japaner så nok gerne at hun passede sine pligtet som kronprinsesse og fra i dag kejserinde. For hele hendes liv er jo ligesom med det danske kongehus finanseret af skatteborgerne. Men desværre viser hun sig kun sjældent, ærgerligt for hun skulle være en sød og charmerende dame. 
Naruhito derimod er langt mere vellidt blandt japanerne. Han passer sine pligter og forsøger ligesom sin far at tage nye skridt til at modanisere kejserdømmet og kommer tættere på folket. En ting den afgående Kejser altid gjore for at komme folket nærmere var altid at tage ud til de steder der blev ramt af katestrofte og vise sin sympati og tale med de folk der var blevet berørt af katestrofen. En ting som jeg håber den nye Kejser vil fortsætte.

Fra cermonien hvor Naruhito indsættes som Kejser.
Bag ved ham er det kejserinde Masako og bagved igen
er der den kommende kronprins Akishino med sin kone Kiko.

Men hvad skal der ske med Kejserdømmet efter Naruhito for parret har jo ingen søn ??
Ved en cermoni senere her i maj vil Naruhitos lillebror Akishino bliver tildelt titlen som kronprins. 
Akishino og hans kone Kiko har 3 børn, hvoraf den yngste er en dreng der blev født i 2006, nemlig prins Hisahito. Hele det japanske kejserdømme hviler på denne lille drengs skuldre. For efter ham er der ingen arvinger der kan overtage Krysantemumtronen. Hvad hvis han bliver syg og dør, hvad hvis han ingen børn får eller kun får piger, hvem skal så overtage ???
Før eller siden bliver japanerne nødt til at tage stilling til og ændre i tronfølgeloven så piger også kan overtage tronen, især hvis de i fremtiden vil blive ved med at have et kejserdømme.
Så på mange måder er Japan et moderne og højteknologisk land, men på mange områder er det også et meget konservativt land der holder sig til ur-gamle traditioner hvilket kan være starten på slutninge til et af verdens ældste kejserdømmer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar