Translate

tirsdag den 25. oktober 2016

Ochazuke


Når folk tænker på japansk mad forbinder de det med sushi eller nudler og der ud over ved de ikke ret meget mere. Jeg må ærlig indrømme at jeg selv har tilhørt den gruppe inden jeg besøgte Japan første gang og senere flyttede herud. 
Mange tror japanerne spiser sushi stort set hver dag, det er en antagelse der stort set ikke kunne være mere forkert. Det er lidt som at antage danskerne spiser frikadeller hver dag, men det er der nok ikke rigtig nogen der gør. 
Jeg kan godt lidt sushi, men vi spiser det vil højest et par gange om måneden.
For et stykke tid siden sad jeg og zappede på fjernsynet og tilfældigt var der lige startet en film med Meryl Streep. Den hed Julie/Julia. Den handler om 2 kvinder i forskellige tidsperioder. Meryl Streep spiller Julie Child, en amerikansk kogebogs forfatter der har skrevet en fransk kogebog som Julia cirka 20 år senere laver samtlige opskrifter fra i et forsøg på at blive bedre til at lave mad. 
Det fik mig til at tænke på at der i Japan måtte være en eller anden kok der kunne alt om japansk kogekunst og som har udgivet nogen kogebøger. Og det er der, hun hedder Tokiko Suzuki og hun er 91 år. Så jeg travede ned til boghandleren for at se om jeg kunne finde en af hendes bøger. Jeg fandt en med både nye og mere traditionelle japanske opskrifter så den købte jeg i håbet om at blive bedre til mere traditionel japansk kogekunst og det går faktisk ret godt. En opskrift jeg virkelig er faldet for er Ochazuke som egentlig er en meget nem og simpel opskrift men måske ikke lige det man tænker på at kombinere. Det er bagt laks på ris overhældt med grøn te. Første gang vidste jeg ikke rigtig hvad jeg skulle forvente, men det fungere faktisk. 
Så for at lave Ochazuke skal du bruge noget bagt laks der er plukket i stykker, kogte ris, finthakket forårsløg, grøn te og wasabi. Lig varme ris i en dyb tallerken/skål, top med bagt laks og forårsløg og hæld varm grøn te rundt om risene.
Der står man skal bruge hvide ris fordi de er mere klistrede og det der med bliver mere grødagtig, men jeg bruger brune ris da jeg ikke er så meget til hvide ris.
Men det er en af de mere traditionelle japanske retter der smager godt på en råkold dag og så er det nemt og meget hurtigt at lave. Og selv om det er meget simpelt så bliver man faktiskmæt af det.


2 kommentarer: