Translate

søndag den 20. marts 2016

Ise Grand Shrine, Naiku.

Grunden til vi overhovedet var kørt helt til Ise var at besøge Ise Grand Shrine. Der er 2 ting ved netop dette sted der gør det meget specielt. Før det første er det, det mest hellige sted i Japan. Faktisk er det så helligt at det kun er Kejseren og få meget omhyggeligt udvalgte præster der må gå ind i hovedbygningen, der er omringet af et hegn. Man kan kun lige skimte toppen af bygningerne derinde. Grunden til at det kun er Kejseren der kan gå derind er en gammel overtro på at Kejseren er direkte efterkommer af sol guden Amaterasu ( på japansk betyder Amaterasu Skinner i Himlen ). Ise Shrine er da også dedikeret til Amaterasu og det er her man mener at det hellige spejl ( Yata no Kagami )er og at det var en gave fra Amaterasu. Det vides ikke med sikkerhed hvor vidt det faktisk er der fordi ingen har nogensinde åbnet det skrin det angiveligt skulle ligge i fordi det er så helligt. Yata no Kagami symbolisere visdom og ærlighed og er en del af de Kejserlige Regalier i Japan. Men sagnet siger hvert fald at det ligger i Ise Shrine selv om der ikke er nogen i vores tidsregning der rent faktisk har set det. 
Den anden ting der gør stedet specielt er at det genopbygges hvert 20. år. Sidst det blev genopbygget var i 2013. Alle shrine og broen der føre op til Ise Grand Shrine bliver taget ned og genopbygget med nyt træ, japansk cypres ( Solcypres. Den vokser ikke i Danmark ). At udvælge de træer der skal bruges til genopbygningen er i sig selv meget krævende og shrinest tømrer rejser rundt i hele Japan for at finde de bedst egnet træer. Når et træ så er blevet udvalgt kommer nogen præster og afholder en speciel cermoni for træet inden det fældes. Efter fældning transporteres det til Ise Grand Shrine på lastbiler under stor bevogtning så der ikke sker noget med træet. Vel ankommet til Ise Grand Shrine afholdes der igen en cermoni for træet inden sepcielle tømrer og snedkere begynder at forarbejde træet til det der skal blive en del af det nye shrine. Alt bliver lavet i hånden og alt er tilskåret sådan at træstykkerne låse hinanden og der derfor ikke er brugt en eneste skrue eller et eneste søm i nogen af bygningerne. Og det er ikke små paracelhuse størrelse bygninge vi her taler om. Det er kæmpe store bygninger og broer. 
Nu nedslides og rådner træ jo ikke på kun 20 år og det træ fra de gamle shrine går da heller ikke til spilde på nogen måde. Det bliver sendt rundt til andre shrine i hele Japan hvor det bliver brugt til vedligeholdelse og genopbygning. Shrines der er blevet ødelagt ved natur katestrofer har første ret til at få træ fra Ise Grand Shrine. Og inden nogen evt. fare i flint over alle de træer der fældes hvert 20. år for at genopbygge stedet kan jeg berolige med at for hvert træ der fældes bliver der plantet et nyt. Det er et af grund elementerne i Buddhisme; man tager ikke noget fra naturen uden at erstatte det.

Ise Grand Shrine består af flere dele. Der er det der hedder Ise Grand Shrine Naiku. Naiku hentyder til at det er det indre shrine. Cirka 6 km derfra ligger Ise Grand Shrine Geku som hentyder til at det er det ydre shrine. Ise Grand Shrine er hoved shrine og der findes 125 under shrine til Ise Grand Shrine.
Ise Grand Shrine Naiku er det mest populære og mest besøgte og det har også en anelse højere status i forhold til Ise Grand Shrine Geku fordi det er her man mener Yata no Kagami findes. 

Hvis man har 28 minutter er her en video der forklare virkelig godt hvad Ise Grand Shrine er.

Jeg har længe gerne ville besøge stedet. Jeg har hørt så meget om det og ville virkelig gerne se stedet med egne øjne. Det er meget anderledes end andre shrine jeg tidligere har besøgt. Jeg kan ikke forklare hvad det er men stemningen her er bare anderledes end ved andre shrine. Stedet ligger i en skov, så her er meget roligt selv om der er mange mennesker. Shrines i Japan er ofte meget let genkendelig på deres røde farve, men alt her har sin naturlige farve fra træet. Selv om det er 3 år siden den seneste genopbygning fandt sted hænger duften af nyt træ stadig i luften, især når man er tæt på bygningerne.
En ting jeg virkelig bed mærke i var at der ingen udlændinge var. Ud over nogen kinesere som vi først identificerede da vi hørte dem snakke var alle andre japanere. Jeg synes det var mærkeligt at være den eneste udlænding fordi jeg er blevet så vant til at der altid er horder af udlandsk turister, men det var der bare ikke her. Langt de fleste turister tager forstålig nok til Kyoto eller bliver i Tokyo og jeg tror man kun vil komme her hvis man har et større kendskab til Japan og har været her før. 
Vi har for nylig købt Lonely Planets guide til Japan. Bogen er på over 800 sider, men alligevel er Ise Grand Shrine kun nævnt på lige omkring 1/2 side. Jeg synes det var mærkeligt der ikke var mere omtale af stedet taget i betragtning af stedets betydning for Japan. Men så kommer det vel under kategorien Skjuler Perler, for det er det virkelig. 
Det er gratis at gå ind til Ise Grand Shrine, men der ligger et museum hvor man skal betale entre. Der er kun japanske forklaringer, men det er alligevel værd at gå derind. Det fortæller historien om stedet, men det jeg synes der var mere interesant var at man kunne se hvordan bygge processen foregår og man kunne se mange af de redskaber og gamle tegninger med mål der stadig bliver brugt ved genopbygningerne. Det var meget facinerende at se og den måde de værner om et gammelt håndværk på frem for idag hvor alt stort set er lavet på maskine. At være shrine tømre / byggere kræver dog også en hel del mere end bare en almindelig tømre uddannelse fandt jeg ud af og det er ikke alle og enhver der bliver udvalgt til denne uddannelse, man skal have en bestemt forståelse for det træ man har med at gøre og den natur det kommer fra.
Men alt i alt et virkelig smukt og freds fyldt sted og jeg er så glad for jeg endelig fik mulighed for at besøge stedet og jeg håber jeg en dag kan vende tilbage.


 Indgangen til Ise Grand Shrine.

 Den 100 meter lange Uji bro der fører over Isuzu floden.

 Sake.

 Et af de mange mindre shrines.

 Et af de mange mindre shrines.

 En af de mindre broer inde i selve området. Den går 
også over Isuzu floden.

 Bygningen hvor man kan købe amuletter og almindelige 
personer kan betale for at shrine præster afholder specielle
cermonier for en.

 Træppen op til hoved shrinet hvor kun Kejseren og udvalgte
shrine præster må gå ind. Man kan gå derop og bede, men der er et 
forhæng foran indgangen så man ikke kan se direkte ind.

 Naturen har første ret. Så må man jo bygge uden om 
hvis man vil have en træppe.

 Naturen og træerne får lov at gå sin egen naturlige vej.

 Sidst på eftermiddagen faldt lyset så smukt og reflektionen
i søen var ganske fantastisk.

Indgangen til Ise Grand Shrine.


2 kommentarer:

  1. Sikke en spændende historie du her fortæller. Der ser utrolig smukt og fredfyldt ud. Tak fordi du delte denne oplevelse :-) Ja, det er meget specielt når man oplever et sted unden turister, ikke noget der sker så tit men når man gør er det da for skønt :-)

    SvarSlet
  2. Ja det er en speciel oplevelse når der ingen turister er. Det er sjovt og dejligt at opleve. På den anden side synes jeg det er trist at folk vælger at springe det over, men jeg kan også godt forstå det hvis man har begrænset tid.

    SvarSlet