Translate

onsdag den 24. februar 2016

Pigernes Dag.

Pigernes Dag ( Hinamatsuri / 雛祭り) afholdes hvert år den 3. marts over hele Japan. Det er en dag hvor man fejre pigerne i familien og beder til at de får et langt og lykkeligt liv og at de bliver gift med en god mand og får børn. Det der især kendetegner denne dag er opstillingerne af dukker ( Hina-ningyo / 雛人形 ) der representere Kejseren og Kejserinden og deres hof. Dukkerne er klædt i meget farverige dragte fra Heian perioden ( år 794 til 1185 ).
Opstillingen er formet som en træppe der er belagt med et rødt klæde. På øverste trin sidder Kejseren og Kejserinden. På andet trin står hofdamerne. På trejde trin står der nogen musikere som skal underholder Kejseren og Kejserinden. På fjerde trin er der 2 ministere, den ene er ung den anden er gammel. De ses også ofte med bue og pil. På femte trin er der 3 samuraier der er Kejserparets beskyttere. Disse 5 trin med de nævnte dukker er den klassiske korrekte opstilling. Dertil kommer der måske flere trin med udstur i form af kister ( kufferter ), vogne, møbler og andet udstyr man kan få brug for under en rejse. Man dekorer også opstillingen med lanterner, som regl på øverste trin ved Kejserparet. Blomster , gerne i form af kirsebær blomster. Desuden ligger man også mochi ( riskager ) stykker der er skåret ud som et harlekin tern i farverne lyserød, hvid og lysegrøn.

Disse dukker er virkelig dyre at gå ud og købe. Derfor går de også i arv fra generation til generation pigerne imellem, men hver pige tilfører gerne noget nyt til samlingen. Dukkerne er håndlavet og tøjet de har på er håndsyet. For eksempel det tøj Kejserparet har på har op til 7 lag silke i forskellige farver og det skal foldes på en bestemt måde. Noget en maskine aldrig kommer til at kunne gøre.
Jeg holder meget af at gå rundt og se disse opstillinger i ugerne op til den 3. marts. Der er ikke 2 dukker der er ens. Tøjet og ansigts udtrykkene er alle forskellige. Alle de små håndmalet dekorationer vidner om hvor stort et arbejde det er at lave bare 1 dukke. De er virkelig unikke. 
Jeg kan kun anbefale at hvis man rejser i Japan i ugerne op til den 3. marts at man tager sig tid til at besøge et sted der har en udstilling med hina dukker for man kan virkelig lære noget om japansk kultur ved at kigge på disse dukker fra forskellige perioder. Og så er de bare vildt smukke. 

Et sted i Tokyo jeg især kan anbefale at tage hen er Megurogajoen. Det er et stort hotel, men man behøves ikke at være gæst på hotellet for at se udstillingen. Det er i øvrigt et meget flot hotel at gå rundt og kigge på indefra. Billetprisen for at se udstillingen med hinadukker er 1500 yen.


Men ellers kan du se nogen af mine billeder nedenunder :-)
Ingen kommentarer:

Send en kommentar