Translate

lørdag den 31. august 2013

Det officele Gæstehus (Akasaka Palads)

 Forsiden af paladset
 Bagsiden af paladset
Paladset set inde fra. Man måtte ikke tage billeder indendørs, men man kunne købe postkort af hvordan det så ud indenfor, så jeg har her taget et billede af de postkort vi købte for at give en fornemmelse af paladset set indefra.



For et par mdr. siden så jeg på FB at man kunne nu tilmelde sig den årlige lodtrækning om at komme ind at se Japans officielle gæstebolig, så jeg bad min mand om at tilmelde os, da det faldt sammen med hans fridag. Vi fik så for cirka 3 uger siden at vide at vi var blevet udvalgt og vi kunne komme og se stedet den 29 august. Jeg blev rigtig glad, for det er ikke et sted man normalt kan komme da det er lukket for offentligheden. Men hvert år er der en lodtrækning hvor 2000 personer kan få lov til at komme ind og se det.
Stedet er fra 1909 og det er oprindeligt bygget som palads for kronprinsen, indtil han bliver Kejser og flytter til Kejser paladset.
Det er bygget af en berømt japansk arkitekt som hedder Tokuma Katayama. Det er bygget i Neo barok stil og er det eneste af sin slags i hele Japan.
Efter 2. Verdenskrig blev det overdragt fra Kejserfamilien til regeringen, der brugte det til bibliotek og møder, desuden havde Tokyo Olympiske Kommite også til huse her. Men som tiden gik og Japan knyttede tættere og tættere bånd til det internationale samfund og udenlandske statsoverhoveder ofte kom på officielt besøg i landet, blev det i 1967 besluttet at renovere det og gøre det til gæstebolig. Det har siden da huset alt fra kongelige, præsidenter og premierminister fra hele verden. Det bliver også brugt til internationale møder, bl.a. blev G7 møderne i 1979, 1986 og 1993 holdt her.
Der går et rygte om at Obama måske kommer til Japan inden for de næste par mdr., men hvis han nu gør vil han blive indlogeret her.

Det nederste billede er 4 postkort af hvordan det ser ud indendørs. Det er meget luksuriøst. Det er 4 forskellige rum.

Det 1. rum hedder Asahi-no-Ma. Det hedder det efter en maleriet i loftet, som forestiller en gudinde der kommer kørende i en vogn ved solopgang. Der er 16 kæmpe store søjler hele vejen rundt i rummet og de er alle lavet af marmor fra Norge. Tæppet i rummer er vævet med 47 forskellige nuancer af lilla/lyserød der forestiller kirsebærblomster. Det bliver brugt som salon, hvor der afholdes audiens og møder mellem den japanske regering og officielle gæster.

Det 2. rum hedder Hagoromo-no-Ma. Væggene er pyntet med billeder af musik instrumenter. For enden af rummet er der en orkester balkon, da rummet oprindeligt blev brugt som balsal. Idag bliver det mest brugt til reception og konferencer. Ved officielle middage bliver der her serveret drinks før og efter middagen. De 3 lysekroner i loftet er de største i paladset. De har hver 7000 dele, er 3 meter høje og vejer 800 kg. Det første der slog mig da jeg så dem var at jeg var glad for at det ikke er mig der skal pudse alle de krystaller og hvis jeg kender japanerne ret ( og det gør jeg efterhånden) så bliver det sikkert gjort 1 gang om ugen.

Det 3. rum hedder Sairan-no-Ma og det er opkaldt efter fuglen Phønix som man kan se på begge endevægge. Rummet er hvide og alle dekorationerne på væggene er malet i guld og møblerne er i rødt fløjl. Der er 10 store spejle i rummet der får det til at virke kæmpe stort. Rummet bliver brugt til modtagelser før en officiel middag. Desuden er det også her der underskrives officielle aftaler og traktater og det er her pressen har mulighed for at interviews med officielle gæster.

Det 4. rum hedder Kacho-no-Ma og det er her officielle middage afholdes. Jeg synes rummet virkede meget mørkt, men det var stadig smukt dekoreret med olie malerier af fugle og blomster. Der er plads til 130 gæster.

Det var de 4 rum vi fik lov til at se og gå rundt i. Så er der selvføldig alle de mere private gemakker, hvor gæsterne bor under deres ophold, det fik vi kun lov til at se udefra gennem vinduer.
Der var også en lille udstilling af bonsai træer som bliver brugt til dekoration ved officielle begivenheder, det ældste træ var 140 år gammelt. Det vil sige det er ældre end selve paladset, da det "kun" er 104 år gammelt.

Jeg var rigtig glad for vi fik muligheden for at komme ind og se det, da det jo ikke er noget man normalt kan. Jeg tror ikke de er vandt til der også kommer udlændinge, de dage hvor det er offentlig åbent for jeg blev kigget meget på. Det ansøgnings skema man skal udfylde for at deltage i lodtrækningen er kun på japansk og man skal have bopæl i Japan. Jeg måtte da også vise mit registrerings kort, der fortæller at jeg bor her helt lovligt. Min mand måtte da også op med hans kørekort, det var ikke nok kun at vise invitationen. Men bortset fra det var det en hel fantastisk dag med en meget unik oplevelse.

2 kommentarer:

  1. sejt, men ikke lige hvad man forbinder med Japan

    SvarSlet
  2. nej, overhoved ikke. Det var rigtig flot og interessant at se, men jeg var egentlig lidt skuffet over der ikke var mere japansk over det. Det eneste japanske man kunne finde er de bonsai træer de bruger til at pynte med når der er gæster.

    SvarSlet