Translate

torsdag den 4. juli 2019

Wagashi.

Når man har spist sig gennem det japansk køkken og det er tid til noget sødt sammen med sin te eller kaffe er wagashi helt klart det man skal gå efter. Wagashi er små traditionelle søde desserter der især serveres på tehus sammen med grøn te.
Wagashi dækker over mange forskellige typer desserter. Men en ting de fleste har til fælles er at de indeholder anko lavet af enten røde eller hvide bønner. I Japan bruges bønner hovedsaglig til desserter og ikke til chili con carne eller bønnesalat som vi kender det fra især mexikansk mad.
Anko er lavet af bønner der er udblødt natten over. Herefter koges de til de er helt møre. Herefter skiftes vandet og de koges igen med vand og sukker til den ønskede konsistent og alt efter hvad man skal bruge det til. Anko kan fåes med grove stykker af bønner eller helt fint pureret. Anko kan også laves af hvide bønner. 
Wagashi er små kunstværker og nogen gange kan kan det føles lidt synd at spise dem mange af dem har virkelig flotte detaljer.

 Wagashi.

Wanama.

Wanama er lavet af hvide bønner, sukker og rismel. Rismelen laves til en dej der formes indtil små blomster eller andre former. Rismelen bliver ofte farvet i klare farver som lyserød og grøn.

                                      
Monaka.

Monaka er en sprød vaffel lavet af rismel og med anko inden i. Det er oftes rød anko der er inden i, men man kan også få dem med hvis anko.

Dorayaki.

Dorayaki er 2 små pandekager der er lagt sammen med rød anko. Om efteråret kan man få dorayaki med kastanier i. Man kan også få dorayaki hvor pandekagerne er blandt med grøn te pulver.

Daifuku.

Daifuku er en bolle lavet af rismel og fyldt med anko. Ofte kan man også få dem med frugt der er i sæson. De mest populære daifuku er ichigo daifuku, jordbær daifuku som fåes om vinteren.

Yokan.

Yokan minder om gele. Det er lavet af anko hvor man har tilsat agar som er et stivelses middel der stammer fra tang. Yokan kan være meget farverig og dekorativ.


Rakugan.

Rakugan er en meget tør form for wagashi. De er lavet af rismel og sukker hvorefter dejen presses ned i en form for at give dem form.

Ohagi / Botamochi

En omvendt daifuku. Ohagi har en bolle af rsmel indvendig og rundt om anko. Nogen gange er de rullet i kinoko som er pulver lavet af tørrede soyabønner eller knust sort sesam.

Manju.

Der findes flere forskellige manju. Det er små kager der enten er bagt eller dampet og med anko inden i. Onsen manju er dampet med vand fra varmekilder og de sælges ofte på ryokan hvor de har onsen.

Dango.

Dango er små kugler lavet af rismel og sat på et spyd. Der er flere forskellige slags dango. Nogen serveres med en gele agtig sauce lavet af soya, andre har et tykt lag anko og andre har et sort lag der er lavet af sesam. Man kan også få spyd med en hvis, grøn og lyserød kugle på, de kaldes for hanami dango. 

Wagashi har ikke særlig lang holdbarhed for der er ingen konsaveringsmidler i, det skal helst spises inden for et på dage efter man har købt det. Af samme grund sælges de heller ikke i særlig store mængder. Mange supermarkeder sælger wagashi, især dango, ohagi og daifuku, men vil man have de gode sager er madafdelingen i shopping centrer som Takashimaya eller Sogo helt klart stedet man skal gå på opdagelse. Her kan man finde langt mere end hjertet kan begære.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar