Translate

mandag den 26. januar 2015

Shima Onsen.

Hvert år i januar eller febuar tager mig og min mand altid et eller andet sted hen hvor vi bor på en Ryokan som er et meget traditionelt japansk spa hotel. I år var ingen undtagelse og efter nogen snakken frem og tilbage om hvor vi skulle tage hen valgte vi at tage til Gunma og et sted der hedder Shima Onsen. Vi valgte Gunma fordi vi gerne ville et sted hen hvor vi ikke havde været før, men stadig så vi kunne komme op i bjergene. Vi kiggede på flere steder i Gunma men valget faldt altså på Shima Onsen. 
Shima onsen emmer af historie selv om det er en lille flække oppe i bjergene og folk kommer her hovedsaglig for at bade og slappe af. Stedet består mest af ryokaner og offentlige badehuse.
Det siges af stedet blev grundlagt i starten af Heian perioden ( 794 - 1185 ) fordi en general på vej længere nord stoppede for at hvile og bade i kilderne.
I 1954 blev Shima Onsen anerkendt som det første sted i Japan hvor kildevandet anses for at have en helbredende virkning. Vandet kommer direkte fra bjergene og undergrunden rundt omkring landsbyen. Da vandet rander tæt ved jordoverfladen behøves man ikke at bore særlig dybt for at få det op hvilket gør at vandet er lidt varmere end normalt, omkring 43 grader. Normalt ligger vand temperaturen på 38 - 40 grader. I Japan går man meget op i hvad kildevandet indeholder af forskellige mineraller alt efter hvor i landet det er. I Shima Onsen har vandet et højt indhold af natrium, calciumchlorid og sulfat der gør at vandet er meget blødt. Det skulle efter sigende have en helbredende virkning på fordøjelses problemer, nerve smerte og hud problemer. Desuden er vandet rigtig godt at drikke og man kan rundt omkring i landsbyen finde flere små springvand som man kan drikke direkte af.


 Hvis man er fan af japanske animations film og kender den der hedder Spirited Away og kender navnet Hayao Miyazaki kan det være dette billede virker bekendt. Denne ryokan med den røde bro foran har nemlig en scene i tegnefilmen og den ligger i Shima Onsen. Stedet er berømt især blandt animations elskere og fans af Hayao Miyazaki og de kommer her for at tage billeder stående på broen foran ryokanen.

 Vi havde valgt at bo på denne ryokan. Stedet hedder Shojukan og er et familie ejet sted der er over 100 år gammelt. Selvføldig er det løbende blevet  renoveret og vedligeholdt indvendigt men de ydre rammer skulle flere steder være de orginale. Vi kunne først tjekke ind kl 15 men for at få det hele til at passe med tog og derefter bus var vi ankommet til Shima Onsen allerede ved 13 tiden. Efter at havde gået rundt i 1 time havde vi set stort set hele landsbyen så ved 14 tiden valgte vi at gå op til ryokanen og spørge om vi måtte sidde i lobbyen indtil vi kunne få vores værelse. Vi blev budt velkommen af en dame på omkring 80 år og så snart hun fandt ud af hvem vi var blev vi hurtigt budt indenfor i lobbyen. Mens papirene blev ordnet blev vi budt på varm sake og inden for 15 minutter fik vi at vide at nu måtte vi gerne gå op på vores værelse. At gå rundt i gangene var som at træde tilbage i tiden. Det var som om tiden helt står stille her, ikke kun på vores ryokanen med også i byen når man kigger på husene og de andre ryokaner. Vores værelse var også meget traditionelt med tatami måtter ( måtter lavet af siv ) og kotatsu ( se indlæget under dette indlæg ) Men grunden til vi var her var jo selvføldig at bade i onsen ( varmekilder ). Der er flere forskellige onsen ved ryokanen. Der er private udendørs og indendørs onsen, så er der indendørs kun for damer og kun for mænd og så er der en udendørs koedo, som betyder at her må mænd og kvinder bade samme og at det ikke er privat. I meget gamle dage var koedo meget almindeligt, men idag findes der ikke så mange af dem mere. Nu om dage er det mere mænd og damer adskildt eller private onsen hvor man skal bede om en tid og de fleste steder også betale ekstra for det. Men her skulle man hverken betale ekstra eller bestille tid for at bruge de private spa, det var først til mølle princip.
Da de private udendørs onsen kun måtte bruges indtil kl 21 fordi det ligger oppe bag ved ryokanen i bjergene og fordi det er almindeligt at der færdes en del bjørne i området var det selvføldig dem vi valgte at prøve først.

 Der var 3 forskellige private udendørs onsen og eftersom vi var de eneste der havde valgt at benytte dem fik vi tildelt den største af dem. Vandet var virkelig varmt og man var ikke i tvivl at det flyder lige under jordoverfladen. Selv om luft temperaturen var nær frysepunktet fryser man ikke når man sidder i vandet og vi sad deroppe i næsten 1 time inden vi besluttede at gå ned til ryokanen igen.

 Privat udendørs onsen.

 Privat udendørs onsen.

Privat indendørs onsen.

Vi havde en rigtig god oplevelse ved at være der. Dem der ejet ryokanen var rigtig søde mennesker. Især damen der serverede aftensmad og morgenmad for os var rigtig sød og snaksaglig. Da vi skulle med bussen tilbage til stationen næste dag kom hun hen til bus stoppestedet og ventede sammen med os mens vi snakkede om landsbyen, bjørne og hun spurgte om vi havde været glad for at være der hvilket vi jo kun kunne sige ja til for alting havde bare været i orden. Da vi tog afsted med bussen nogen minutter senere stod hun og vinkede efter os. 
Når man som udlænding kommer sådan nogle steder hvor de ikke er vandt til at se udlændinge og det øjeblik de finder ud af at man ikke bare er turist men har en forståelse for sproget og kulturen bliver de enten meget overrasket og går helt i baglås og ved slet ikke hvordan de skal reagere eller de bliver nysgerrig og åbner op på en anderledes måde end hvis man bare er turister på gennem rejse. 
I det her tilfælde gjore det at vi havde en rigtig god oplevelse ved at være på denne ryokan. Jeg er så glad for at vi valgt at tage til Shima Onsen og selv om jeg gerne vil prøve nye og forskellige steder ville jeg ikke tøve et øjeblik med at tage tilbage hertil fordi vi fik en rigtig gode behandling og det var nogen rigtig søde mennesker der ejede og arbejdet på ryokanen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar