Translate

fredag den 6. januar 2017

Nabe - japansk vintermad når det er bedst.

På sådan en kold dag som i dag med temperature under frysepunktet hele dagen så er der en bestemt ting jeg savner fra Japan og det er nabe. Hvad er så det spørger du måske, det er mad. Mad man sidder ved bordet og laver efterhånden som man spiser det. 
Der er ikke nogen egentlig opskrift på nabe og det er meget forskelligt alt efter hvor man befinder sig og hver husmor i Japan har deres egen opskrift som de selvfølgedig mener er den rigtige. 
Det første man skal bruge hvis man vil lave nabe er en såkaldt hot pot. Der findes 2 variationer af en hot pot. Den ene er af jern og har et træ låg og den anden er lavet af keramik. 
Der ud over skal man bruge et gasblus hvor på den kan stå. Med det sat op er man klar til at lave mad. 
Men hvad skal der så i nabe?? 
Der skal grøntsager så som kinakål, svampe, forårsløg, hvidkål, gulerødder, bok choy osv i. Der ud over skal der tofu og kød eller fisk i. Mange bruger også kamoboku. Kamaboku er fisk der er pureret og formet så det ligner et lille brød hvorefter det dampes til det er mørt og fast. Der findes mange former for kamoboku, men fælles for dem er de er lavet af fisk.

    Hot pot i jern og med træ låg. 


      Hot pot i keramik. 

Så kommer vi til sovsen. Her er der 2 muligheder. Enten kan man komme sovsen i hot potten og tilberede alle grøntsagerne og kød direkte der i. 
Man kan også komme vand i hot potten og have sovsen i små skåle ved siden af man så dypper sine grøntsager og kød i. 
Der findes mange forskellige slags sovse. Sesam, soya, kimuchi, chanko ( den som mange sumo wrestlere spiser ) miso osv. 
Det gode ved nabe er at man kan bruge alle mulig grøntsager og derved få brugt en masse rester hvis man har det. 
Når så grøntsager er vasket og skåret i passende stykker og det kød man gerne vil have lagt i så er man faktisk klar til at spise. 
Man kommer altid kød i først da det skal have mest og derefter grøntsager og tofu. Efter et par minutter er det klar til at blive spist. Derefter fylder man bare i til der ikke er mere.
Mens man spiser nabe spiser man ikke ris til. Mange gør nemlig det til sidst at de putter risene i resten af sovsen så risene suger resten af sovsen og dermed går intet til spilde.

                       Sukiyaki. 
Der er 3 andre retter der også laves i hot pot men som ikke helt falder i samme kategori som det der menes med nabe, men som er meget tæt på at være det alligevel. Det er oden, shabu shabu og sukiyaki. 
Lidt ligesom nabe er disse retter også forskellig at efter hvor i Japan du befinder dig, men alle 3 er populærer vinter retter. 

                Min svigermors oden. 

Oden består hovedsaglig af forskellige slags kamaboku. Der ud over indeholder det æg og tykke skiver af kogt kinaradise. Nogen tilsætter også små poser af en form for tofu der hedder aburaage der indeholder mochi, som er en riskage der bliver gummi agtig når den bliver varmet op. Min svigermor kan lide at tilsætte kogte kartofler og gulerødder, men både min mand og svigermor siger det ikke normalt hører sig til. Man spiser hverken ris eller nudler til oden. 

Sukiyaki er en anden meget populær vinter ret der også laves i en hot pot. 
Efter min mening er sukiyaki den bedste nabe og det er noget vi spiser flere gange om måneden i vinter perioden. 
Hvor vidt man spiser ris eller nudler til sukiyaki kommer an på hvor i Japan du befinder dig. Personligt kan jeg lide begge, men oftes spiser vi ris til. 
Til en rigtig sukiyaki hører også blade fra krysantemum. Første gang jeg skulle have sukiyaki var jeg meget forundret over det for jeg havde aldrig hørt før at bladene fra krysantemum kunne spises. De har en meget speciel smag og det tager nok lige et par gange inden man bliver vant til at spise dem, men nu kunne jeg ikke forestille mig at spise det uden. En del af smagen vil simpelthen mangle. 

Opskrift på sukiyaki: 




Så er der shabu shabu. Ligesom nabe består det af grøntsager og meget tyndt skåret kød man dypper i forskellige fond og derefter i kolde sovse. Ofter er der flere forskellige sovse man kan vælge imellem hvis man spiser shabu shabu på en restaurant. Den hot pot man bruger til shabu shabu er anderledes end den til nabe. Til shabu shabu er den opdelt i 2.
Den ene side er ment til kød og den anden side til grøntsager. 
Kødet er skåret meget tyndt, ligesom pålæg er skåret her i Danmark. Fordi det er så tyndt er det hurtig færdigt. Når man holder kødet med sine spisepinde og dypper det i fonden og kører det frem og tilbage et på gange giver det en shap agtig lyd, der af navnet shabu shabu.
Der findes efterhånden mange shabu shabu restauranter, men man skal været meget opmærksom på hvad prisen inkludere. Nogen steder er prisen ikke inklusiv kød, nogen steder får man måske 3 små bakker forskelligt kød og derefter skal man betale per bakke kød man bestiller. Så kan det hurtig blive en dyr fornøjelse at spise shabu shabu. Det man skal gå efter er de stede hvor det er mere buffe agtig og hvor man kan bestille kød uden mer pris. Det er lidt dyrere end almindelige buffet restauranter og almindelige restauranter, men efter min mening er de ekstra pengene givet godt ud.

Jeg håber at have inspireret dig til at prøve noget japansk mad der ikke lige er sushi og at have givet dig et indblik i hvad japansk mad også kan være. 

Hvad forbinder du med japansk mad ud over sushi ???

2 kommentarer:

  1. Lyder som noget der minder om suppe og gryderetter. Bliver gryderne sat ind på bordet? Og de særlige gryder, er det for at maden kan holde sig varm?

    SvarSlet
  2. Hej Vores rejseoplevelser,
    Jeg vil ikke sige det minder om gryderet. Hvertfald ikke det vi i Danmark forbinder med gryderet.
    Maden laves ved bordet på et gasblus så det har ingen problemer med at holde sig varmt. Man spiser jo lidt af gangen og fylder mere i som man spiser.

    SvarSlet