Translate

søndag den 22. februar 2015

Itsukushima shrine, Miyajima.

Vi har lige tilbragt et par dage i Hiroshima. Det var ikke planlagt og en noget spontan tur fordi min mand opdagede han hvade nogle bonus point fra United der udløb her i slutningen af febuary. Der var ikke nok poient til en tur til udlandet, men der var nok til en tur et sted i Japan. Først snakkede vi om at tage til Hokkaido for at se Sne Skulptur Festivallen, men det viste sig noget nær umuligt at opdrive et hotelværelse i den periode med så kort varsel, så det opgav vi egentlig ret hurtigt. Men poientene skulle ikke gå til spilde så valget faldt ret hurtig på Hiroshima. Jeg har altid gerne ville til Hiroshima, men samtidig er det ikke et sted jeg har haft meget travle med at komme hen for det ville følelses mæssigt blive en hård tur. Hiroshima blev i august 1945 jævnet med jorden af en atom bombe og det er noget man bliver mindet om mange steder. At besøge Hiroshima Freds Museum og atom bombe bygningen kan få selv den mest hård førende person til at græde som en lille baby. Men det fortæller jeg om en anden dag. En anden grund til at tage til Hiroshima er øen Miyajima. Herude ligger Itsukushima Shrine som er et af de mest hellige steder i Japan. Det menes at her har ligget et shrine siden det 6. århundrede. Det har været ødelagt mange gange og det der ligger der nu kan dateres tilbage til midten af det 16. århundrede.
Øen Miyajima anses for at være meget hellig og almindelige mennesker måtte i tidernes morgen ikke betræde øen. Man byggede derfor et shrine der stod på pæle i vandet, dermed berørte det ikke direkte jorden og almindelig folk kunne kommer derud. Ved højvande ser det ud som om at det flyder og ved lavvande kan man tydelig se de kæmpe pæle der bærer hele stedet.
Idag er mange ting selvføldig anderledes. Man må gerne betræde øen og gå rundt på øen. Idag bor der også mennesker ude på øen, men der er stadig nogen ting der er anderledes fordi det er så helligt et sted. Eks. må en kvinde ikke føde på øen. Hvis en kvinde bosat på Miyajima bliver gravid skal hun de sidste dage inden taminen tage over til fastlandet hvor hun skal blive indtil hun har født. Det samme gælder for ældre eller syge mennesker der er døden nær. Den lov har gældt siden 1878 og gør det stadig den dag i dag. Begravelser er helt forbudt på øen. Grunden er den åndelige renlighed som forbindes med buddhisme. Men det Miyajima nok er mest kendt for er den store torii der står ude i vandet og symbolisere at stedet er helligt. Ved lavvande kan man går derud, men det var højvandet da vi var der så vi måtte nøjes med at se på den inde fra stranden. Men det var bestemt også et meget flot syn med Hiroshima og fastlandet i baggrunden.

 Færgen ud til Miyajima. Det tager cirka 10 minutter at sejle over til øen
og der går færger hvert kvarter. Der er flere forskellige selskaber der sejler derud
så der er nok at vælge imellem. Vi havde købt en 1-dags billet der galdt både til sporvognen
ned til havnen og et af færgeselvskaberne. Det kan helt klart anbefaldes da der er penge at spare.

 Vel ankommet til Miyajima er noget af det første man møder øens beborer. Sika hjorte går frit rundt på øen. Sika hjorte anses som hellige dyr i Japan så de får selvføldig lov at fædes som de nu 
engang har lyst til. Man kan ikke fodre dem ligesom man kan i Nara og det anbefaldes også kraftigt
at man ikke fodre dem. Det er tydeligt de er vandt til mennesker, men de gider os ikke lige 
så meget som i Nara når vi ingen godter har til dem.

 Et bord til 1 tak.

 Indgangen til Itsukushima shrine, fra landjorden.

 Indgangen til Itsukushima shrine af søvejen. I gamle dage da man 
ikke måtte betræde øen og skulle ind til Itsukushima
skulle man sejle igennem denne torii. Når det er lavvandet kan man 
gå herud og samle friske muslinger.
 Itsukushima shrine. Det er stadig højvandet nok til at man kan få fornemmelsen 
af at det er et flydende shrine, men vandet er begyndt at trække sig tilbage
så man også kan se de kæmpe pæle der bærer hele stedet.

 Torii og sika hjorte.

 Itsukushima shrine.

 Itsukushima shrine. Når det bliver mørkt bliver alle lanternerne tændt.
De hænger på alle siderne og jeg kan kun forestille mig hvor hyggeligt det må være.

 Jeg var meget fasineret af denne statue fordi den er anderledes end de 
andre shisa statuere jeg har set. Jeg synes den bærer meget præg af vandguden Poseidon.
Itsukushima er i øvrigt tilegnet Susanoo-no-Mikotos 3 døtre. 
Susanoo-no-Mikoto er shinto gud for havet og storm. Og så er han bror til shinto sol guden Amateraus.
 Itsukushima shirne. Her kan man tydeligt se at det er 
ved at blive lavvandet. Men der var stadig 5 timer til det var så 
lavvandet at man kunne gå ud til den store torii.

Det her er et billede jeg er ret glad for fordi man kan se 
Itsukushima shrine og den røde torii. Samtidig er det stadig relativ højvandet,
men man er begyndt at kunne se de pæle der bærer hele stedet. Og endnu længere ude
i horisonten kan man se bjergene over på fastlandet.

Det var virkelig en oplevelse at være ved Itsukushima shrine fordi det er så anderledes end andre shrine og helligdomme her i Japan. Det er et af de steder at uanset hvornår man kommer så er der altid mange mennesker. Stedet er da også et af de mest besøgte steder i Japan, både blandt udlændinge men også blandt japanerne selv. Selv om der er mange mennesker er det på en måde stadig fredsfyldt. Man kan virkelig godt mærke at det her er noget specielt og at det er et meget helligt sted.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar