For et par uger siden var min mand og jeg en tur i Fukushima. Vi fandt et rigtig billigt tilbud, næsten halv pris. Der er 2 grunde til at det var så billigt. For det første har Japan ikke fået særlig meget sne i år og mange ski resorter har ikke sne nok til at dække pisterne så ingen ski turister hverken fra udlandet eller japanere. Også er der selvfølgelig corona-virus der gør at mange turister fra Kina, Hong Kong og andre steder i Asien mangler, nogen steder har nedgangen af gæster været 90 % så flere hoteller har set sig nødsaget til at holde lukket og sende personalet hjem uden løn i håb om at de kan overleve denne krise og at det snart er overstået.
Vi købte vores tur til Fukushima allerede i januar inden alt det her med corona for alvor blev et problem. Priserne var allerede godt nede pga den manglende sne og nu er de nednu lavere, så hvis man gerne vil have nogen ekstrem billige oplevelser i Japan er det nu man skal slå til.
Vi havde valget Tamagoyu i Takayu Onsen som er et gammelt familie drevet sted. Ham der driver stedet lige nu er 5. generation og hans datter som skal tage over efter ham arbejder der også.
Vi skulle med Shinkansen omkring klokken 10 så vi tog hjemmefra ved 8-tiden for at være sikker på at have tid nok og for at have lidt tid på Tokyo station så vi kunne købe noget at drikke til togturen på 1 1/2 time. Men sådan skulle det ikke gå. Der var sket en ulykke på en af de andre toglinjer ud og ind af Tokyo så alt var bare forsinket og holdt stille i perioder. Da vi nåede til Shinagawa station var vi næsten 40 minutter forsinket og vi var nødt til at tage chancen og skifte tog og håbe på vi nåede til Tokyo station i tide. 9 minutter inden vores Shinkansen skulle køre ankom vi til Tokyo station. Heldigvis lå den udgang vi kom ud af lige ved siden af indgangen til Shinkansen, så vi skulle ikke løbe hele vejen gennem Tokyo station og 5 minutter inden afgang sad vi i Shinkansen uden drikkevare, men glade for at vi nåede det i tide.
Udsigten fra vores værelse.
1 1/2 time senere ankom vi til Fukushima station. Selv om der er en bus der kører op til Takayu Onsen havde vi valgt at leje en bil fordi bussen ikke køre særlig tit og fordi vi gerne ville have mulighed for at køre lidt rundt i området næste dag da vores tog hjem igen næste dag først kørte sidst på eftermiddagen. Så efter at have hentet vores lejebil fandt vi et sted hvor vi kunne få noget at spise inden vi satte kurs mod bjergene hvor vores onsen lå.
Vi ankom lige til check-in tid kl. 14. Vi blev straks budt velkommen, fik udleveret nøgler og en af de ansatte fulgte os op til vores værelse. Vores værelse havde udsigt lige ned til de udendørs bade, floden og bjergene der ligger omkring området. Der var ikke særlig meget sne, et tydeligt bevis på at der slet ikke er faldet den mængde sne der normalt falder for vi var oppe i omkring 800 meters højde.
En af de udendørs bade. Mænd går til højre, kvinder går til venstre.
Vi klædte hurtigt om og gik ned for at komme ud til de udendørs bade som er det stedet er kendt for. Vandet kommer direkte fra 10 forskellige naturlige kilder der forsyner hele den lille landsby. Kilderne blev opdaget i 1607 og siden har der været onsen på stedet. Så snart man kommer ud bliver man mødt af en mild duft af rådne æg. Vandet har et højt indhold af svovl og vandet er nærmest mælkehvidt og man kan se der flyder noget hvidt rundt i vandet. Det er det stedet er kendt og berømt for og det skulle være rigtig godt for hudlidelser, gigt og fibromyalgi. Der er dog ingen videnskablig beviser for at det rent faktisk har nogen helbredende virkning, men videnskablig beviser eller ej så er det dejligt afslappende. Der er dog lige et par ting man skal være opmærksom på inden man bader i vand med meget svovl. Man skal huske at tage alle smykker af for vandet får dem til at skifte farve. Man må ikke bade i vandet mere end 5 gange om dagen for selv om det er godt for huden og kroppen så er svovl indholdet stadig ret højt. Man skal huske at drikke rigeligt med koldt vand og får man hovedepine skal man straks forlade badene. Jeg vil også anbefale at medbringe en god bodylotion for man kan godt få lidt tør hud og kløe af det.
Et af de udendørs bade. Dette bad her kommer direkte fra
kilden.
Udendørs bad.
Fodbad.
Vores ophold var inklusive aftensmad som var kaiseki og morgenmad som var traditionel japansk morgenmad.
Kaiseki er finere japansk madlavning hvor der serveres en masse små retter, der er kogt, dampet, bagt og stegt. Der er rigtig mange regler at følge inde for keiseki alt efter hvor mange retter man ønsker at servere. Det er som regel kun lokale råvare der bliver brugt. Vi fik serveret rigtig lækker mad, men vi ville gerne have haft lidt mere for vi blev ikke så mæt. Det samme gjaldt morgenmad, det var rigtig lækkert mad, men der måtte gerne have været lidt mere.
Sashimi.
Svinekød med miso og grøntsager.
Efter morgenmad havde vi lige tid til en sidste tur i onsen inden vi skulle tjekke ud kl. 11.00, men desværre var de begyndt på rengøringen så vi havde kun adgang til 1 onsen, men det gjore nu ikke noget for det var rigtig dejlig alligevel.
Efter vi havde tjekket ud satte vi kursen mod Nakano Fudoson tempel. Templet ligger inde i en klippe og man kan gå rundt inde i klipperne hvor der er en masse små hulrum hvor der står Buddha statuer. Lige bag ved hovedbygningen er der et vandfald og en lille sø hvor de udføre en cermoni der hedder Takigyo. Det er et buddhistisk renselses rituale hvor man står under vandfaldet. Langt de fleste der er under uddannelse til at blive buddhistisk munk gennemføre dette rituale, men almindelige mennesker kan også gennemføre dette rituale. Desværre var der ingen Takigyo da vi var der, men det blev gennemført flere gang 2 dage senere. Jeg har altid været facineret af dette rituale for vandet er jo iskoldt og især dem der gennemfører det om vinteren har jeg virkelig respekt for. At så i vand til livet under et vandfald om vinteren i iskoldt vand kun iført en tynd hvid klædedragt, det kræver tro og mod. Om jeg har lyst til selv at gennemføre Takigyo, måske, men så skulle det være om sommeren. Jeg tror ikke lige jeg starter med en vinter version.
Efter vi havde gået rundt både udenfor og inde i hulerne kørte vi videre til en anden lille onsen by der hedder Iizaka Onsen. Her er der virkelig tale om udkants Japan. Det er en lille by der i 70'erne og 80'erne var rig og og fyldt med gæster og turister året rundt som kom for at gå i onsen og nyde de naturlige kilder. Dengang var det meget normalt at japanske firmaer inviteret deres ansatte med familie på weekend tur til sådan nogen steder, men da den økonomiske boble sprang i starten af 90'erne og firmaerne skulle til at spare penge var disse firma ture det første der blev skåret væk og det kom mange af de her små onsen byer, der overlevede på disse firma ture til at lide under. I dag er Iizaka Onsen kun en skygge af sig selv i forhold til for 20-30 år siden. Mange hoteller står tomme hen og forfalder. Husene er misligholdt sikkert fordi folk ikke kan fide arbejde. Der er dog et par hoteller der har overlevet, men der er ikke mange turister i byen. Byen gør sikkert hvad den kan for at overleve, men det er nok svært.
Vi kom for at besøge Kyu Horikiri-tei hvor familien Horikiri boede i 1600-tallet og som havde meget at gøre med at byen på dette tidspunkt var meget rig.
Det er gratis at besøge stedet og der er gratis fodbad, men skal heller ikke betale noget for at låne et lille håndklæde til at tørre fødderne i efter man har taget fodspa. Man kan komme ind i en af bygningerne på stedet. Den dag vi kom åbnede en ny udstilling fordi den 3. marts er Pigernes Dag hvor familier med piger pynter med dukker der symbolisere kejser-familien. Der kom nogen skolebørn som sang nogen traditionelle sange og derefter kunne man gå rundt og se på alle de håndsyede dekorationer man bruger til at pynte med på Pigernes Dag. Bagefter blev vi budt på grøn te og senbe, som er traditionelle japanske ris snacks. Som en der selv laver håndarbejde var jeg vilde med alle de håndlavet figure og jeg var ikke et sekund i tvivl om hvor mange timer der ligger bag hver en figur og hver uro som hang i rummet.
Efter besøget i Iizaka Onsen var det blevet tid til at sætte kursen tilbage til Fukushima by så vi kunne aflever bilen inden vi skulle med Shinkansen hjem igen. Denne gang havde vi god tid så vi nåede både at spise aftensmad og købe nogen drikkevare og snacks til turen hjem
Vi havde en fantastisk tur til Fukushima og Takayu Onsen. Takayu Onsen var bare ren afslapning og hotellet var rigtig godt og de ansatte rigtig søde og hjælpsomme. Mange har måske et mindre godt indtryg af Fukushima fordi de fleste forbinder det med atom ulykken i 2011, men Fukushima er et rigtig stort område og der er så mange områder der slet ikke blev berørt og ramt at atom ulykken. Fukushima er bestemt ikke et sted man bør overse eller fravælge hvis man rejser rundt i Japan. Det er anden gang jeg har besøgt Fukushima og begge gange har jeg været rigtig glad for at være der. Naturen er fantastisk, maden er lækker og menneskerne er snaksaglig, søde og venlige.
Jeg har til gode å besøke Japan, men det ser jo bare herlig ut her i innlegget ditt. Fukushima har jeg ikke hørt mye om (annet enn atomulykken), så det var spennende å lese om et nytt sted i et land høyt på ønskelisten min. Håper alt med Corona-viruset snart gir seg, slik at man kan reise ut i verden igjen. :) I mellomtiden kan man jo drømme seg bort, slik jeg gjorde her hos deg. Takk for inspirasjon!
SvarSletHej Desiree travels,
SvarSlettak for din besked.
Jeg håber snart du får mulighed for at besøge Japan. Det er et dejligt land at rejse i og der er så meget at opleve ud over den traditionelle turist rute, Tokyo, Hakone, Kyoto/Osaka og Hiroshima.
Ja, jeg håber også at alt det her med Corona er over. Min mand og jeg skulle have været i Taiwan i april, men det bliver ikke til noget lige forløbig.