Translate

fredag den 11. juli 2025

Fyrtårn til fyrtårn på Jogashima.

I flere måneder i starten af sidste år da corona begyndte at sprede sig for alvor og vi ikke vidste særlig meget om sygdommen endnu var vi meget begrænset i vores færden her i Japan, man måtte nemlig ikke have lov at krydse amts-grænserne. Selvfølgelig kunne man ikke forhindre at folk gjore det alligevel, men mange fulgte heldigvis regeringens råd og blev i deres nær-område i håb om at det ikke ville sprede sig og stille dø ud, men sådan skulle det jo ikke komme til at gå. Både min mand og jeg valgte at følge regeringens anbefalinger og ikke krydse amts-grænsen og blive hjemme så meget som muligt. Men engang imellem er man bare nødt til at komme ud og trække noget frisk luft og opleve noget uden for hjemmets 4 vægge. Kanagawa, hvor vi bor, har heldigvis rig mulighed for at komme ud til kysten og mærke duften af havet så en dag kørte vi helt ned til den aller sydligeste del af Kanagawa hvor der ligger en ø der hedder Jogashima. Selve øen er ikke særlig stor, jeg vil skyde på en 3 - 4 km fra øst til vest. Engang var der mange resort-hoteller på øen, det var dengang før den økonomiske boble sprang i starten af 90erne og japansk økonomi tog sig en stor nedafgående rutchetur. Men før det da mange firmaer have penge og råd blev de ansatte ofte inviteret på tur med overnatning af deres arbejdsplads og sådan en tur kunne meget nemt have gået til Jogashima. I dag er der ikke meget tilbage fra den tid hvor øen tjente kassen på de her firma-ture og der er næsten ingen hoteller tilbage. Dem der er og som stadig driver hotel har kun åben i sæsonen. Men øen har dog stadig en ting at byde på, naturen. I hver sin ende af øen står der et fyrtårn og mellem disse 2 fyrtårne går der en vandre-sti. Nogen steder kan man gå nede på stranden, nogen steder er man nødt til at gå oppe på klipperne. Men uanset om man står nede på stranden og kigger op mod klipperne eller står oppe på klipperne og kigger ud over Sagami-bugten  og videre ud over Stillehavet så er det en fantastisk udsigt. Så i dag er øen mere kendt for denne vandre-sti der kan gåes af alle da den på ingen måder er teknisk krævende eller kræver specielt udstyr ud over et par solide sko man kan stå fast i. Jeg havde længe haft kig på turen i min Kanagawa-guidebog, men jeg har bare aldrig rigtig fået bevæget mig så langt ned syd på i Kanagawa fordi jeg altid ender med at tage over til Kamakura, men måske det er på tide at udforske andre dele af Kanagawa end lige Yokohama og mit højt elskede Kamakura. Det tager cirke 1 times tid at køre derned i bil fra hvor vi bor. Når man har krydset broen der fører over til Jogashima er den største p-plads på øst-siden af øen nær fyrtårnet, desuden er der også toiletter her, det er der ikke ved det andet fyrtårn på vest-siden. 

Indgangen til parken der fører ned til fyrtårnet på øst-siden.

 
Fyrtårnet på øst-siden. 


For at komme ud til fyrtårnet på øst-siden skal man igennem en mindre park inden man kommer ud til kysten. Nær fyrtårnet er der en lille stig der går ned på klipperne. Her kan man virkelig se erosionerne i klippelagene og få en fornemmelse af hvordan øen blev skabt for millioner af år siden. For at komme op til vandre-stien er man nødt til at skulle op til fyrtårnet igen. Vi troede vi kunne starte her fra men det viste sig hurtigt at det kunne vi ikke fordi der er et område der er oversvømmet og det var for dybt til at man kunne kryds og strømmen så også temmelig stærk ud så det havde vi slet ikke lyst til at prøve på. 

Milvus Migrans bedre kendt som en sort glente. 

Erosioner skabe af vulkanudbrud og istider. 

Nogen steder kan landskabet godt minde lidt om noget fra 
en Jurassic Park film. 


Et par steder er der stor huller i klipperne der skaber 
en naturlig billede-ramme. 


Stien oppe på klipperne går flere steder gennem et vildt 
buskads af planter og blomster. De orange blomster hedder 
i øvrigt vejrhaner, sjovt navn for en blomst synes jeg. 

Vægmaleri nær fyrtårnet på vest-siden.

Fyrtårnet på vest-siden. 

Udsigten oppe fra klipperne. 


Jogashima er en lille ø med omkring 600 indbyggere, der hovedesalig beskæftiger sig med fiskeri. Fiskeri havnen Misaki ligger da også lige over på den anden side på fastlandet og her får man nogen af de friskste fisk i Kanagawa og mange fiske-restauranter får deres fisk herfra hver dag. Jeg synes det er en dejlig ø hvis man har vandring for øjen. Ruten mellem de 2 fyrtårne er meget overkommelig og der er flere steder undervejs hvor man kan stoppe op og nyde udsigten enten fra platforme eller bænke. Men derudover kunne jeg også godt se der er en ø i forfald, at øens storhedstid med resort-hoteller for længst er forbi. Det er egentlig synd de ikke har formådet at bruge bygningerne til noget andet og mange af dem nu bare står og forfalder. Men sådan er det mange steder i Japan hvor små byer bukkede under da den økonomiske boble sprang. Jeg har set det mange steder rundt omkring når vi har været på tur at det kun er få steder i en lille by der har formået at overleve og ikke fordi de har noget specielt at tilbyde men fordi de var heldige at konkuranten bukkede under først. Vil man gerne lidt væk fra det hele er Jogashima stedet at tage hen for at gå en tur. Her kommer man helt tæt på vandet og klipperne. Her er fred og ro og tempoet er virkelig skruet ned i forhold til storbyen. Men det bedste er nok at man ikke skal forvente at møde store horder af mennesker, jeg var mildest talt noget forbavset over hvor få mennesker vi mødte mellem de 2 fyrtårne, men det er jo også ret afsidsliggende. 

Lækre nudler med hvidkål og grøntsager.

Nudler med grøntsager hører til i kategorien fast food i Japan. Det er en yderst populær ret man også finder som street food og det er utrolig nemt selv at lave det. 



 Det er stadig meget varmt og for mit vedkommende forsvinder lysten til at spise det helt store. Jeg får derfor spist en hel del nudler i mange forskellige variationer lige for tiden. Det er nemt og hurtigt at lave og skulle der blive lidt til overs smager det lige så godt koldt dagen efter.

Opskrift på Lækre nudler med hvidkål og grøntsager.

250 g kogte nudler

1/4 hvidkål

1/2 gulerod

100 g bønnespirer

100 g forårsløg

sesamolie

1/4 kop grøntsagsboullion

salt og peber

1 fed hvidløg i skiver


Fremgangsmetode.

Hvidkål skæres i grove stykker. Guleroden skæres i stave. Hvidkål, gulerod, bønnespirer, forårsløg og hvidløg lynsteges på en varm pande med sesamolie. Når hvidkålene begynder at falde sammen tages det af panden. Nudlerne kommes på panden sammen med grøntsags boullion og det hele blandes med grøntsagerne. Når vandet er fordampet smages til med salt og peber. Drys med sesamfrø lige inden servering.

Kan man ikke lige finde nogle nudler kan man bruge spaghetti i stedet for.

Sesamolie er den mest brugte olie i Japan og den er heller ikke særlig dyr i forhold til i Danmark. Jeg er blevet ret glad for at bruge sesam olie, det smager bare af mere end raps- eller mad olie som nok er det mest brugte i Danmark. Japanerne bruger generalt ikke meget olie i deres madlavning da meget af deres mad bliver kogt eller dampet. Det eneste jeg lige kan komme i tanke om hvor de ikke bruger sesam olie ( når de bruge olie ) er til tempura som er friture stegt grøntsager eller stykker af fisk.
Håber du har fået lyst til at prøve eller at det har givet dig inspiration til at prøve noget ligende.

Velbekomme. 

Kylling i soya/smør sauce med spicy bønnespirer-salat.

Kylling i soya-smør sauce, japansk hverdagsmad.

De fleste ved japanerne er meget glad for fisk. Det er nu ikke det eneste de spiser meget af. De er i særdeleshed også glad for kylling og svinekød. Det er jo noget en dansker er glad for, hvis man ikke spiser rå fisk. Ikke fordi jeg har noget imod fisk, jeg elsker fisk. Men at der er kylling og svinekød i køledisken giver jo mulighed for at kunne lave nogen dansk inspireret retter. Især når hjemveen trænger sig for meget på.

I dag har der dog ikke været dansk inspireret mad på menuen, men japansk. Japansk hverdagsmad er enkelt og simpelt mad. Det skal kunne laves på kort tid og ikke kræve en masse plads til tilberedning. Kylling i sauce af smør og soya er nem at lave og det passer sig selv det meste af tiden.

Det er en ret man ofte finder hvis man spiser på familie-restauranter her i Japan. Således er det en meget populær ret hos restaurant-kæden Royal Host. Det var da også her jeg smagte den første gang og faldt for retten. Jeg har siden hen lavet den adskellige gange.

Det er gået hen og blive en af favoritterne her i lejligheden. Min mand kan ligefremt spørge om jeg ikke vil lave den, hvis det er lang tid siden sidst. Så jeg tænkte at det også var på tide at den fik sit eget indlæg her på bloggen. Måske den kunne inspirere til en japansk aften hjemme i Danmark. 

Kylling i soya/smør sauce.


 

Opskrift på Kylling i soya-smør sauce.

4 stykker udbenet kyllingelår

Salt og peber

3 spsk sake

olie til stegning
Til saucen:

3 spsk soya

1 spsk mirin

2 spsk sake

1 spsk sukker

1 spsk smør

Tør de udbenet kyllingelår godt i et stykke papir. Kryder med salt og peber på siden med skind. Opvarm en pande med olie. Når panden er varm ligges kyllingestykkerne på med skindsiden ned af. Steg til skindet er sprødt. Vend kyllingestykkerne og tilsæt sake. Lad det simre indtil saken er væk. Bland ingredienserne til saucen undtaget smøret og hæld det ved kyllingen. Lad det simre nogen minutter indtil du er sikker på kyllingen er færdig. Tilsæt smør. Når smørret er smeltet og saucen er blevet lidt tykker er retten klar til servering. Serveres med ris og salat eller grøntsager. 

Spicy bønnespirer salat. 

Er der en ting der er billigt i Japan så er det bønnespirer. Bønnespirer er stort set uundværlig i det japanske køkken især når det kommer til hvilken som helst form for nudler. Men bønnespirer bruges også til så mange andre retter. Denne bønnespirer salat er nem og hurtig at lave og tilfører noget sprødt til hvad nu man servere det til. 


Opskrift på spicy bønnespirer-salat.

Start med at lave dressingen.
2 spsk. sesam olie

1 tsk soya

1 tsk shichimi togarashi

½ tsk salt og sort peber.
Bland alle ingredienserne i en lille skål og sæt det til side. 

Til salaten:

300 g bønnespirer

1 bdt. forårsløg

1 spsk sort og hvid sesam


Snit forårsløg i skiver, men ikke alt for tynd.Bring en gryde med vand og salt i kog. Når vandet koger slukkes der for vandet og bønnespirer og forårsløg tilsættes. Lad det blive i vandet omkring 1 minut, bønnespirerne skal stadig være lidt sprøde i det. Hæld bønnespirer og forårsløg over i en si. Lad det dryppe rigtig godt af og blive koldt inden du blander det med dressing og sesamfrø. 

Hvad er shichimi togarashi ?

Det er et japansk blandings krydderi som man især finder i nudel restauranter. Blandingen består af  forskellige krydderier.

Chili pulver

Sancho ( japansk peber )

Tørret og ristet appelsinskal

Sorte sesam frø

Hvide sesam frø

Hampfrø

Ingefær pulver

Nori ( tang )

Birkes

Dette er den mest almindelige blanding. Man kan også få mange speciel blandinger med eks. yuzu eller wasabi. Det er et krydderi der har en lang historie bag sig og har været brugt i Japan siden 1700-tallet. Langt de fleste supermarkeder sælger den almindelige blanding. Kan man finde en butik med speciale i shichimi togarashi er udvalget langt større og mere interessant. Det er en rigtig god souvenir at have med hjem fra Japan hvis man laver meget japansk mad. 

Velbekomme. 

torsdag den 10. juli 2025

Boganmeldelse, Convenience Store Woman af Sayaka Murata.

Da jeg var teenager og i 20'erne holdt jeg meget af at læse bøger og jeg havde samlet noget nær mit eget pirvate bibliotek med over 500 bøger. Men bøger er tunge og dyre at sende over på den anden side af jorden så da jeg flyttede til Japan måtte jeg med stor sorg vinke farvel til langt størstedelen af mine bøger. Jeg beholdt dog dem jeg har der er signeret af forfatteren eller som jeg har et specielt forhold til og kan læse om og om igen. 

Den store omvæltning og alt det nye jeg skulle lære og ikke mindst tilpasse mig til gjore at jeg ganske langsomt mistede overskudet og lysten til at læse på samme måde som før. Jeg kunne ikke finde roen og jeg kunne jo ikke bare gå ind i en japansk boghandel og købe en bog for jeg forstod jo ikke sproget og det var yderst begrænset hvad man kunne købe af engelske bøger dengang for 10 år siden som ikke var engelske undervisningsbøger. Engelsk sproget forfattere kan skam være udemærket, men jeg savner i den grad danske og nordiske forfattere på dansk, så jeg i den japanske-engelsk sproget verden jeg nu lever i kan holde det danske sprog ved lige. 

Hver gang jeg er hjemme i Danmark køber jeg altid 1 bog eller 2 af årets mest populære udgivelser så jeg kan følge med i hvad danske og nordiske forfattere skriver. Corona har jo i den grad smadret året for hele verden og den meget tid indendørs har gjort at jeg virkelig har forsøgt at finde min indre læsehest igen som jeg ved jeg har og jeg har faktisk fundet den. Jeg er begyndt at gå tidligt, som i meget tidligt, i seng. Ikke for at sove, men for at ligge og læse. At finde et godt sted hvor der ikke er forstyrelser og hvor man kan finde ro har stor betydning, især for mig, for om man kan koncentrere sig om at læse og få noget ud af det man læser. Det er så dejligt at have fundet roen, koncentrationen og ikke mindst lysten til at læse igen. 

Men hvad læser jeg så ??? For tiden læser jeg en bog om Kim Larsens sange som jeg fik i gave for nogen år siden af en af mine dansk elever efter hun havde været i Danmark. Jeg har ikke lært noget nyt om mit store idol og det er nok ikke en bog jeg selv ville have købt. Den er skrevet lige efter hans død hvor der udkom så mange bøger om manden og hans musik og jeg ved fra mange andre Larsen-fans at de er i ret svingende kvalitet, men han var populær som aldrig før og det var en god mulighed for at tjene nogen hurtige penge. 

Jeg er også begyndt at læse bøger af japanske forfattere som er oversat til engelsk. Interessen for japanske forfattere er stigende og flere og flere ud over Haruki Murakami bliver oversat til engelsk. Jeg har en britisk bekendt som er en af dem der oversætter især nyere og yngre forfattere til engelsk og det er igennem hende at jeg har fået øjenene op for hvor godt japanske forfattere faktisk skriver. Den bog der vækkede min interesse for japanske forfattere er Convenience Store Woman af Sayaka Murata som på overflader er en sød og sjov historie om en kvinde der arbejder i en kiosk, men begynder man at analysere den og drage paraleller til det japanske samfund så handler den også om 2 store problemer i det japanske samfund, hikikomori og forventning til kvinder om at få mand og børn og at gå derhjemme. 

Sayaka Murata.

 

Forfatter : Sayaka Murata.

Original titel : コンビニ人間 ( konbini ningen ).

Engelsk titel : Convenience Store Woman.

Antal sider : 160

Udgivelses år : 2016.

Oversat af : Ginny Tapley Takemori.

Bogens hovedeperson er den 36-årige Keiko Furukura. Hun arbejder i en kiosk og det har hun gjort de sidste 18 år af hendes liv. Hun er rigtig glad for sit arbejde og hun er god til det. Alt står jo skrevet ned i manualer; hvordan tingene skal stå på hylderne, hvordan hun skal behandle og tiltale kunderne osv. Når hun er på arbejde har hun styr på det hele. 

Det samme kan man ikke sige om hendes liv uden for hendes arbejde. Hun har ingen uddannelse, ingen kæreste, ingen mand, ingen børn og det til stor ærgelse for hendes familie der konstant prikker til hende om at tiden er ved at løbe ud og hendes veninder, der alle er gift og har børn, der konstant prøver at finde en date til hende. En dag kommer der en ny kollega i kiosken, en mand ved navn Shiraha. Han har svært ved at blive i det samme job i længere tid og ligesom Keiko fungere han ikke så godt socialt. Keiko er i starten ret irreteret på ham fordi han er ikke særlig god til jobbet i kiosken og det varer da heller ikke længe inden han også mister det job. 

En aften på vej hjem møder Keiko Shiraha og de falder i snak. Langsomt udvikler de en slags forhold da de finder ud af de hver især har noget den anden har brug for. Keiko har brug for en mand i sit liv så hendes familie og venner vil stoppe med deres spørgsmål og forsøg på dates og Shiraha har brug for en med et sted at bo og en indkomst. Men deres såkaldte forhold er ikke uden problemer. Shiraha sidder hjemme hele dagen foran computeren og hans hikikomori ( social angst ) skinner mere og mere igennem. Han hjælper ikke til med noget som helst og det begynder at blive et problem for Keiko at kunne forsørge for dem begge på sin løn. Shiraha presser hende til at sige jobbet i kiosken op for at finde et bedre betalt job der kan forsørge dem begge og Keiko indvilger til sidst og forlader det der er hendes holdepunkt i livet, hendes højtelsket kiost. 

Det viser sig hurtigt svært at finde et bedre job p.g.a hendes manglende uddannelse trods store erfaring. Men en dag skal hun til en jobsamtale. Shiraha tager med hende for trods alt at vise støtte, men inden de når så langt har han brug for at gå på toilettet og de går ind i en kiosk. Kiosken er totalt kaos og hylderne er halvtomme. Inden Keiko får set sig om er hun gået i gang med at fylde vare på hylderne og rykke vare frem så de ser fyldte ud. Medarbejderen ser noget chokeret ud over den uventede hjælp og spørger hende hvad hun laver. Inden længe har hun forklaret hvordan en funktionel og fyldt kiosk skal se ud og under denne oplevelse går det op for Keiko at det eneste hun gerne vil og som hun er virkelig god til er at arbejde i en kiosk og selv om det ikke er det andre forventer hun gør med hendes liv så er det det der gøre hendes liv, for hende, værd at leve og giver mening. 

Her slutter bogen, i kiosken nær stationen på vej til et job-interview. Om hun tager til det interview, til et job hun reelt ikke er interesseret i eller om hun kontakter sin tidligere chef og får jobbet i kiosken tilbage kan man som læser kun gisne om. Personligt vil jeg da håbe hun smider Shiraha, som ikke er andet end en klods om benet på hende ud og følger sit hjerte og tager det arbejde hun glæder sig til at tage på hver dag også selv om det så bare er et job i en kiosk i andres øjne. 


Hikikomori er en form for social angst der er meget udbredt i Japan. Hikikomori kan ramme alle alders-grupper, men der er især 2 grupper der skiller sig ud.

 Den første gruppe er unge mennesker i 20'erne og 30'erne. De har svært ved at leve op til samfundets krav til eks. karaktere, uddannelse og job. Mange bukker under for presset og lukker sig inde, de opgiver simpelthen alt, lige som Shiraha har gjort det i bogen. Der er en scene i bogen hvor Keiko kommer hjem og hun tror til at starte med at Shiraha ikke er hjemme så hun vil tage et bad, men til sin store overraskelse sidder Shiraha ude i badekaret med sin computer. Han ender med at bo i badekaret i længere tid så Keiko må gå hen til et offentlig bad på vej hjem fra arbejde for at blive vasket og han beder også om flere gange at få serveret sin mad ude i badekaret. Det er en ret komisk scene når man læser den, men det er jo også virkelig sørgeligt og tragisk at der er mennesker der har det så dårligt at de ligefremt bo i et badekar. 

Hvis man kender til det japanske samfund mere end bare på overfladen vil man vide at mange forbinder det med skam at bede om hjælp hvis man ikke kan leve op til hvad der forventes af en. Det hænger uden tvivl også sammen med at selvmords-raten er så høj blandt folk i netop denne gruppe.

 Den anden gruppe der er ekstra udsat er ældre mænd og mænd der er går på pension. Hver dag hele livt er de stået op og er gået på arbejde fra tidig morgen til sen aften. De har ikke haft tid til at have en hobby eller venner uden for jobbet. Konen og familien har deres venner og hobbyer og fra den ene dag til den anden sidder manden nu og aner ikke hvad han skal stille op med livet for han har aldrig lavet andet end at arbejde og tjene penge. Mange forsøger at finde en hobby, gerne en de kan dyrke i fælleskab med andre, men mange falder desværre også hen og se fjernsyn dagen lang og mister langsomt kontakt med verden udenfor. Går konen så hen og dør før manden så der ikke er nogen til at klare det daglig og madlavning så er det for rigtig mange direkte nedtur. 

Min mand og jeg bor ude i en forstad til Yokohama og jeg har mere end 1 gang set ældre mænd tulle rundt nede i det lokale supermarkede i noget der ligner en pyjamas og sutsko med indkøbskurven fyldt med cup-nuddler hvor der bare skal hældes kogende vand på så er de klar i løbet af et par minutter. Langt de fleste vil jo nok tænke han ikke er helt normal og måske ligefremt psykisk syg, men jeg tænker ofte hold op hvor må han være ensom og ked af det. 

Der kan ligge mange ting til grunde for hikikomori. I et samfund som Japan hvor det ofte anses som en svaghed at tale om følelser og hvordan man har det eller ligefremt at bede om hjælp så er det et stort problem. Japan skriger på arbejdskraft, der fødes færre og færre børn hvert år og andelen af personer over 65 vil snart være langt større end arbejdsstyrken. Heldigvis er der begyndt at komme mere fokus på problemet og der er mange frivillige organisationer der virkelig forsøger at gøre en forskel og række en hånd ud til de mange der faktisk gerne vil have hjælp til at komme videre med ikke ved hvordan. 


Keiko, bogens hovedeperson, har ikke hikikomori. Men hendes problem, at hun ikke lever op til andres forventning og går der hjemme og passer børnene mens manden arbejder, er også noget man kan nikke genkendende til hvis man kender det japanske samfund lidt dybere. Selv om mange kvinder er højt-uddannet og egentlig er kvalificeret nok til at arbejde på top-poster så bliver mange ofte forbi-gået fordi det forventes at så snart de bliver gift og venter det første barn så siger de højst sansynligt deres job op til fordel for at blive hjemmegående husmor. Jeg tror egentlig Keiko har det fint med at hun ikke har børn, men hun er i den grad træt af at hendes mor og søster der hele tiden stikker til hende i stedet for at acceptere at hun har valgt at ville arbejde frem for at have mand og børn. Noget mange japanske kvinder i virkeligheden også må vælge imellem og dem der vælger at arbejde bliver der ofte set skævt til. Selv om Japan ud af til anses som et top-modernet samfund så er der stadig rigtig mange der mener at kvindens plads er i hjemmet og hendes bestemelse er at føde børn. Og med den holdning er det sån det ender for mange kvinder for de har ikke andre muligheder. 


Convenience Store Woman kan læses som en sød og humoristisk historie, men har man et mere dybdegåend kendskab til det japanske samfund kan man også se alvoren i historien hvor mange enten ikke magter samfundet eller er låst fast i en stereotype. Det er en bog jeg varmt kan anbefale, den er velskrevet og mange af scenerne i boger er ret humoristisk beskrevet. Har man rejst i Japan vil man vide at disse kiosker finder over alt og de er en stor del af det japanske samfund og bogen giver et rigtig godt indblik i netop disse kioskers verden for forfatteren har i en årerække selv arbejdet i en kiosk. 

Doramon - den mest berømte kat i Japan.

Hiroshi Fujimoto bedre kendt som Fujiko F Fujio.

Hvis man nogen sinde har besøgt Japan vil man uden tvivl være stødt på manga eller tegneserier som det egentlig er, da det er en meget stor del af japansk kultur. Nok en af de mest kendte er Fujiko F. Fujio som er skaber af den absolut mest berømt tegneserie for børn, nemlig tegneserien on katten Doraemon. Doraemon er en kat fra det ydre rum der bor hos en dreng på jorden der hedder Nobita. Doraemon kan en masse forskellige tricks, bla. kan han flyve fordi han har en propel af bambus som han kan sætte på hoveder, den kaldes for en bambuskopter. Doraemon har også en dør der gør at dem der går igennem den kan rejse frem eller tilbage i tiden. Nobita bruger bla. denne dør til at gå tilbage i tiden for at se sin bedstemor som han savner meget fordi hun er død. I en af fortællingerne rejser han også til fremtiden hvor han møder sig selv som voksen mand.
 
 Fujiko F. Fujios skrivebord.


Fujiko F. Fujio var meget produktiv gennem hele sit liv. Allerede da han gik i skole tegnede han og skrev små historier til sine tegninger. Han var lidt af en skolegårds berømthed. Han har skabt mange andre tegneserie figurer, men den mest berømte er uden tvivl Doraemon. Det er også den der findes flest fortællinger om og som er blevet lavet til tegnefilm, både de små korte og de lange film man ser i biografen.

En af de mange Doraemon figurer på museet.


Han tegnede selv alle sine tegninger og han brugt vandfarver til virkelig at give dem liv. Mange af hans orginale tegninger findes stadig og man kan se dem på Fujiko F. Fujio Museum i Kawasaki, hvor han selv boede det meste af sit liv. Her kan man foruden hans tegninger se hans skrivbord hvor han skabte og tegnede hans figurer og flere andre personlige effektet. Museumet er både for voksne og børn. Når man kommer får man udleveret en slags mini radio og så går man rundt ved de forskellige udstillinger som er markeret med nummere som man trykker ind på radioen og så bliver historien bag fortalt enten på japansk, engelsk, kinesisk eller koreansk. Og så kan man bare gå i fred og ro og i sit eget tempo og høre historier om de forskellige ting. Man kan ikke bare møde op på museumet. Man skal bestille billetter i forvejen via computeren, når det er gjort skal man hente sine billetter i en Lawson som er en kiosk der har døgnåben. De lukker kun publikum ind 4 gange om dagen. Klokken 10, 12,14 og 16 og man skal være der mindst 15 minutter før. Men når man først er kommet ind kan man blive lige så længe man har lyst. Grunden er at der kun er et bestemt antal pladser til hver klokkeslet, jeg synes det er lidt underligt for det er et ret så stort museum.

Der er også et område der henvender sig mere til børn og barnlige sjæle. Man kan sidde og læse tegneserier eller man kan gå i biografen og se en special lavet tegnefilm med alle figurene som Fujiko har skabt. Det er en tegnefil lavet specielt til dette museum og den var cirka 15 minutter og er desværre kun på japansk, men jeg synes alligevel fortællingen var nem at forstå. Det er jo en tegnefilm der henvender sig til børn. Doraemon er også en af de ældste manga figurer i Japan og derfor er det både børn og voksne der er vilde med ham fordi mange i 30erne som barn er vokset op med Doraemon. Størstedelen af japanerne har på et eller andet tidspunkt læst Doraemon og det gode ved den er at den også er god for folk der er ved at lære japansk da der ikke er brugt særlig meget kanji og det er der er oversat med hiragana, så selv om det tager tid at komme igennem en historie kan man faktisk godt få noget ud af det og lære ved det. Jeg har hørt mange sige manga er en god måde at lære japansk på, det er jeg bare ikke helt enig i. Det kommer hvert fald an på hvad man vælger. Mange manga serier er ofte fyldt med slang af en mindre pæn karakter og derfor ikke et sprog man skal bruge og som ofte vil blive set som en fornærmelse hvis man bruger det sprog overfor folk der ikke lige er til manga. Men Doraemon kan læses og forståes af alle uden nogen problemer.
 Fra haven ved Fujiko F. Fujio museumet.

Der er også en have hvor man kan gå ud og den er fyldt med figurer og ting fra hans fortællinger, dog mest Doraemon. Til sidst er der en butik hvor man kan købe alle mulige ting med Doraemon og de andre figurer, men vigtigst af alt kan kan købe manga serierne som han har skrevet. Jeg købte Doraemon nr 1 da det er den der er sværest at få fat i fordi den ofte er udsolgt. Jeg har et par stykker andre i serien som er købt i en Book Off som er en slagt genbrugs butik med kun for bøger. Jeg kan godt lide at sidde og kigge i dem, selv om man ikke forstå teksten 100 procent kan man godt forstå historien ud fra billederne og omvendt så hjælper billederne til at forstå teksten, så man kan faktisk godt lære en del ved det.
Dorayaki, Doraemons ynglingsspise.

 
Doraemons ynglings spise er Dorayaki. Det er en traditionel japansk snack som består af 2 små tykke pandekager lagt sammen med en pure af røde bønner. De findes i mange varianter, bla. med grøn te. Om efteråret kan man få den med røde bønner og kastanier. De smager rigtig gode og jeg kan varmt anbefale man prøver dem på en tur til Japan.

Bananbrød - sukkerfrit brød der er blødt og lækkert.

Bananbrød er en lækker spise der er populært blandt alle aldre. 

Bananbrød eller banankage har altid være en favorit. Inden jeg fik diabetes holdt jeg meget af at bage, men nu bager jeg stort set aldrig mere. Men det sker alligevel at jeg får lyst til noget der minder lidt om kage og så har jeg fundet denne opskrift på et lækket og blødt banan-brød helt uden sukker. Jeg vil anbefale at opbevare den i køleskabet for brød eller kager uden sukker holder bare ikke særlig længe hvis det bliver udsat for fugt. Det er måske ikke så stort et problem hjemme i Danmark, men her i Japan kan det godt være et stort problem, især om sommeren hvor luftfugtigheden hurtig kan komme op på 90 % eller mere.

Bananbrød uden sukker.

150 g mandelmel

1 moset banan

3 æg

2 spsk smeltet kokos olie ( eller smør )

2 tsk kanel

1 tsk bagepulver

30 g valnødder til at drysse oven på.

Fremgangsmetode.

Tænd ovnen på 180० så den er varm når dejen er rørt sammen. Mos bananen. Pisk æg, smeltet kokos olie og banan sammen. Bland de tørrede dele, mandelmel, kanel og bagepulver. Pisk de tørrede dele i æggeblandingen. Hæld dejen i en form, 1 L, med bagepapir. Drys med valnødder. Bages i 30-40 minutter alt efter hvilken ovn du har. Mit er færdig efter 30 minutter.

Alternative muligheder.

Første gang jeg bagte brødet fulgte jeg opskriften og brugte kun mandelmel. Med dette brød jeg har bagt i dag har jeg tilsat 50 g valnøddemel og 100 g mandelmel i stedet for 150 g mandelmel. Jeg har tænkt mig at næste gang skal jeg prøve at skifte valnøddemelet ud med 50 gram kokosmel. Så 3 forskellige brød ud af den samme opskrift. 


Velbekomme. 

By-guide til Frederikshavn.

De fleste holder stadig ferie i Danmark og den sidste tid har jeg set rigtig mange forslag og guides til forskellige byer og områder i Danmark, så jeg hopper med på bølgen og kommer her med en guide til Frederikshavn og hvorfor jeg synes du skal bruge 1 dag eller 2 her hvis du er ved at planlægge at turen skal gå til Nordjylland i år. Når de fleste tager til Nordjylland går turen som regel til Vesterhavet og det er også et rigtig dejligt sted som jeg også selv holder rigtig meget af, men østkysten har mindst lige så meget at byde på som Vestkysten har. Her er kilometervis af krid hvide sandstrande af højeste kvalitet og med langt roliger bade vand end ved Vestkysten, så perfekt til børnefamilier og andre der gerne vil have en dukkert i Kattegat. Men ud over de dejlige strande så er der faktisk også en del historiske steder man kan besøge. Der er meget natur i området så hvis man er til vandre-ture eller cykel-ture så finder man begge dele i og omkring Frederikshavn. 

Frederikshavn set fra Pikkerbakken.

 

Bangsbo

Uden tvivl mit ynglingssted i Frederikshavn og det område hvor de fleste attraktioner befinder sig.Bangsbo er et ret stort område der omfatter Bangsbo Fort, Pikkerbakken, Bangsbo Dyrehave, Bangsbo Botanisk Have og Bangsbo Museum hvor man bl.a. kan se Elling Å skibet, et vikingeskib fundet nær Frederikshavn, Nordjyst Modstands Museum og en stor samling af hestetrukne vogne og slæder fra 1800-tallet. Vil man gå Hærvejen til/fra Frederikshavn er det også her man starter/slutter.
Bangsbo Fort ligger oppe på toppen af bakken. Her kan man se bunkere fra 2. verdenskrig og man har den flotteste udsigt ud over Kattegat og Frederikshavn. I klart vejr skulle man kunne se helt til Læsø, så heldig har jeg desværre aldrig været. Det er gratis at gå rundt ude ved bunkerne, men nogen af bunkerne indeholder udstillinger og her skal man betale entre. Udstillingerne indeholder en samling af tyske effekter som blev efterladt efter befriensen og om hvordan tyskerne boede mens de var der. En anden udstilling fortæller om den lokale modstandsbevægelse i ord og billeder. Desuden kan man lytte til en indspilning af hvordan et forhør af Gestapo foregik, det er ikke for mindre børn. Fra Bangsbo Fort kan man enten følge vejen ned eller gå gennem skoven til Pikkerbakken. Her blev der for et par år siden bygget en platform og det er blevet et rigtig hyggeligt sted med bænke og borde hvor man kan nyde en medbragt frokost med udsigt over hele Frederikshavn. Fra Pikkerbakken går man ned gennem skoven og kommer ned til Bangsob Botaniske Have. Haven har mange forskellige blomster fra tidlig forår til sen efterår. Her er også en stor samling af japanske bonsai træer, de er dog låst inde da der har været problemer med de blev stjælet. Rundt omkring i haven kan man også se flere sten skulpture med motiver fra nordisk mytologi. Når man er kommer hele vejen gennem botanisk have kommer man op til hovedgården, selve Bangsbo. Her er flere forskellige bygninger der indeholder forskellige udstillinger. Her er bla. lokal-historisk museum, en klunke- og almuestue fra dengang stedet var beboet. Desuden kan man opleve nord Europeas største samling af hårkunst, altså smykker og dekorationer lavet af menneskehår. Over i lad-bygninge finder man Nordjyske Modstandsmuseum, en virkelig flot og interessant udstilling der er enormt lærerig. 
Bangsbo er en del af Nordjyllands Kystmuseum. En entre-billet koster 100 kr og er gyldig i 7 dage og giver adgang til alle museer unde Nordjyllands Kystmuseum i Sæby, Frederikshavn og Skagen.
Ved siden af Bangsbo Museum finder man indgangen til Bangsbo Dyrehave. Her er flere forskellige ruter af forskellige længder, den længeste rute er Kongeruten på omkring 8 km og den går gennem dyrehaven over Donbæk gravene og gennem Vandværkskoven tilbage til Bangsbo. En flot rute med historie og flotte udsigter. 

Palmestranden, den første af sin art i Danmark.

Palmestranden

I Frederikshavn finder du en strand med ægte italienske plamer. Hele sommeren igennem står de nede på stranden og skaber sydlandsk stemning til stor glæde for både lokale og besøgende. Der er en dejlig strand med alt hvad der til tilhører. Liggestole, ishus, roligt lavt vand og flot hvidt sand, whats not to like. En lille gå-tur fra Palmestranden finder man Rønnehavnen som er en lystbådehavn og hvor der ligger en restaurant hvis man går hen og bliver sulten og ikke lige har fået noget mad med. Har man lyst til en længere gåtur i sandet og langs havet kan man gå op til Nordre Skanse som er et fæstningsanlæg fra 1600-tallet bygget af tyskerne. Der er kun kanonerne og volden tilbage i dag, men det er et find område med masser af natur.

Frederikshavn Kirke fra 1892. 

Frederikshavn Kirke

Kirken er opført i 1892 i romansk stil ( rundbuestil ). Altertavlen er malet af den berømte Skagensmaler Michael Ancher og hedder Jesu møde med diciplene ved Tiberiassøen. Kirken er ret stor pladsmæssig da der er plads til 1100 personer, det er faktisk kun overgået af Grundtvigs Kirke i København. Kirken bruges til mange andre ting end lige kirkelige handlinger, bl.a har Stig Rossen givet julekoncert i kirken flere gange. En fantastisk oplevelse da akustikken i kirken er rigtig god. 


Det gamle apotek, der i dag er vin og kaffe forhandler. 

Gå-gaden

Frederikshavn har en af de længeste gå-gader i Danmark. For tiden er gå-gaden under renovation for at gøre den mere attraktiv. Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvornår renovationen forventes færdig, men jeg håber det er færdigt til næste gang jeg kan komme hjem til Danmark, forhåblig til jul. Jeg kan faktisk bedst lide gå-gaden i december for den har den flotteste og hyggeligeste julebelysning. 

Troldmanden med Restaurant Møllehuset i Bangsbo.
 

Cloostårnet

Cloostårnet blev opført på foranledning af Christian Cloos til minde om hans forældre. Christian Cloos testamenteret området omkring Flade Bakker til opførsel af tårnet. En klausul i hans testamente gjorde at tårnet skulle stå færdig 50 år efter faderens død. Tårnet blev indviet 18. april 1962. Tårnet er 60 meter højt og ligger ca. 160 meter over havets overflade. Der er en fantastisk udsigt over Vendsyssel fra tårnet. I klart vejr kan man se Skagen i nord, Råbjerg Knude i vest, Jyske Å i syd og mod øst kan man se øerne Kølpen, Degnet, Hirsholmene og Læsø. Der er en elevator, men er man frisk kan man tage de 315 trappetrin til toppen. 

Faldskærm på Nordjyllands Kystmuseums afdeling for besættelsen.
 

Krudttårnet

Når man kører igennem Frederikshavn af Europavejen så kan man ikke andet end undgå at se dette kridhvide runde tårn der står ved indgangen til havnen. Krudttårnet er om noget varetegnet på Frederikshavn og den bygning flest mennesker forbinder med Frederikshavn. Krudttårnet er det eneste der er tilbage af Fladstrand Fæstning der blev opført 1686-1690 for at beskytte ankerpladsen ud for fiskerlejet Fladstrand, det der i dag er Frederikshavn. Krudttårnet ligger ikke på sin orginale plads, det blev nemlig flyttet i 1974 for at give Frederikshavn værft mere plads. I dag huser Krudttårnet et militær museum og en fortælling om hvordan det blev flyttet.Hvert år danner området omkring Krudttårnet ramme for festivallen Tordenskiold Dage som er en stor festival med deltagere fra Norge, Sverige og Tyskland. Hele området bliver ganske enkelt forvandlet og inden man ved af det er man tilbage i år 1717. Festivallen er desværre aflyst i år, men har man mulighed for at besøge Frederikshavn til Tordenskiold Dage kan det virkelig anbefales.

Hel - Lokes dattet. En skulptur af Flemming Johansen fra Nordisk mytologi.
 

Knivholdt Herregård

Knivholdt er en herregård lige uden for Frederikshavn. Det er et dejligt natursted med mulighede for overnatning i bivukker. Der er desuden bålplads og adgang til toiletter men ingen adgang til bad. Der afholdes årligt mange forskellige arrangementer på Knivholdt alt lige fra koncerter til markeder. Fra Knivholdt går en af Hjerteforeningens såkladte Hjertestier. Den går rundt i Knivholdt Skov og er 3,3 km. Man kan dog forlænge turen ved at gå over vejen når man kommer ud fra skoven og gå over i Teglværk Skoven. For mange år siden da knivholdt var en aktiv herregård har der i dette område lagt et teglværk der brændte mursten til Knivholdt, der af navnet på skoven. Teglværket eksistere ikke mere, men der er dog en tavle der fortæller hvor det lå og hvordan arbejdet på teglværket har foregået. Har man brug for en gå-tur på et par timer kan denne sti varmt anbefales.

En af bunkerne oppe ved Bangsbo Fort.
 
Der er meget natur rundt omkring Frederikshavn, Hærvejen, Dronningeruten, Kongeruten og Maguritruten er blot få at de ruter der går i og omkring Frederikshavn. Der er cykelstier hele vejen fra Frederikshavn til Skagen eller Sæby i den modsatte retning så der er rig mulighed for at opholde sig både i byen og naturen.

Elling Å skibet.

Jeg håber at jeg har kunne inspirere dig til at ligge vejen forbi Frederikshavn hvis din ferie i år skulle gå til det dejlige og naturrige Nordjylland. 

Top 10 serværdigheder i Tokyo for første-gangs besøgende.

Mange er måske allerede begyndt at planlægge, hvor årets ferie skal gå hen. Det er heldigvis blevet nemmere at rejse igen efter corona. Eftersom de japanske grænser nu igen er åben, vil jeg selvfølgelig slå et slag for, at turen går til Japan. Men hvad skal man opleve i en mega-by som Tokyo ? Dette er mine 10 bud på, hvilken serværdigheder man skal opleve i Tokyo, især hvis man er første-gangs besøgende. 

Hvornår skal man rejse til Japan ?

Hvilken årstid er den bedste at besøge Japan ? Det er et spørgsmål jeg ofte bliver spurgt om. Personligt kan jeg bedst lide forår og efterår. Sommer er bare for varm og vinter kan godt være lidt kedelig uden blade på træerne og kold. Uanset årstiden er der altid serværdigheder der er værd at besøge i Tokyo og over hele Japan. Denne top 10 serværdigheder i Tokyo kan bruges hele året for hver årstid har sit at byde på.

Forår.

Forår er en dejlig tid i Japan. Kirsebærblomsterne springer ud. Det er lunt i dagtimerne, men kan godt blive lidt kolde efter solnedgang. Der kan være dage med regn, men der er flest dage med sol og tørvejr.

Sommer.

Sommer er den mest udfordrende tid i Japan. I midten af juni starter regnsæsonen. Generalt regner det en del i denne periode. Regnsæsonen slutter i midten eller slutningen juli. August er, efter min mening, den værste månede. Temperaturen kan nemt snige sig op på 35+ grader og luftfugtigheden ligger på omkring 80-90 %. Har det været en meget våd regnsæson kan den godt komme op på 100%.

Efterår.

Efterår er også en dejlig tid. Det er stadig varm efter sommeren, men uden den høje luftfugtighed. Farverne skifter på træerne, især i det nordlige Japan. Efterår er også tyfon-sæson. Japan bliver ramt af adskillige tyfoner hvert år. Nogen tyfoner er så kraftige at hvis en by bliver direkte ramt lukker byen helt ned intil den er blæst forbi. Det kan godt være en voldsom oplevelse med ødelæggelser, sammenstyrtet huse og oversvømmelser. Der er størst sandsynlighed for en tyfon i september og oktober. Derefter er temperaturen faldet så meget at de ikke rigtig kan samle kræfter.


Vinter.

Vinteren er kold og meget tør. Der kommer meget lidt nedbør om vinteren. Med mindre man vil på skiferie oppe nord på kan vinter perioden godt være lidt kedelig i forhold til forår og efterår. Selv om jeg synes vinteren er lidt kedelig er det det bedste tidspunkt til vandreture. Ingen insekter, tørt og ingen nedbør. Så hvis man kan holde til kulden er det dejligt. Vinteren er det bedste tidspunkt at gå i onsen på.

Så hvornår det bedste tidspunkt er afhænger af hvad man gerne vil opleve, om der er kirsebærblomster eller man vil stå på ski.

Sensoji templet i Asakusa.


 

Top 10 serværdigheder i Tokyo.

1) Sensoji Templet.

Sensoji kan dateres helt tilbage til år 645, det er dermed det ældste tempel i Tokyo. For at komme op til templet går man igennem Kaminarimon ( Torden porten) med den store lanterne som er et symbol for Asakusa og Tokyo. En lang gade med souvenir butikker fører op til templet. I sidegaderne er der små restauranter, hvis man skulle være blevet sulten. Mange af forretningerne på vej op til templet sælger traditionelle japanske snacks. At besøge templet er gratis, med mindre du altså vil købe souvenirs. Templet og især Torden Porten ligger på mange folks top 10 serværdigheder i Tokyo der skal besøges. Der er altid mange mennesker her så forvent ikke at kunne få det perfekte menneske fri billede.

Frihedsgudinden i Odaiba og Rainbow Bridge i baggrunden.
 

2) Odaiba.

Er man til shopping og gode udsigter ud over Tokyo er Odaiba der rette sted. Her er flere shopping centre og restauranter med udendørs servering. Odaiba er en kunstig ø i Tokyo Bugten. Herude finder man også hoteller, den store robot Gundam og det Nationale Videnskabs Museum. Desuden er der bare et rigtig dejligt sted at gå en tur langs vandet.

Tokyo Sky Tree.

3) Tokyo Sky Tree.

Med sine 634 meter er Tokyo Sky Tree det højeste tårn i Japan. Der er obsavatorium og restaurant i SkyTree og så bliver det brugt til broadcasting. 

Vil man op i tårnet koster det over 2000 yen ( over 106,67 Dkr ) og man skal gerne vente et par timer, med mindre man har købt en billet med et bestemt klokkeslet. Min personlige mening er at Skytree er en af de ting man får mest ud af at se på afstand, om aften når det er lyst op. 

Vil man gerne se Tokyo oppe fra kan jeg anbefale Metropolitan Government Building Observatories, du kommer dog kun 202 meter op, men det er mere end nok til at give en fornemmelse af hvor stor Tokyo egentlig er og så er det gratis.

Zojoji templet og Tokyo Tower.
 

4) Zojoji Templet og Tokyo Tower.

Zojoji er et meget populært sted at være nytårs aften når året skifter og de ringer med den store klokke.

Der ud over er det mest kendt for sine små statuer til minde om dødsfødte og børn der er død i en tidlig alder. Disse statuer er klædt med røde huer og andet tøj og der ligger ofte små stykker legetøj ved statuerne.

Lige bag ved templet ligger Tokyo Tower der er 333 m højt. Der er 2 obsaervations dæk og vil man op på begge koster det 3000 yen ( 161,10 kr). Tårnet er oplyst i orange/rød om aften, men har special belysning ved specialle lejligheder.

Yasukuni Shrine.

5) Yasukuni Shrine.

Nok et af de mest omtalte shrines i Tokyo. Det er her man mindes alle dem der har mistede livet for Japan i krig.

Det der gør Yasukuni så omtalt er at navnene på 7 japanere der er dømt for krigsforbrydelser under 2. verdenskrig også har deres navn her. Hver gang der er politikere og især ministere der besøger stedet medfører det altid en række fordømmelser fra Kina og syd Korea.

Steder huser også Japans eneste krigsmuseum, hvor man kan se effekter fra stort set alle krige japanerne har deltaget i, men i særdeleshed 2. verdenskrig.

Stedet er desuden kendt for sine kirsebærblomster i starten af april.

Det anbefales at holde sig væk fra stedet den 15. august, fordi det er den dag Japan officelt tabte 2. verdenskrig og der denne dag er demonstrationer og sammenstød mellem ventre og højre ekstramister og det går ikke stille for sig. Alle andre dage er der ingen problemer med at besøge stedet.

Hamarikyu Haven. 


6) Hamarikyu Garden.

Tokugawa Tsunashiga grundlagde denne smukke landskabshave i 1654. Dengang var det en privat have for overklassen med tehuse og det bedste inden for havekunst på dette tidspunkt. Det blev mest brugt som et andet hjem af Tokugawa familien. Hamarikyu Haven var et sted hvor de kunne slappe af, have det sjovt og gå på jagt med falke. Både under det store Kanto jordskælv i 1923 og under 2. verdenskrig brændte stedet ned, men blev genopbygget. I dag er det en offentlig have, en oase af fred midt i en hektisk storby. Det koster 300 yen ( 16,11 kr) i entre.

Meiji Jingu Shrine. 

7) Meiji Jingu Shrine.

Et shrine tilegnet Kejser Meiji. Det er et af de mest populære shrines i Tokyo. Cirka 3.000.000 mennesker kommer her i nytårets første dage til hatsumode, hvor man beder for første gang i det nye år. Hvis man kommer i weekenden kan man være heldig at se et traditionelt japansk bryllup. Her han du også besøge Meiji Jingu Museum. De huser en samling af helligdommens skatte og personlige effekter fra Kejser familien, bl.a den karet Kejser Meiji kørte i, da han i 1889 underskrev Meiji forfatningen.

Shinjuku Gyoen National Garden.

 

8) Shinjuku Gyoen.

En af de største og mest populære parker i Tokyo er Shinjuku Gyoen. Her er en japansk have, engelsk have og fransk have. Desuden er der et stort drivhus med mange tropiske og subtropiske planter. I den japanske del af haven er der et tehus fra Taiwan der spejler sig i en sø (det på billedet). Om foråret er der mange kirsebærtræer, hvilket gør at parken ligger på top 10 af serværdigheder i Tokyo for mange turister. Om efteråret kan man se de gyldne farver. Køb en bento (madpakke) i en at de små forretninger udenfor og tag med ind, der er god plads til at holde skovtur. Det er ikke tilladt at bringe alkohol ind i parken og især ved større arrangementer bliver tasker og poster set efter. Entre er 500 yen. ( 26,75 kr ).

Nijubashi ved Kejser Paladset.
 

9) Kejser Paladset.

Jeg har ofte set tourister rande rundt for at finde ud af hvor man kommer ind henne, men man kan ikke komme ind til selve paladset. Der er kun åben på Kejserens fødselsdag og nytårsdag for nytårshilsner til Kejser familien. Det eneste man kan se er broen der fører ind til området hvor paladset er (det på billedet). Der er dog en del af haven der er åben for offentligheden, her ligger der også et museum med historien om kejser familien gennem tiderne og en del af deres ejendele.


10) Shitamachi Museum.

Jeg kunne ikke rigtig bestemme mig for om jeg skulle vælge Edo-Tokyo Museum ( bemærk venligst at Edo-Tokyo Museum er lukket indtil 2025 p.g.a omfattende renovationer ) eller det her. Begge 2 er rigtig gode, men jeg valgte det her fordi det er mindre og dermed mere overskueligt.

Det er opbygget på den måde at man får en fornemmelse af at gå rundt i små gader, som området ville have set ud for mere end 100 år siden. Man må gå ind i de fleste huse/rum og man må gerne røre ved tingene. Der er guider der går rundt og gerne fortæller historier om gamle dage i Tokyo og nogle af dem er ret gode til engelsk, hvilket er en sjældenhed.

Entre er 300 yen ( 16,05 kr ).

Bonus anbefaling.

Shibuya Crossing; jeg har aldrig rigtig kunne forstå at et lyskryds kunne være en turist attraktion. Men det kan det altså i Tokyo. Selve Shibuya er da også et facineret sted med højhusene og neonlysene. Kan man lide at sidde og studere mennesker er Shibuya det perfekte sted. Her er så mange restauranter det er svært at vælge hvad man skal spise. Shibuya er så meget mere end bare Shibuya Crossing, bl.a Yoyogi Park der ligger i hjertet af Shibuya.

Min mening om Tokyo.

Dette var mit bud på en top 10 serværdigheder i Tokyo. Jeg elsker at gå rundt i Tokyo. Her er så mange serværdigheder at se og opleve. Selv efter 12 år har jeg ingen problemer ved at finde nye steder at opleve i Tokyo. Jeg vil ikke mene jeg kender Tokyo lige så godt som min bukselomme. Jeg kan finde rundt og jeg ved hvor de gode serværdigheder ligger, men jeg kan også fare vild.

Er man til storby ferie er Tokyo helt klart en by man ikke kommer uden om. Det er en storby jeg holder meget af, af flere grunde. Nyt og gammelt står side om side, byens grønne oaser, restauranterne i alle prisklasser men mest af alt atmosfæren. Selvfølgelig er der mange flere ting at opleve end dem jeg har nævnt, men jeg synes det er et godt sted at starte, hvis man aldrig har besøgt Tokyo før. Bliver man bidt af byen er det jo altid en undskyldning for at komme igen.