Translate

lørdag den 31. maj 2014

Gotokuji - fødested for Maneki-neko.

 Hvis man rejser rundt i Japan er man uden tvivl stødt på den vinkende kat. Det kaldes en maneki-neko og det er en lykke kat. I Japan anses katten for at være et lykkedyr og det er da også det mest populære kæledyr at have. Oppe i Tokyo, i et område der hedder Setagaya ligger der et tempel ved navn Gotokuji og det er fra dette tempel at denne kat menes at stamme. Det er ude i forstaden og det ligger midt i et stille bolig kvarter men det er nu alligevel værd at besøge. Der er en pagode ( den på billedet ), en gravplads med mange traditionelle japanske grave og så selvføldig templet. Den dag jeg var der var der næsten ingen andre, kun 2 franskmænd og en guide der forgæves forsøgte at forklare mig en masse om stedet  ud fra billeder, men han kunne kun japansk så det var desværre begrænset hvad jeg kunne forstår. Men han får helt klart top karakter for ihærdighed. Det er et meget fredsfyldt sted og jeg havde egentligt rregnet med der ville vøre mange flere mennesker nu når katte er så populære her i Japan. Efter at have gået lidt rundt fandt jeg endelig det jeg søgt og var kommet for. Stedet hvor alle maneki-nekoerne var sat op. Det er mere et slags alter hvor man kan sætte en maneki-neko op og bede en bøn eller bede til dem der allerede er sat op. Der var rigtig mange i alle mulig størrelser, umidelbart ville jeg skyde på der var 500-600 katte. Det er disse katte flok kommer for at se ved dette tempel. På billedet neden under er et meget lille udsnit at kattene.
 Dette er legenden om den vinkende kat.

Engang for længe siden, da templet ikke var andet end et faldefærdigt lille hus boede der en munk der knap var i stand til at overleve af de få penge han kunne tjene ved at tigge. Han havde en kat som han tog sig af som var det hans barn og han delte alt sin mad med katten. En dag sagde han til katten, "Hvis du er mig taknemlig så bring lykke og held til templet." Flere mdr. senere på en sommerdag hørte munken nogle lyde ude ved porten. Der så han 5-6 samurai krigere på vej hjem fra falke jagt. De steg ned fra deres heste og nærmede sig ham. En af dem sagde, vi var på vej forbi porten da en kat blokerede vores vej og pludselig løftede den sin pote og vinkede til os. Vi blev meget overrasket og forbavsede og den bragte os hertil for at hvile. Munken inviterede dem indenfor og serverede te for dem mens de slappede af. Men pludselig blev himmelen mørk og det tordnede kraftigt og snart regnede det meget kraftigt.De ventede i lang tid på at det skulle klare op og imens fik de mulighed for at se munken udføre Sanzei-inga-no-hou ( det er en bøn/cermoni for fortiden, nutiden og fremtiden). Samuraierne følte sig inspireret og begyndte at overveje at konvetere til templet. En af samuraierne rejste sig op og sagde "Jeg er Naotaka Ii og jeg er konge over Hikone. På grund af din kat har vi haft mulighed til at ovevære din cermoni. Det har åbnet vores sind og det er en god måde at starte på en frisk på. Det er Buddhas vilje." Snart efter de kom hjem donerede Naotaka Ii store rismarker og andre marker til templet, så det kunne vokse sig store som det er den dag idag. Og på grund af katten blev der bragt held og lykke til templet. Katten skulle efter signe være begravet ved templet, men det skete længe før den vinkende kat blev skabt og skulle minde folk om denne historie.
 Ved denne del af templet som ses på 3. billede er der en lille forretning hvor man kan købe maneki-neko og andre souvenirs med tilknytning til templet. Køber man en kat kan man vælge at stille den op til alle de andre katte og håbe på at ens ønske går i opfyldelse eller man kan tage den med hjem som en souvenir. Jeg valgte at tage min med hjem og nu står den og vinker på vores lille spisebord.
 Omkring 10 minutter fra Gotokuji ligger der et andet noget mindre tempel, det hedder Shokoin Tempel. Det ligger godt gemt af vejen af små stigere og jeg fandt det kun fordi jeg brugte GPSen i min mobil telefon. Jeg tænkte at nu jeg alligevel var der kunne jeg jo lige så godt gå op og kigge på hvad det var. På den ene side ligger der en bambus skov og jeg havde egentlig håbede man kunne gå ud i den, men det kunne man desværre ikke. Der var hvert fald låst da jeg var der. Om det bare var fordi jeg lige var uheldig eller om det er generalt fandt jeg aldrig ud af for jeg var den absoult eneste på stedet. Men jeg fik da et billede af bambus skoven med den lille rød klædte statue foran og jeg er egentlig blevet så glad for det billede for jeg synes det repræsentere Japan så godt. Og tænk sig man kan finde sån noget her i Tokyo, det er jo ikke lige det man forestille sig, selv om det er ude i forstaden. Jeg var der ikke så længe, det var et meget typisk mindre temple hvor det mest er de lokale der kommer. Men eftersom der ikke var andre havde jeg god mulighed for at tage billeder uden at nogen gik i vejen, så jeg gik lidt rundt i bedene og tog nogle billeder fra lidt andre vinkler end jeg normalt gør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar